FeaturesInterviews

Interview Lordi: ‘Ons doelpubliek bestaat uit één persoon en dat ben ikzelf’

© CPU – Nathan Dobbelaere

Toeval of niet, maar op de finaleavond van het Eurovisiesongfestival mocht Lordi openen voor Sabaton in het Sportpaleis. De Finse hardrockband is uiteraard meer dan de uitwassing van een internationale zangwedstrijd, want zo verscheen bijvoorbeeld op eind maart hun achttiende studioalbum genaamd Screem Writers Guild. Bezieler Tomi Putaansuu, of Mr. Lordi zelf, hijst zich ook al jarenlang in zijn demonenpak waardoor we onmiddellijk toehapten op de vraag om hem te kunnen interviewen. Vijftien minuten na de show en nat van het zweet konden we de frontman kort spreken over onder andere Eurosong, zijn filmliefde, KISS en korte termijnplanning.

Hoe verloopt deze tournee met Sabaton en het spelen in grote zalen?

Alles verloopt prima. We hebben nu een twintigtal shows achter de rug en hebben er nog vier te gaan.

Ga je straks met de rest van de band kijken naar de finale van het Eurovisiesongfestival?

Neen. Als ik de kans heb om niet te kijken, zal ik niet kijken.

Als we nog even in de Eurosongsfeer mogen blijven, hoe beleefde je jullie overwinning van 2006?

Ik was verrast. We waren uitgenodigd, maar onze deelname was niet concreet gepland. We stonden er een beetje sceptisch tegenover en lieten het op ons afkomen en we hadden alzeker nooit gedacht dat we de Finse wedstrijd zouden winnen. The Arockalypse zou rond die periode uitkomen en het leek ons een goed idee om PR-gewijs via de Finse media dat album te promoten. Uiteindelijk kregen we meer aandacht dan dat we verwachtten. Het werd steeds meer en meer.

Lordi bestaat sinds de oprichting in 1992 eenendertig jaar. Heb je nog doelen die je wilt bereiken?

Wel, ons hoofddoel is altijd geweest om gewoon te doen wat we graag doen. In ons geval worden we daarvoor betaald.

Qua thematiek ben je geïnspireerd door horror- en sciencefiction. Welke boeken en/of films heb je recent gelezen en/of bekeken?

Laat me eventjes denken… Grappig genoeg keek ik twee avonden geleden naar de The Curse of Frankenstein uit 1957 met Christopher Lee. Dat blijft een mooie film. Ik ben een filmnerd en kijk constant naar verschillende soorten films. Zolang de film op zich goed is, geef ik weinig om genres, maar het enige dat ik haat zijn musicals. Muziek is prima in een theater, maar hoort niet thuis in een filmverhaal.

Ben je bij het creëren van een nieuw muzikaal universum niet bang dat het tegenwoordig te eng wordt voor de jonge fans?

Neen, totaal niet. Ons doelpubliek bestaat uit één persoon en dat ben ikzelf. Ik doe alles voor mezelf. Als andere mensen dat dan ook leuk vinden, is dat mooi meegenomen. Dat is hoe ik vind dat iedere artiest creatief moet functioneren. Ik denk er geen seconde over na of onze fans mijn ideeën leuk vinden want zodra je dat begint te doen, loopt het gegarandeerd mis. Dan ben je namelijk niet meer trouw aan jezelf en doe je niks meer vanuit het hart. Moest een chef-kok dat doen, werkt die beter bij McDonald’s.

Je was één van de oprichters van de Finse KISS Army. Was je geëmotioneerd toen ze hun afscheidstournee aankondigden?

Niet echt. KISS-fans weten hoe ze de hun aankondigingen moeten interpreteren. Wanneer ze zeggen dat ze voor de laatste keer gaan touren, betekent het niet dat ze voor een laatste keer zullen spelen. Let op mijn woorden: Ondanks dat KISS niet meer gaat touren, blijft ze losse shows spelen. Ze verkopen nu al tickets voor The Kiss Kruise in het najaar van 2024.

Finland staat voornamelijk bekend voor extreme metal. Hoe verhoudt Lordi zich tot deze scene?

We maken er muzikaal gezien geen deel van uit gezien Lordi hard- of classic rock speelt. We doen soms metal-achtige dingen, maar daar blijft het dan ook bij. We vielen nooit onder die categorie. Black- en deathmetal zijn bijvoorbeeld compleet andere genres.

Zijn er volgens jou nog Finse groepen die meer aandacht zouden verdienen?

Waarschijnlijk wel, ik ken ze alleen niet want er komen steeds nieuwe bands boven drijven. Ik voel mezelf niet oud, maar ik word binnenkort vijftig jaar. Ik ben inmiddels vastgeroest aan mijn gewoontes en interesses. Ik wist al van jongs af wat ik leuk vind dus is het heel moeilijk om mij muzikaal nog opgewonden te krijgen voor iets nieuws.

Wat vind je van de Japanse groep BABYMETAL?

Het is niet mijn ding. Ik begrijp wat ze doen, maar ik voel geen klik met hun wereld. Laat ik het zo zeggen. Er zijn mensen die ijs op basis van drop lekker vinden. Ik snap dat niet. Je mengt toch geen zoute smaken met zoetigheid.

Heb je ten slotte nog nabije toekomstplannen?

We hebben net een nieuw album uit, doen een festivaltournee en daarna spelen we weer eigen clubshows. ‘Business as usual’.

Related posts
InstagramLiveRecensies

Queens of the Stone Age @ Sportpaleis: Keizer te rijk

Josh Homme is een man van vele talenten. Helaas zaten de laatste jaren hem niet mee. Zijn (v)echtscheiding met Brody Dalle werd…
LiveRecensies

Madonna @ Sportpaleis: Onsterfelijke Queen of Pop toont imperfecties

Veertig jaar iconische popnummers, taboes doorbreken, vooruitlopen op de tijd en controversiële optredens; Madonna drukte haar stempel op de muziekindustrie zoals maar…
LiveRecensies

Diana Ross @ Sportpaleis: Iconisch dansfeest

Over de carrière van Diana Ross zouden we hele boeken kunnen schrijven. De Amerikaanse soulzangeres draait nog net geen vijfenzestig jaar mee…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.