AlbumsFeatured albumsRecensies

Johannes Is Zijn Naam – Johannes Is Zijn Naam (★★★★): Denderend solodebuut

Het lijkt al een eeuwigheid geleden dat het stelletje olijke West-Vlamingen – bij het grote publiek bekend als The Van Jets – achter een van de meest gereputeerde livebands van ons land besloten om er de stekker uit te trekken. Dat dat jammer was, is een understatement. Gelukkig hebben enkele van de bandleden er vandaag een ander project op nagehouden: Gitarist Wolf Vanwymeersch lanceerde bijvoorbeeld The Early Years waarmee hij menig liefhebber van melancholische deuntjes omverblies. Pianist Floris De Decker valt momenteel te bewonderen bij Cloudy-Oh en Intergalactic Lovers, en frontman Johannes? Die lost vandaag een knaller van een soloplaat, getiteld Johannes Is Zijn Naam. Daarvoor werkte hij samen met Dijf Sanders, die met zijn neus voor het experimentele en het atmosferische perfect in het plaatje paste.

Na de break-up van The Van Jets valt Verschaeve terug op zichzelf, maakt hij muziek voor theater en film, werkt hij mee aan allerhande projecten. Het is die tijd die de Gentse Oostendenaar gebruikt om zichzelf heruit te vinden. In zijn homestudio speelt hij met stoffige primitieve ritmeboxen die doen denken aan Suicide en een Russisch keyboard dat gemaakt werd om tekenfilms te scoren. De geoefende songschrijver is nooit ver weg, maar Johannes Is Zijn Naam klinkt ook gedurfd en verrassend. Voor menig Gentenaar was Verschaeve ook bekend als vast meubilair van boekhandel het Paard van Troje. Zeg nu zelf, is er een betere plek om aan de slag te gaan als je op zoek bent naar een grondig Nederlands taalbad (of als je een Nederlandstalig album aan het schrijven bent)?

Dat Verschaeve ook een neus voor humor en het absurde heeft, merken we als luisteraar al snel. Het album wordt namelijk in- en uitgeleid met fragmenten uit de leesbijbel (“De Geboorte Van Johannes” en “Lukas 1 63-66”). Een vette knipoog naar die andere bekende Johannes is dus nooit ver weg. Na de intro en oorworm “Johnny Will Be King” volgt “Party Boy”, een nummer dat wat uit de toon valt in vergelijking met wat we al hoorden. De minimalistische song start met een ietwat dreigend klinkende synthesizer, waar al snel een eenvoudig beatje en een parlando zangstem bijkomen. Dat blijkt de ideale combo voor een verhaal over vluchtigheid, feest en het leven als “Party Boy”.

Als adempauze op de plaat is er het instrumentale intermezzo “AfroLatinPolkaTango” dat bij een eerste luisterbeurt misschien wat lijkt te wringen. Openend met alleen een soort kerkorgel wordt een vreemd sfeertje geschapen dat nog het best bij een niet doordeweekse indiefilm lijkt te passen. Naar het einde toe vallen de puzzelstukjes mooi in elkaar en met een overheersende saxofoon worden we het tweede deel van de plaat ingezogen. Van dat tweede deel is het meest absurde nummer misschien “Ik Geef Me Over”. Met zinnen als ‘Mijn bloed is heet, mijn blik is koud, oh wat is de cowboy stout’ lijken we in een soort foute spaghettiwestern binnen te vallen, die perfect gedragen wordt door enkele noten in loop op de piano. We weten dat Verschaeve filmmuziek schrijft en dat horen we op Johannes Is Zijn Naam ook vaak terug: veel nummers zouden ook perfect onder een film kunnen passen!

De meest idyllische en luchtige track van het hele album (en een van onze favorieten) is waarschijnlijk “Kamer”. Wanneer we onze ogen sluiten, wanen we ons in een zomers lichte kamer waardoor een zachte bries waait. Dat gevoel wordt nog versterkt door de minimalistische set-up van de song: een drumcomputertje en een warme akoestische gitaar, een koortje ‘oeh’s’ en de stem van Verschaeve die het tafereel levensecht en zelfs tastbaar maakt.

‘Johannes Is Zijn Naam’ is eigenlijk het antwoord op de vraag: ‘Wat krijg je als je een liedjesschrijver een aantal jaar laat doorbrengen op zijn muziekkamer en in een boekenwinkel?’ Het antwoord? Een dijk van een plaat die overloopt van de genialiteit, mooie verhalen en onontdekte experimentele hoekjes en kantjes. Op Johannes Is Zijn Naam bewijst Verschaeve dat hij het alleen (en in het Nederlands) ook perfect weet te rooien. Wij zijn fan!

Wie Johannes live aan het werk wil zien, kan dat onder andere op 5 mei in Kunstencentrum VIERNULVIER en op 10 mei in Het Depot.

Facebook / Instagram / Bandcamp

Ontdek “Kamer”, ons favoriete nummer van Johannes Is Zijn Naamin onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

Related posts
2023FeaturesInstagramUitgelicht

Het elftal van 2023 volgens verschillende Belgische artiesten

We hebben jullie de afgelopen weken overrompeld met onze lijstjes. Hoog tijd dus om eens wat andere mensen aan het woord te…
2023Featured albumsFeaturesInstagramUitgelicht

De 20 beste Belgische albums van 2023

2023 was alweer goed gevuld met nieuwe muziek. Niet alleen internationale kleppers deden onze harten sneller slaan, maar ook op Belgische bodem…
FeaturesInterviewsUitgelicht

Interview Johannes Is Zijn Naam: 'Zonder die 15 jaar ervaring had ik nooit alleen op een podium durven staan'

Na een jarenlange ervaring als frontzanger van The Van Jets staat Johannes Verschaeve nu voor het eerst alleen op het podium. Omringt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.