LiveRecensies

Movulango @ Trix (Café): Elektronische grunge

© Bob Jeusette

Grunge verpakt in elektronica, zo kan je Movulango omschrijven. De nieuwste telg uit de DEEWEE-familie mocht afgelopen donderdag zijn ep Mirror in Man voorstellen in het Trix Café. Na jaren achter draaitafels te hebben gestaan, zet Mozes Mosuse met zijn soloproject nu stapjes richting de indiepop.

J3M3I mocht de avond openen in het Café van Trix. Het trio uit Brussel brengt jazz, elektronica, punk en alles daartussen. Jean Tocheport had duidelijk de leiding vanachter zijn drums. Die stonden opgesteld zodat hij rechtstaand kon spelen en tegelijkertijd de backingtrack met bijhorende visuals kon starten. Hier was duidelijk over nagedacht. De beelden achter de band tilden het geheel naar een hoger niveau. Eenvoudig maar geniaal. Bij ieder lied verscheen een andere kamer in een oud miniatuur huis. De spooky vibes werden versterkt door verlaten woonkamers, de bizarre hoed van Tochport en gescheurde kostuumbroek van bassist Jacob Hus. Hoewel we niet veel van de zang begrepen – en dat ligt niet aan onze kennis van het Frans – deed dat er minder toe. Zowel zanger Jean en zangeres Judy legden voldoende pathos in hun stem. Er was geen gitarist of pianist op het podium te zien. De bas en drum vormden samen een jazzy sound die veranderde naar toegankelijke elektronica toen zangeres Judy Croquefe bijviel. Soms wat punk en grotendeels dansbaar.

Om iets na negen was het de beurt aan Movulango. Het was drummen om vooraan aan het podium te staan. Wie is die jongen waar Stephen en David Dewaele zo hard achter staan? Iedereen wilde dit aanschouwen. Zijn naam is Mozes Mosuse en dat doet bij de modale Vlaming zeker en vast een belletje rinkelen. Ja, hij is de zoon van Ronny, maar folk of soul zingen, daar waagt hij zich (nog) niet aan. Als tiener draaide hij in Europese nachtclubs als de helft van het dj-duo Ego Troopers. Dat project liet hij achterwege toen hij verhuisde naar Gent. Zijn wegen kruisten die van de broertjes Dewaele en het is in hun studio dat Mosuse ontdekt dat hij ook een stem kan toevoegen aan zijn elektronische muziek.

In 2021 verscheen de eerste solosingle van Mosuse. “Leave” kwam niet zomaar ter wereld, maar belandde op een verzamelalbum van Soulwax. Vandaag, twee jaar later, stelt hij zijn ep Mirror in Man voor in Trix. Vijf tracks waarin we de invloeden van Soulwax herkennen. Wat meteen opviel bij de start van zijn concert was de invloed van grungemuziek. Als we alle elektronica zouden omzetten in akoestische instrumenten, zou Movulango recht uit de jaren negentig komen. Zijn kompaan op het podium neemt dan ook af en toe een elektrische gitaar in handen. Om het geduld van het publiek op de proef te stellen, speelde Mosuse in het begin van zijn optreden nog enkele nieuwe nummers. Die wijkten gelukkig niet al te veel af van zijn gebruikelijke sound en kwamen best goed tot hun recht in deze livesetting.

Movulango treedt ook op als dj, maar in Trix werd het café getrakteerd op een liveset. De muzikale live-credits gingen voornamelijk naar Maxime De Vos die goochelde tussen toetsen, samples, drumcomputers en gitaren. Mosuse zelf hield het bij zingen en enkele mooie solo’s op de toetsen. Het zingen verging hem soms goed, soms minder goed. Zijn zeurende stemklank wankelde af en toe en de onzekerheid die hij non-verbaal goed kon verstoppen, hoorden we toch terug in zijn stem. Zeker wanneer de muziek meer ingetogen werd zoals op “Beautiful Mess” ,of wanneer de autotune en andere effecten wegvielen.

Hoewel de sound van Movulango aanleunt bij grunge, punk en een hoorbaar Soulwax-residu, had Movulango het nog moeilijk om een publiek op te zwepen. Daarvoor was de muziek misschien net te indie, net te persoonlijk of was het publiek er gewoonweg nog niet klaar voor. De bassen op “Too Absurd” deden het merendeel van de aanwezigen wel bewegen, maar een uitspatting van energie kregen we niet. Na het prachtige “Dozed Off”, waarbij Mosuse zelf aan de knoppen kwam, dommelden we een beetje in. Debuutsingle “Leave” haalde het publiek uit hun energiedipje, ook al bracht de zanger ook dit lied vol overtuiging. Hij leek niet onzeker op het podium en maakte grote gebaren. Toch bleven we een trilling in zijn stem horen, die iets anders deed vermoeden. Al had die onzekerheid ook iets zachtaardig op een song als “Leave”.

Wie nood had aan een opkikker kon tegen het einde van de avond hopen op “The Peak”, maar jammer genoeg bleef het publiek hier ook koeltjes onder. De grungevibes voegden zich nochtans goed samen met de livezang van Mosuse, al leek die op het einde een beetje uitgeput te zijn. ‘Nog 2 songs!’, telde hij af. “Through The Motions”, een parel vanop de ep, kreeg ook live de nodige laagjes productie mee. De feeërieke sfeer werd meteen gecounterd met het laatste nummer. Een cover van Nirvana’s “Breed” bracht het ultieme grungegeluid naar boven. Een vreemde twist, want in plaats van hier iets elektronisch van te maken, bleef het duo op het podium dicht bij het originele geluid.

Mozes Mosuse heeft met zijn project Movulango nog een hele weg af te leggen, zoveel is zeker. Maar van zodra de schoonheidsfoutjes eruit zijn en het publiek er helemaal klaar voor is, zijn we ervan overtuigd dat deze jongen het nog ver zal schoppen. Eentje om in de gaten te houden!

Movulango kan je nu zaterdag nog live aan het werk zien op Steinerrrock in Wijgmaal.

Related posts
LiveRecensies

We Are Open 2024 (Dag 1) @ Trix: Strakke opener

Naar jaarlijkse gewoonte verandert Trix begin februari weer in de place to be dankzij We Are Open. Het Antwerpse showcasefestival zet hierbij…
InstagramLiveRecensies

Soulwax @ Ancienne Belgique (AB): Schijnbaar Deewheelend

Een concert van Soulwax in de magische concertzaal die de Ancienne Belgique in Brussel blijft; dat is altijd een belevenis. Zeker als…
2023FeaturesInstagramUitgelicht

De 30 beste Belgische singles van 2023

Nadat we enkele weken terug al de twintig beste Belgische albums aan je voorstelden, wordt het tijd om ook de dertig beste…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.