InstagramLiveRecensies

The Haunted Youth @ VIERNULVIER (Concertzaal): Concullega’s op visite

© CPU – Cédric Depraetere

De laatste tijd is de Limburgse band The Haunted Youth alomtegenwoordig. Is het niet op de radio met hun hits “I Feel Like Shit And I Wanna Die” en “Teen Rebel”, dan zie je hen wel verschijnen op de affiches van de grootste festivals van de Benelux. Na hun overwinning bij De Nieuwe Lichting twee jaar terug kwam The Haunted Youth nochtans als een dieseltje op gang. De Limburgse band had de tijd nodig om te rijpen, maar die rijping heeft geloond. In november zag hun debuutalbum Dawn Of The Freak het levenslicht en daarmee graveerde de band voor goed hun signatuur op de Belgische alternatieve muziek.

Terwijl de slaapluizen ons stilaan beginnen kriebelen, beklimt The Haunted Youth het podium op de tonen van “Dawn Of The Freak”. De band mocht niet te vroeg lawaai komen maken in de Concertzaal van de Vooruit, want de Theaterzaal erboven deed eerst nog dienst voor een ander evenement. Dat zorgt er ook voor dat we vanavond niet getrakteerd worden op een voorprogramma en The Haunted Youth bij de start om kwart na tien direct moet knallen om iedereen in de sfeer te krijgen.

© CPU – Cédric Depraetere

Met “Broken” slagen ze daar in de mate van het mogelijke in, maar een voorprogramma had het publiek wellicht beter in de stemming gebracht. Het eerste hoogtepunt van de set valt niettemin al vrij vroeg bij “I Feel Like Shit And I Wanna Die”. De vijfkoppige band heeft voor de gelegenheid een ‘specialleke’ in petto en verwelkomt onverwachts vier achtergrondzangers. Voor wie een beetje mee is met het opkomend talent in muzikaal Vlaanderen, zijn dat wellicht geen onbekenden. Pauwel De Meyer (Pauwel), Sam De Nef (Danny Blue And The Old Socks), Tom Adriaenssens (The Guru Guru) en Lindy Versyck (TJE) nemen plaats naast frontman Joachim Liebens en zijn kompanen om hun stemmen te laten weergalmen als achtergrondzang. Het moet gezegd zijn: hun presence is een meerwaarde aan het geheel en tilt het optreden naar een hoger level. Het viertal keert nog een aantal keer terug op de planken om de ‘oeeehs’ en ‘aaaahs’ mee te zingen.

Ook enkele onuitgebrachte nummers passeren de revue. “Into You” lijkt een braaf vervolg op de sfeer die Dawn Of The Freak al uitstraalde, terwijl “Riptide” meer vernieuwing aflevert. Dat laatste sluit af met een prachtige outro die ons al doet watertanden naar de release van het nummer. Ook toetsenist Hanne Smets kroop recent in haar muzikale pen en toverde daaruit een instrumentaal gitaarliedje dat meteen op heel wat bijval uit de zaal kon rekenen. Haar naam wordt gescandeerd en het mag duidelijk zijn dat Smets een absolute plus is voor het karakter van The Haunted Youth.

© CPU – Cédric Depraetere

Na “Shadows” verlaat de band het podium al voor de eerste keer, al lijkt frontman Joachim Liebens die afspraak even vergeten te zijn. Ze keren uiteraard nog terug voor een laatste rondje THY-tonen, maar spelen ook “Walking On A Dream” van Empire of the Sun. ‘Gewoon om te lachen hoor’, vertelt Liebens ons daarbij. Na “Coming Home” is het alweer tijd om naar huis te gaan. The Haunted Youth serveerde de hele avond rake indierock op onze borden. Het publiek smulde, maar had door het late aanvangsuur en het gebrek aan een voorprogramma ook echt wel heel grote honger bij de start. Helemaal voldaan waren we na afloop niet, maar als we het ‘Hara Hachi Bu’-principe uit het Japanse confucianisme mogen geloven is je bomvol eten toch niet de gezondste manier om door het leven te gaan.

Vandaag staat The Haunted Youth opnieuw in een uitverkochte VIERNULVIER met Isaac Roux als voorprogramma. Op 3 mei is The Haunted Youth te zien op Les Nuits Botanique en ook heel wat zomerfestivals staan op de planning van de Limburgse band.

Facebook / Instagram /  Website

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Setlist:

Dawn of the Freak
Broken
Stranger
I Feel Like Shit And I Wanna Die
House Arrest
Into You
Teen Rebel
Gone
Riptide
Shadows

Song Hanne
Walking On A Dream
Coming Home

Related posts
InstagramLiveRecensies

Hideous @ Kunstencentrum VIERNULVIER (Balzaal): Rock met een doel

Wie de Belgische muziekscene een beetje volgt, kan niet om Hideous heen. De band maakt een snelle opmars door. In februari bracht…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Isaac Roux - "The Right Place"

Onder de vleugels van Mayway Records, waar ook bands als The Haunted Youth en DIRK. thuis zijn, bloeit Isaac Roux open. Het…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Pukkelpop vult aan met Fontaines D.C., Romy, Inhaler, Sugababes en meer!

De krokusvakantie is voorbij, dus keert ook de organisatie van Pukkelpop terug naar het bureau. Dat betekent met andere woorden dat er…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.