InstagramLiveRecensies

Big Thief @ De Roma: Sterke livereputatie opnieuw kracht bijgezet

Big Thief

© CPU – Stijn Verbruggen

De kans dat je Big Thief geprogrammeerd ziet staan op de mainstage van de grotere festivals is relatief klein te noemen. Dit heeft echter niets te maken met het talent of het potentieel van de band, integendeel zelfs. De prachtige indiefolk in combinatie met het unieke stemgeluid van frontvrouw Adrianne Lenker en de teksten die eerder de serieuzere levensthema’s aankaarten komen nu eenmaal beter tot hun recht in een iets intiemere setting. Sedert de debuutplaat Masterpiece uit 2016 won de Amerikaanse band gestaag aan naambekendheid – mede te danken aan hun sterke liveperformances – om vooral dankzij de twee albums U.F.O.F. en Two Hands drie jaar later verder door te breken. Diezelfde tijdspanne hadden ze nodig voor opvolger Dragon New Warm Mountain I Believe In You, waar hun huidige tour rond gebouwd is.

De vier bandleden zijn als het ware ook buiten hun muzikale avonturen quasi onafscheidelijk en die verbinding is heel hard te voelen op het podium. Zo waren we vorige zomer op Best Kept Secret getuige van een uiterst uniek moment toen Lenker tijdens “Not”- nochtans een van de bekendere nummers – volledig de draad kwijt geraakte in haar tekst. Ietwat radeloos zocht de zangeres naar de juiste woorden, terwijl haar trouwe kompanen ter hulp sprongen zonder de muziek te laten uitdoven. Lenker herpakte zich en stak alle ingehouden frustratie in een extra snerpende gitaarsolo die haar een open doekje opleverde.

© CPU – Stijn Verbruggen

De vroeg opgedaagde fans werden door Big Thief in hoogst eigen persoon verwelkomd in de voormalige Antwerpse bioscoopzaal en alvast bedankt voor hun aanwezigheid. Voorprogramma Lutalo liet zich deze introductie welbevallen en trachtte de toon te zetten voor een mooie, muzikale avond. Enkel gewapend met zijn witte Fender om de nek bracht de jongeman uit Vermont een set vol ingetogen nummers. Zijn warme en diepe baritonstem kon zeker bekoren, maar na enige tijd kregen we toch het gevoel dat er qua variatie in de nummers nog wat werk aan de winkel is.

Met korte bindteksten over zijn muzikale traject probeerde hij de aanwezigen bij de les te houden, maar naarmate zijn set vorderde werd ook het geroezemoes in de zaal prominenter. Qua ideeën zit het absoluut niet verkeerd, maar we zouden Lutalo toch aanraden om enkele muzikanten aan te schrijven die zijn songs meer diepgang kunnen bezorgen.

© CPU – Stijn Verbruggen

Kort na negen uur stapte de voltallige band op hun dooie gemakje het podium van de Roma op. Drummer James Krivchenia mocht met een kort zangstukje de muzikale debatten openen, waarna Lenker een vervolg breidde aan deze atypische intro met een prachtige soloversie van “Sadness”. Het publiek wiegde zachtjes heen en weer op de lieflijke folknummers en werd vooral een eerste keer echt enthousiast na countrysong “Blue Lightning”, waarmee het tempo al even de hoogte in ging.

Big Thief is zo’n band die zich – op de goede manier – amper iets aantrekt van de ongeschreven regeltjes die van tel zijn tijdens de meeste optredens. Met een statische opstelling waarbij ze allen op een lijn naast elkaar spelen en een heel summiere lichtshow wordt de aandacht automatisch gevestigd op de muziek. En laat nu net dat hetgeen zijn waar deze band live in uitblinkt. Hoe lieflijk het eerste deel van de set klonk, zo stevig ging het er bij momenten aan toe vanaf het warm onthaalde “Simulation Swarm”.

© CPU – Stijn Verbruggen

Lenker ontpopte zich simultaan met de muziek van een fragiel meisje tot een rockende frontvrouw. Met een oerschreeuw waarop Stefanie Mannaerts van Brutus jaloers op zou zijn op het einde van “Sparrow” verjoeg de Amerikaanse al haar innerlijke demonen. Ditmaal had ze geen last van een blackout tijdens het sterke “Not”, waarbij haar gitaarsalvo alweer door merg en been sneed. Naar het einde van de set daalde het tempo ietwat en verscheen broer Noa Lenker nog op het podium om met volle overtuiging “Spud” mee te spelen op een mondharp.

Na een korte applausronde kwam de band nog even terug en stuurden ze ons de nacht in met het zachte “Change”. De groep gooide ook nu weer de volledige setlist door elkaar waardoor het opnieuw een interessant optreden werd dat goed onthaald werd door de fans. Na meerdere passages in ons land bewees Big Thief ook nu weer haar reputatie te bevestigen met een sterke liveperformance waarbij ze balanceerde tussen lieflijke indiefolk en rauw gitaarspel.

Facebook / InstagramWebsite

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Setlist

Sadness (solo)
12 000 Lines
Dried Roses
Certainty
Blue Lightning
Vampire Empire
Terminal Paradise
Simulation Swarm
Flower of Blood
Masterpiece
Not
Sparrow
Born For Loving You
Spud

Change

Related posts
InstagramLiveRecensies

The Cinematic Orchestra @ De Roma: Audiovisueel feest

Twintig jaar geleden bracht The Cinematic Orchestra het album Man with a Movie Camera uit. Om de context van deze soundtrack te…
InstagramLiveRecensies

This Is The Kit @ De Roma (Foyer): Op zijn zachtst gezegd

This Is The Kit vormde in de voorbije vijftien jaar een van de meest consistente discografieën in het genre van de indiefolk….
AlbumsFeatured albumsRecensies

The National - Laugh Track (★★★★): Van hetzelfde laken een fraai pak

Fans van The National konden enkele maanden geleden al hun hart verwarmen aan First Two Pages of Frankenstein, maar alsof dat nog…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.