AlbumsRecensies

Tape Toy – TTYS (★★★½): Jong, herkenbaar en ambitieus

De nineties zijn al even achter de rug, maar godzijdank zijn er nog muzikanten die het de moeite waard vinden om zich door middel van nieuwe muziek te verbinden met de iconische indierocksound uit die tijd. Een band die daar enorm goed in slaagt, zijn de Amsterdammers van Tape Toy. Vorig jaar bracht het viertal nog hun veelbelovende debuutplaat Honey, WTF uit en nu slaan ze opnieuw op de voordeur met de ep TTYS (Talk To You Soon).

Het voorsmaakje van de ep werd ons al ingelepeld in de vorm van “Sick Sick Sick” en dat windt er nooit doekjes rond. Tape Toy raast gewoon voorbij als een bezetene en wij horen dat het goed is. ‘Recht door zee gaan’ is bij “Sick Sick Sick” dan ook de lijfspreuk van het viertal en dat doen ze door middel van harde drums, snedige gitaren en de heerlijke gedrevenheid in de stem van Roos van Tuil. Tape Toy lijkt zich gelukkig niet te verliezen in een brij van muzikaal geweld, maar zoekt naar een hook die hen erg toegankelijk maakt. Kortom, een knallende schijf die barst van de kwaliteit.

Laat je echter niet vangen aan “Sick Sick Sick”, want wie dacht dat TTYS (Talk To You Soon) enkel zou draaien rond knallen en nooit achterom kijken, krijgt ongelijk. Met onder andere “Glitchy Eyes” toont Tape Toy ons namelijk een andere kant van hun medaille en dat klinkt voortreffelijk. “Glitchy Eyes” is een voorbeeld van een uiterst dynamisch nummer, met een spanningsboog om U tegen te zeggen. Het viertal klinkt enorm ambitieus en dat mogen ze zijn, want de kwaliteit druipt van elke noot. “Talk Soon” probeert verder te gaan op dit elan, maar deze poging lijkt dan weer minder aan te slaan. Ondanks de immer sterke productie laat het ons wat koud achter. Smakeloos als ongekookte patat. Desondanks siert het hen om altijd te zoeken naar een ankerpunt van herkenning en dat vinden we in het geval van “Talk Soon”, helemaal op het einde terug. Wat opvalt, is dat Tape Toy enorm nostalgisch aanvoelt, alsof het ons terug katapulteert naar twintig jaar geleden en dat aangename gevoel staat wel vaker in de verf op deze ep.

Echte ‘hitjes’ vind je niet op deze ep, maar het geheel klinkt allesbehalve vermoeiend en sleept nooit aan. Tape Toy is een speelse band, die goochelt met frivole melodieën en frisse ideeën. Iets wat je misschien kan verwachten van een jonge band, maar niet altijd krijgt. Daarnaast klinken de Amsterdammers enorm herkenbaar, waardoor je geestige nummers als “November” en “Birthday” een sterk gevoel van identiteit bezitten. Het potentieel bij Tape Toy lijkt naar onze bescheiden mening groot en deze ep voelt aan als een overgang en een verdere ontdekking naar meer.

TTYS (Talk To You Soon) ‘memorabel’ noemen zou veel gezegd zijn, maar Tape Toy breit hiermee wel een passend vervolg aan hun ijzersterke debuutplaat. Daarnaast houden de vijf nummers mooi stand naast al dat geweld uit dat debuut en dat zal hen ook live ten goede komen. De kracht van deze ep moeten we zoeken in energie, leuke hooks, herkenbaarheid en een serieuze knipoog naar een tijd waar alles een stuk eenvoudiger was.

Facebook / Instagram

Ontdek “Sick Sick Sick”, ons favoriete nummer van TTYS (Talk To You Soon), in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single TAPE TOY - "Sick Sick Sick"

Ruim een jaar nadat de Nederlandse rockformatie TAPE TOY hun debuutalbum Honey, WTF?! uitbracht, komt het viertal met goed nieuws! Op 15 april 2023…
2022FeaturesInstagramUitgelicht

De 10 beste Nederlandse albums van 2022

Dit jaar kwamen er een hoop uitstekende platen van Belgische bodem uit, waarvan we de twintig beste al aan je voorschotelden, maar…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Tape Toy - Honey, WTF (★★★★): Een springerige introductie

Inmiddels drie jaar geleden zag de Nederlandse band Tape Toy het levenslicht. De vier leden hadden elkaar in eerste instantie niet uitgekozen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.