AlbumsFeatured albumsRecensies

Dishwasher_ – Dishwasher_ (★★★½): Intergalactische reis zonder omkijken

Muziek komt er in alle geuren en kleuren en dat is de muzikanten van Dishwasher_ niet ontgaan. Het Belgische trio liet zich voor hun debuutalbum inspireren door Balkanmuziek, maar eveneens door hiphop, dance en zelfs metal muziek. De uitkomst van die rijke mix aan invloeden wordt vaak bestempeld als jazzmuziek, maar dat is dus zeker niet alles omvattend. Het drumwerk van Arno Grootaerts, de baslijnen van Louise Van Den Heuvel en de saxofoon klanken van Werend Van Den Bossche zoeken de grenzen op van hun instrument en van de band. Het trio uit Gent gaat er dus helemaal voor op hun debuutplaat en het resultaat mag er zeker zijn.

Een album dat begint met een nummer genaamd “Intro”, we hebben het eerder gezien en gehoord, maar het is in dit geval wel een warm ontvangst op Dishwasher_ door de gelijknamige band. Het voelt sensueel, vertrouwd en toch spannend aan. Het is een veelbelovende mix die ons voorbereid op wat ons te komen staat en met “Bahá’í” gaat het dan plots echt van start met enkele harde tonen. Dishwasher_ maakt snel duidelijk niet vies te zijn van de ruwere kanten van muziek en combineert dat toch meteen met dromerige elementen in datzelfde lied. Veel van de nummers op Dishwasher_ voelen aan als een reis doorheen een sterrenstelsel met tussenstops op uiteenlopende planeten. Op die manier spelen ze, zoals reeds gezegd, met spanning en weet je nooit wat te verwachten aangezien het van zweverig naar stevig en dansbaar kan gaan in slechts een tiental seconden.

Naast de drie instrumenten die in elk nummer een belangrijke rol opnemen zijn er zo nu en dan ook andere zaken te horen. Tijdens “Buraq” horen we dingen die klinken als een liefdeskind van futuristische tonen en het geluid van een kabelend beekje. Op het zeer sterke “Terra” wordt er dan weer aan het begin een setting geschetst die doet denken aan een sciencefiction film, voor het nummer uiteenvalt in een dynamische wolk van klanken en instrumenten waar je je als luisteraar makkelijk in kan verliezen. Het album is dus zeker weggelegd voor mensen die graag ten volste opgaan in hun muziek. Op dit lange nummer worden zwoel en dansbaar met elkaar gecombineerd en op onder meer “Blue Bridge” duiken er dan weer industriële passages op. Eentonig staat overduidelijk niet in het woordenboek van Dishwasher_.

Ook tijdens “Kuhl” wanen we ons, na een verwarrende saxofoonintro, in een muzikale fabriek. De stevigheid van het nummer zorgt er samen met de donkere ondertoon voor dat dit lied echt sterk staat met een ietwat lompe, doch aantrekkelijke uitstraling en zo wordt dit een van de hoogtepunten van het album. Door die grote hoeveelheid aan sfeerverandering en twisten binnen eenzelfde nummer reist met momenten de vraag ‘wat heeft dit deel van het nummer eigenlijk nog te maken met het begin ervan?’ en soms lijkt het antwoord dan op het eerste gehoor ‘weinig’. Dishwasher_ gaat op hun muziek op muzikale tochten waarop alleen maar vooruit gekeken wordt.

Sommige nummers zijn eerder melodieus, of toch delen ervan, en op andere nummers overheeft dan weer het ritmische. “Fair Enough” laat aanvankelijk vooral de percussie spreken en springt er zo uit. Het wordt opnieuw uiteindelijk een dansbaar geheel met een aanstekelijke en euforische ondertoon en leidt opnieuw tot een toffe track waar tijdens de euforische saxofoonmomenten de bas voor enkele sterke toevoegingen zorgt. Ook de albumafsluiter is dan weer iets helemaal anders dan de rest, dus Dishwasher_ slaagt er zeker in hun veelzijdigheid aan te tonen.

Op Dishwasher_ maakt de Gentse band duidelijk dat de groep niet zomaar in een hokje te duwen valt. Het trio zoekt niet alleen hun grenzen op, maar ook die van muzikale genres en gooien er verschillende samen tot een eclectische cocktail waarbij je nooit weet wat je te wachten staat. Verrassingselementen zijn altijd fijn, maar hier volgen de nieuwe wendingen elkaar met momenten iets te veel op waardoor er binnen een bepaald nummer soms nog weinig samenhang lijkt. Toch gaan wij vooral onthouden dat Dishwasher_ sfeerrijke muziek maakt die aanzet tot dansen en ons vooral de goesting geeft om te dansen, wanneer de muziek dat toelaat. Dishwasher_ is een sterke debuutplaat die ons nu al doet uitkijken naar de toekomst van het trio.

Facebook / Instagram / VI.BE

Ontdek “Kuhl”, ons favoriete nummer van Dishwasher_, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

1197 posts

About author
braaf zijn hé
Articles
Related posts
2023FeaturesInstagramUitgelicht

20 debuutalbums uit 2023 die je niet mocht missen

We hebben je de afgelopen weken al overspoeld met lijstjes vol steengoede albums, en toch zijn er sommige platen die nog wat…
InstagramLiveRecensies

Gent Jazz (Festivaldag 2): Plezier en ongebreideld positivisme

De tweede dag van Gent Jazz kondigde zich aan als een showcase van heel wat jong, buitenlands en binnenlands talent. Op de…
LiveRecensies

Dishwasher_ @ Amor: Niets is wat het lijkt

Dishwasher_ bracht in april dit jaar hun gelijknamige debuutalbum uit. Een sterk visitekaartje dat ze nu presenteren in verschillende zalen doorheen België…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.