LiveRecensies

Dishwasher_ @ Amor: Niets is wat het lijkt

© CPU – JoostVH Photography – Joost Van Hoey (archief)

Dishwasher_ bracht in april dit jaar hun gelijknamige debuutalbum uit. Een sterk visitekaartje dat ze nu presenteren in verschillende zalen doorheen België en Nederland. Antwerpen was dit weekend aan de beurt. En ook live zit de Gentse vaatwasser vol verrassingen. De groep is voor ons al lang geen onbekende meer. We rekenden hen tot beloftevolle ‘Grote Beren van Morgen’ in 2022. In datzelfde jaar werkte het jazzy trio aan hun debuutalbum. Hoewel Dishwasher_ vaak omschreven wordt als jazz, zal een échte jazzliefhebber dit te eclectisch of te elektronisch vinden. Het trio uit Gent bestaande uit Arno Grootaerts (drums), Louise Van Den Heuvel (bas) en Werend Van Den Bossche (saxofoon) brengt een mix van rock, jazz en elektronica.

In Amor gooiden ze die muzikale mix meteen in strijd. Na “Intro” ging een golf van geluid door de zaal met “Bahai”. Een zaal die trouwens niet volledig gevuld was. Het mooie weer maakte het moeilijk om de gezellige Amor te verkiezen boven het zonnige terras. De aanwezigen waren niet van het beweeglijke type, zelfs met het dansbare “Blue Bridge” en “Fair Enough” kreeg Dishwasher_ daar maar weinig verandering in. Of was iedereen net heel begeesterd door de sound die het drietal uit hun instrumenten kreeg? Ieder nummer was wel te herkennen zoals het op de debuutplaat staat, maar had zoveel meer om het lijf live. Niet onlogisch voor een band die hun oorsprong heeft in improviseren. Dishwasher_ brengt ook geen standaard jazz omdat ze hun instrumenten anders gebruiken. Zo was de saxofoon van Werend Van Den Bossche meer dan een melodieus instrument. Werend gebruikte ook de lucht die hij door zijn instrument blies als extra geluidseffect.

Hoewel we geen gitaar zagen, hoorden we toch soms getokkel. Het was bassiste Louise Van Den Heuvel die onder andere op “Buraq” de hoogste noten uit haar basgitaar haalde. Zo zie je maar: niets is wat het lijkt bij Dishwasher_. Want de bas die kwam soms ook gewoon uit een kleine synthesizer, bediend door saxofonist Werend, in plaats van uit de basgitaar. Ook drummer Arno Grootaerts toverde wat special effects uit zijn hoge hoed. Hij gebruikte af en toe een doffe symbaal van zijn drumstel. Het geluid deed ons denken aan dat van een elektronische drum. Koebellen en allerhande kleine slagwerkinstrumenten gaven de drums een meerwaarde.

Voor we het vergeten te vermelden: Dishwasher_ brengt muziek zonder teksten. En toch was er een duidelijke frontman te bekennen. Werend, de saxofonist, nam die rol op zich. Hij bediende niet enkel zijn blaasinstrument, maar ook een synthesizer en stelde daarnaast nog eens 101 effecten in. Af en toe haalde dat het tempo uit de set door na ieder lied op de grond knopjes te verdraaien. Muzikaal had drummer Arno echter de touwtjes strak in handen. Hij bepaalde het ritme en zette iedereen na een improvisatiestukje terug op hetzelfde spoor. De drie zijn goed op elkaar ingespeeld, dat zagen we. Maar een leider is toch geen overbodige luxe in dit genre.

Dishwasher_ probeert naast rock, jazz en elektronica ook Oosterse invloeden in hun muziek te vermengen. Dat kwam in Amor mooi tot zijn recht tijdens “Marwan”, al bleek dit nummer te zachtaardig om te raken. Geef ons dan maar de harde Dishwasher_, zoals op “Kuhl”. Althans het tweede deel toch, want de improvisatie in het midden werd erg lang uitgerekt en ging alle kanten op waardoor het lied al zijn kracht verloor.

Afsluiten deed de band met “Terra”, de langste track op de plaat (meer dan elf minuten). Live leek die lengte hen parten te gaan spelen, tot de opbouw middenin het nummer steeds meer vorm begon te krijgen en Dishwasher_ zo iedereen langzamerhand meekreeg op hun trip. In Amor ging Dishwasher_, net als op hun debuutalbum, alle kanten op en soms iets te veel op het experimentele pad. Dat maakte het moeilijk om iedereen meteen mee te krijgen met hun reis. Toch verbaasden de drie ons met hun individuele, muzikale hoogstandjes en goed op elkaar afgestemde improvisatie.

Wil je Dishwasher_ nog aan het werk zien? Op 28 mei spelen ze in Den Bosch en op 31 mei in Rotterdam. Dichter bij huis kan je ze op 30 juni terugvinden in Kortrijk en spelen ze op 6 juli op Gent Jazz.

Facebook / Instagram / VI.BE

Setlist:

Intro
Bahai
Buraqa
Marwan
Blue Bridge
Kuhl
Walvis
Fair enough
Terra

Related posts
2023FeaturesInstagramUitgelicht

20 debuutalbums uit 2023 die je niet mocht missen

We hebben je de afgelopen weken al overspoeld met lijstjes vol steengoede albums, en toch zijn er sommige platen die nog wat…
InstagramLiveRecensies

néomí @ Amor: Een betoverende, emotionele reis

De rode draad doorheen de dromerige folkpopliedjes van néomí wordt gevormd door de complexiteit van liefde en haar gebroken hart. Het resultaat…
InstagramLiveRecensies

Gent Jazz (Festivaldag 2): Plezier en ongebreideld positivisme

De tweede dag van Gent Jazz kondigde zich aan als een showcase van heel wat jong, buitenlands en binnenlands talent. Op de…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.