LiveRecensies

Movulango, Later & Mankiyan @ Fifty Lab Music Nights: Vertrouwde formule in een nieuw jasje

Het Brusselse showcasefestival Fifty Lab vormt inmiddels een vaste afspraak in onze agenda voor het najaar. Een eclectische selectie opkomende acts uit binnen- en buitenland strijkt neer in een aantal fijne zalen rondom de Anspachlaan en zo ontstaat zelfs in november een warme festivalsfeer. Na enkele succesvolle edities lijkt de organisatie toe aan uitbreiding van de activiteiten en zo presenteren ze dit voorjaar 3 muzikale avonden. Onder het mom Fifty Lab Music Nights blijft de Peter Lindbergh-expositie na de reguliere uren geopend en kunnen bezoekers genieten van live muziek. De eerste avond staan Movulango, Later en Mankiyan op het programma.

Op Fifty Lab, het festival, stelde Movulango eerder al zijn debuut-ep Mirror In Man voor. Dat moet het team achter het festival duidelijk goed bevallen zijn, want tijdens de eerste nocturne van de Peter Lindbergh-expositie is hij degene die de spits mag afbijten. Dat de artiest niet van hokjesdenken houdt, blijkt al snel uit de fijne mix waarin zowel verfrissende als vintage klanken een rol spelen. Onder de elektronische lagen die zo typerend zijn voor alles wat uit de Deewee-familie komt, liggen aanstekelijke popmelodieën die een zomers gevoel naar de Brusselse binnenstad halen.

Mozes Mosuse, ofwel Movulango, is niet aan zijn proefstuk toe, maar toch is dit zijn eerste project waarbij ook zijn eigen stem een belangrijke rol vervult. Doorheen de set merken we dat de artiest steeds meer op zijn gemak is en zo het publiek een voor een voor zich weet te winnen. Naar het einde toe voegen steeds meer glinsterende elementen zich toe aan de elektronische productie, waardoor we ons bijna in het duister van de nacht hullen. Rondom ons wordt er al voorzichtig gedanst, en dat terwijl het magische uur van middernacht nog een eindje weg is. Momenteel is Movulango misschien nog een goed bewaard geheim, maar dat zou al snel kunnen veranderen.

Tussen de optredens door kan je genieten van de unieke expositie waarbij de zwart-wit foto’s van Lindbergh een grote indruk nalaten. Veel tijd heb je echter niet, wil je niets missen van wat er beneden allemaal te gebeuren staat. Na een kwartiertje is het de beurt aan de Parijzenaren van Later. De aanstekelijke indiepopliedjes doen ons het grauwe regenweer al snel vergeten en voor we het goed en wel beseffen denken we de festivalweide al te kunnen ruiken. Helaas was dat slechts een illusie, maar Later weet wel een zomerse sfeer neer te zetten terwijl de instrumentale partijen aanzetten tot dansen.

Echt vernieuwend is de formule van Later niet, maar net daarom kunnen we ons wel amuseren met de band. Een charismatische frontman, een handvol muzikanten die er duidelijk heel veel zin in hebben en een publiek dat zin heeft om een leuke avond te beleven: meer is er niet nodig voor een geslaagde passage in onze hoofdstad. Het applaus, dat weerklinkt tot op de hoogste etage van de expositie, getuigt dat de catchy deuntjes aanslaan. Vorige maand verscheen hun debuutplaat Walking On The Line, een album waarop het leven gevierd wordt, en die vrolijkheid en positiviteit staat de muzikanten goed. Bij momenten doet het viertal wat aan Parcels denken, al ware het vooral om het vrije gevoel dat we van de songs krijgen.

In enkele minuten tijd wordt een dj-booth tevoorschijn getoverd, waarna Mankiyan haar plaats inneemt. Het eind van de avond lijkt plots in zicht, maar niet voor de dansvloer vrijgemaakt wordt. Waar er bij Later meteen overgegaan werd tot dansen, heeft Mankiyan net iets meer tijd nodig. Aan de interessante mix tussen strakke beats en diepe bassen zal het alvast niet liggen, want op die manier wordt de duisternis van de nacht vertaald naar de imposante ruimte die het Vanderborghtgebouw is.

Fifty Lab Music Nights brengt een vertrouwde formule van muzikale ontdekking naar een nieuwe omgeving en weet ook daar staande te blijven. Muziek in een grote ruimte brengen die eveneens niet aangepast is aan livemuziek, is niet altijd eenvoudig en dat merkten we bij momenten wel, maar dat wist de pret niet te bederven. Voor de culturele meerwaardezoeker is deze nieuwe formule de ideale gelegenheid om de horizonten te verbreden.

Op 20 april en 11 mei organiseert Fifty Lab nog twee muzikale avonden op dezelfde locatie. Tickets hiervoor zijn nog steeds te koop. Ook tickets voor het Fifty Lab festival in november zijn inmiddels te koop aan een voordelige superfanprijs.

Fifty Lab Music Festival: Instagram / Facebook / Website

660 posts

About author
Dansende Beer met een hart voor Scandinavische popmuziek, sad girl music (lees: Phoebe Bridgers) en Franstalige dingen.
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single mui zyu - "the rules of what an earthling can be"

Eva Lui heeft Hong Kong’s bloed, maar haar hart slaat al een tijdje voor de Britse hoofdstad Londen. Nadat ze aanvankelijk als…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Eerste namen voor Fifty Lab 2024 met onder andere Stella Rose, Library Card en Hypnosis Therapy!

De eerste echte warme zonnestralen mogen misschien wel op ons gezicht aan het schijnen zijn, muziek is er te vinden doorheen elk…
LiveRecensies

Aili + Movulango @ Wintercircus: Traag opwarmende electropop

Op de meeste concertavonden staat er één artiest centraal en is er voor zij die lekker vroeg komen een voorprogramma, maar zo…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.