AlbumsRecensies

LECTOR. – Y (★★★★): Solide, volumineuze powerrock

Fan van het zwaardere werk? Cirkel dezer dagen eens in en rond café de Hippo te Oudenaarde. Mogelijks loop je daar een rocker van het powertrio LECTOR., of andere gitaargetinte muzikanten, die er met regelmaat van de klok rondhangen, tegen het lijf. Na een rits single releases en met een reeks mooie optredenkansen op het programma, brengt LECTOR. nu hun debuut ep ten gehore.

Twee van de vijf tracks die we op de ep terugvinden konden we eerder al ontdekken. Het door de industrie warm onthaalde “Cornea”, bouwt voort op eerdere werk waarmee we in aanraking kwamen. We ervaren een gegroeid klankenpallet, doorspekt met gierende gitaargillen en brute melodieën. Naast “Cornea” vinden we ook het door ons erg gesmaakte “What Do You Want From Me” terug die, zoals eerder geschreven, in heerlijk, gelaagd rockgeweldgeluid baadt. Beide tracks leveren een wall of sound waarin alle partijen kraaknet en uitgekiend werden toebedeeld, opgenomen door Hannes Cuyvers, die de productie van de volledige ep op zich nam en gemixt door Mathias Stal.

Ook nieuwe ontdekkingen “My Apocalypse” en “How Long Now” blijven geheel trouw, misschien iets te trouw, aan deze songreceptuur. Op het korte, maar pittige “My Apocalypse” worden de gitaarriffs als kogels van een rifle gun repetitief, rechttoe, rechtaan op ons afgevuurd. Doordat de band ervoor opteerde om van meet af aan vol op het gaspedaal te duwen, mist de bridge net dat tikkeltje verrassingseffect om tot de bedoelde krachtenexplosie te komen. Iets wat op “How Long Now”, door ditmaal te kiezen om meer aandacht te vestigen op het melodieuze aspect van het refrein, niet het geval is en de gemaakte keuzes net voor een boeiende dynamiek zorgen. De gitaarriff is nog steeds vurig ontvlambaar maar ditmaal komen de subtiele elementen die aan de track werden toegevoegd veel meer tot hun recht. We durven hierdoor al snel vergeten dat dit een ep van een trio aan muzikanten betreft terwijl tal van acts, om dit volume neer te kunnen neerzetten, vaak met zijn vieren of vijven hier niet toe komen.

Een vreemde, maar erg welgekomen, eend in de bijt, is uitsmijter “Sh!t”. Een song die ons meteen doet denken aan een romance tussen Rise Against, “Disarm” van Smashing Pumpkins en “Behind Blue Eyes” van, u mag zelf kiezen, The Who of Limp Bizkit. Nog steeds de vertrouwde gitaarriffs, maar ditmaal krijgen ook de drums een meeslepend, in plaats van ondersteunend, karakter. De ware ster van de show op dit nummer zijn daarentegen wel de bijzonder krachtige, vocale uithalen van Bart Smet. En plus en tot slot, mengt er een baldadige viool zich in de strijd. Een episch einde voor een erg verdienstelijke debuut ep.

LECTOR. maakt met deze ep meteen duidelijk waar ze voor staan: een bruut volume aan gitaarrifs en krachtige vocals. De band nestelt zich met hun powerrock ergens tussenin de straightforward hardrockbands en bands met meer artistieke, alternatieve twisten achter de hand. Net wanneer de band toenadering tot het experiment opzoekt, wordt duidelijk dat ze naast bruut gitaargeweld ook nog een hoop potentieel achter de hand hebben. LECTOR. overtuigt, maar houdt nog waar te maken potentieel achter de hand. De band live aan het werk zien kan 25/03 op hun ep releaseshow in De Harmonie in Oudenaarde, later dit voorjaar volgen onder andere ook supports van Ramkot in Metropool (15/04) en Bar Broos (09/05),

Facebook / Instagram

Ontdek “What Do You Want From Me”, ons favoriete nummer van Y in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

142 posts

About author
Gediplomeerd cultureel ondernemer en manager als OENGER, functioneel analist als inkomstenbron.
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Metallica @ Johan Cruijff ArenA (set 2): Dubbele schedelbreuk, alstublieft, dankjewel

De slangenkop is eraf! Onder het concept van ‘No Repeat Weekend’ kleurde Amsterdam, naast oranje, drie dagen zwart-geel. Met 72 Reasons onder de arm…
InstagramLiveRecensies

Ramkot @ Ancienne Belgique (AB Club): Al rammend op hun best

Hun debuutalbum is nog maar enkele weken oud, maar toch denken de heren van Ramkot niet aan stilzitten. De winnaars van De…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Ramkot – In Between Borderlines (★★★½): Sappige ramrock

De Gentenaren van Ramkot hebben al even geen introductie meer nodig. Sinds de release van hun debuutsingle “Broken Thighs” hadden de heren…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.