AlbumsFeatured albumsRecensies

Jazz Brak – BRAK (★★★★): De kleerkast van Jazz Brak

Jazz Brak is niet meer alleen ‘diene’ van STIKSTOF. De Brusselaar besloot dat het tijd was voor een volwaardige solocarrière. Naast enkele gastbijdrages en Swiss Bank (samen met Phasm maakte hij snel-snel een album, liet er twintig vinyls van persen, verkocht die voor vijftig euro per stuk en met de winst gingen ze Gucci of Louis Vuitton kopen), was Jazz Brak daar nog niet echt toe gekomen. Jasper De Ridder – zo gaat Jazz Brak naast de microfoon door het leven – geeft op BRAK een inkijk in zijn persoonlijk leven, en wat voor één!

BRAK opent met “NI VOOR NIKS”: een hoge vrouwenstem – het zou zomaar een zeemeermin uit Pirates of the Caribbean kunnen zijn – bouwt wat spanning op tot Jazz Brak vernietigend en vol zelfvertrouwen begint te rappen. Hij stelt zichzelf een paar vragen: over zijn job (Jazz Brak is leerkracht), zijn dochters en zijn team. “NI VOOR NIKS” opent BRAK aan een rotvaart, van een oude diesel is zeker geen sprake (die mogen Brussel toch niet meer binnen). Jazz Brak gaat op hetzelfde elan voort op “HAYABUSA”. Hij heeft de smaak van een solocarrière goed te pakken, maar stelt ons gerust: ‘Stikstof zal er altijd zijn’. “NI VOOR NIKS” en “HAYABUSA” zijn twee songs waar de energie en goesting volledig vanaf spatten.

Dan is “NU OF NOOIT” iets minder energetisch. Op een eenvoudige lofi-beat gaat het er redelijk droefgeestig aan toe: ‘Niet voor de pogo, maar voor ’s avonds als ge solo zit en solo hit.’ “RONDE CIRKELS” kent eenzelfde ingetogen sfeer. We krijgen op dit nummer echt een diepe inkijk in Jazz Braks ziel. De Ridder is kritisch voor zichzelf en stelt zichzelf tot diep in zijn klein teen in vraag. De zin ‘drieëndertig, ik schrijf teksten op een lege parking’ heeft het potentieel om een nieuwe ‘Gele blokken langs de macadam’ te worden: het is de zin die de sfeer van het nummer perfect vat.

Na al die melancholie en zwaarmoedigheid mag de vlam opnieuw wat in de pan slaan. “DOE DAN” en “LEH” bouwen na “RONDE CIRKELS” mooi op naar “WIND EN GOLVEN”, waar het tempo hoger ligt. Jazz Brak richt zich daarop tot zijn dochter: ‘Staar uzelf niet blind mijn kind, luister soms eens naar wind’. “GELUK(T)” geeft wat clubvibes. Ondanks de eerste tien seconden, is het een opgewekt, je zou kunnen zeggen zomers, nummer. Jazz Brak rapt over zijn familie – zowel die waar hij een bloedband mee heeft als zijn inner circle. Hij geeft op “GELUK(T) zijn levensvisie en wat advies mee. De zelfkritiek blijf toch ook wat aanwezig, maar heeft een andere jas aangetrokken. Alles op het album ademt Jazz, maar toch is het zo divers. Het is steeds Jazz Brak, telkens met een andere outfit aan.

Tijdens “HOEKEN EN MUREN” worden alle pogoregisters weer opengetrokken. Brak rapt driftig, als een bulldog die bloed geroken heeft. Het gaat over Brussel, over (racistische) politie, over de enorme verschillen in onze hoofdstad ‘soms maar een straat van elkaar’. Op “OOOOOW”, de voorlaatste track van het album, wordt Jazz Brak vergezeld door – wie anders – Zwangere Guy. Dat de tandem Jazz-ZG meer dan voldoende werkt, hoeft uiteraard geen bewijs meer. Ook “OOOOOW” is daar een uitstekende casestudy van. Beide heren vullen elkaar perfect aan en claimen de keizers van Vlaamse hiphop te zijn: ‘Papa ZG aan de top / alleen voor Brak maken we plaats.’

Op de laatste track van het album, “MERCI”, worden we bedankt. Na een anderhalf minuut durende melodie waarboven een onverstaanbare stem spreekt, klinkt het ineens ‘Merci / ’t was dus toch ni voor niks’. Jazz Brak liet ons op BRAK diep in zijn ziel kijken en toonde – en dit is de belangrijkste les van het album – dat hij het alleen ook kan. Het getuigt van moed, durf en lef om na dertien jaar STIKSTOF, waarmee je alle Belgische zalen en festivals plat speelde, een solocarrière te willen én kunnen uitbouwen. Wat zijn opzet ook was: naar onze bescheiden mening is hij daar met voldoening in geslaagd.

Jazz Brak staat zaterdag 25 maart op Out The Frame in Gent. Op 1 april volgt dan de uitverkochte albumreleaseparty in Vaartkapoen te Molenbeek. Ook het nieuwe Oostendse festival Push The Button, dat op 8 april doorgaat, boekte de Brusselaar, net als Couleur Café, waar hij op 24 juni op het programma staat.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek “RONDE CIRKELS”, ons favoriete nummer van BRAK , in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

42 posts

About author
Jasper luistert, leest en schrijft.
Articles
Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Andromedik, Becky Hill, Wunderhorse, Channel Tres en meer naar Pukkelpop 2024

De paasvakantie is net voorbij, dus is ook de zomervakantie niet meer veraf. Hoewel de festivalzomer van 2024 nog moet losbarsten, belooft…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Jazz Brak - "SAL TYP"

Februari kent dit jaar een dagje extra en daar maakt Jazz Brak dankbaar gebruik van om de wereld te trakteren op een…
2023FeaturesInstagramUitgelicht

Het elftal van 2023 volgens verschillende Belgische artiesten

We hebben jullie de afgelopen weken overrompeld met onze lijstjes. Hoog tijd dus om eens wat andere mensen aan het woord te…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.