Nieuwe singlesOude Bekenden

Debuutsingle Jazz Brak – “Ronde Cirkels”

© CPU – Nathan Dobbelaere

Jazz Brak maakt sinds de oprichting in 2010 al deel uit van de Brusselse hiphop groep STIKSTOF. Samen met zijn ‘broeders van een andere moeder’ Zwangere Guy, Astrofisiks en DJ Vega werkten ze zich de laatste jaren op tot de onbetwiste hiphop-koningen van de Benelux. Hun optredens en livereputatie zijn tegenwoordig dé referentie voor beginnende artiesten in het genre. Nadat Zwangere Guy al eerder enkele succesvolle soloplaten opnamen, waagt Jazz Brak (Jasper De Ridder) zich nu ook aan een eigen proefwerk. Met zijn eerste soloalbum BRAK geeft hij een inkijk in de hersenspinsels van zijn persoonlijke leven, met alle ups en downs, waarin de haat-liefdeverhouding met ‘zijn’ Brussel nooit veraf is. Dat Brak een woordkunstenaar is die graag een gevoelige snaar raakt, wisten we al. Zijn nieuwe plaat wordt dan ook geen spervuur aan vuile woorden en blingbling, maar een intense inkijk in het diepste van zijn ziel.

Met “Ronde Cirkels” geeft Jazz Brak ons een voorproefje van zijn nieuwe werk, waarin hij kritisch is voor zichzelf, zijn omgeving en de maatschappij. Onder invloed van een zachte beat en begeleidende piano sleept zijn schorre stem ons mee doorheen de gedachten waarmee hij soms ‘ronde cirkels’ rijdt op de Brusselse binnenring. De zelfkritiek van Brak is bij momenten vrij heftig, maar soms moet een artiest eens voor de spiegel staan om wat zelfreflectie te geven. De flow van het nummer is ingetogen en het intieme ‘spoken word’ van Jazz Brak is tegelijk melancholisch als manhaftig. De ronde cirkels typeren het overheersende gevoel van rusteloosheid waar Brak soms mee kampt. Persoonlijk vinden we dat hij misschien wat te hard is voor zichzelf en zich niet zo hoeft weg te cijferen. ‘Dit was een leven vol met veel verwachting. Drieëndertig, ik schrijf teksten op een lege parking.’ Het typeert de sluimerende eenzaamheid waar veel artiesten vaak mee kampen: helden op het podium, maar ook gewone mensen ernaast. Het is dan ook een kunst om al jouw gevoelens op papier te zetten en mensen mee te laten kijken in je ziel. Jazz Brak kan dat met verve, die lege parking was nooit zo vol tijdens zijn schrijfsels.

Debuutplaat BRAK dropt op 23 maart 2023.

Facebook / Instagram

Beluister de singles van de week op onze Spotify.

74 posts

About author
Kind van de jaren '80 en '90 en daar ook een beetje blijven hangen...
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single RonnyHuana – “IN DE WEST”

RonnyHuana, de Belgische rapper-producer met Marokkaanse roots uit Brussel, heeft zijn derde single van 2023 uitgebracht. Hoewel hij al geruime tijd actief…
LiveRecensies

Jazz Brak @ de Vaartkapoen: Allesbehalve brak

Wie Jazz Brak aan het werk wou zien, kon dat de afgelopen jaren enkel tijdens de optredens met zijn hiphopgroep STIKSTOF. Als…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Lokerse Feesten pakt uit met Cypress Hill, Skunk Anansie, MEROL, Hot Chip en meer!

Lokerse Feesten heeft er een drukke week op zitten. Sinds dinsdag loste de organisatie namelijk dagelijks een paar namen die de poster…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.