AlbumsFeatured albumsRecensies

Coely – Alive (★★★★): Herboren en levendiger dan ooit

Sinds haar eerste album Different Waters zes jaar geleden legde een virus de wereld plat, werd Coely moeder en doorstond ze een depressie. Op dat debuutalbum staan hits als “Celebrate“, “My Tomorrow” met Yann Gaudeuille en “Don’t Care” met DVTCH NORRIS. Mede door het succes van deze nummers behaalde de plaat in 2018 goud in België. Na een tour van meer dan een jaar en een collab met de Franse dj Kungs, hing er lange tijd een gordijn van stilte rondom de Antwerpse zangeres.

Tot Coely een klein jaartje geleden “Run It Up” met Albi X dropte, wat de eerste single van een nieuwe plaat bleek te zijn. ‘Ik heb ook een persoonlijk leven, a lot has happened’, vertelt ze zelf. Later volgde titeltrack “Alive” en begin deze maand nog “Love High“. Met die sterke singles legde ze de lat eigenhandig zeer hoog. Vandaag krijgen we het vervolg van haar verhaal over de tweestrijd van het leven: wie leeft, moet de chaos van het leven trotseren en ook leren dealen met downs. De zangeres verschaft ons een blik op het leven van Coely 2.0, en die is ontegenzeglijk alive and kicking.

De laatste tijd tenminste, want zelfs als je maar met een half oor naar het album luistert, kan je afleiden dat de zangeres uit een mentaal moeilijke periode komt. Ze kampte met een depressie, maar is – hoewel nog steeds genezende – tegenwoordig aan de beterhand. Op het kwetsbare “Run Away” zoomt ze in op die periode. Coely grijpt ons bij de keel met teksten als ‘I just wanna run away / Anything to get my fucking head right / I just wanna run away / Been waiting for this day to be over’. Door de rauwe breekbaarheid in haar stem is de song minstens even pakkend als het typische Lewis Capaldi-nummer. Meer nog: op sommige momenten overstijgt het dat zelfs.

“Kaos” is doordrenkt met rockinvloeden en daardoor een atypische Coely-track, waarop de artieste tijdens het zingen van de songtitel demonstreert dat ze een stem van het allerhoogste kaliber heeft. Ook hier gaat het over haar wankele mentale gezondheid, maar gelukkig is er op de plaat ook plaats voor positivisme en hoop. Titeltrack “Alive” was het nummer dat alles in gang zette en barst van de stevige, distorted baslijnen. Het maakt de dankbaarheid om te leven en de gelukzaligheid waarmee de Antwerpse dat doet tastbaar. Toch horen we ook hier referenties naar de periode waarin ze het zwaar had: ‘Been to hell and back’ is verontrustend en geruststellend tegelijkertijd.

Daarnaast denkt Coely ook aan de hitlijsten, want met “Love High” horen we een absolute top 40-kandidaat. Het heeft veruit het hoogste popgehalte van de tien nummers, maar is bijlange niet plat of commercieel te noemen. Het meezingbare refrein nestelt zich in no-time in onze hersenpan; na drie keer te luisteren moet je al van heel slechte wil zijn om het refrein niet luidkeels mee te schreeuwen. Als het publiek “Don’t Care” live al luid meezingt, zal de decibelmeter bij “Love High” haast ontploffen op dit dankwoordje voor haar partner.

In feite is Alive een verzameling van invloeden en gevoelens die de herboren Coely gemaakt hebben tot wie ze nu is. Onzekerheid over wie je nu wel of niet moet vertrouwen, streven naar een positief zelfbeeld, jezelf op de eerste plaats zetten… Het zijn allemaal ervaringen die de Antwerpse heeft doorgemaakt of lessen die ze heeft geleerd en die haar anno 2023 hebben gevormd. Coely is uit immens kwaliteitsvol hout gesneden en weet haar persoonlijke verhaal te verpakken in een serietje ontzettend catchy nummers. Het jarenlange wachten heeft meer dan geloond, want met Alive toont de Belgische hiphopkoningin dat ze vanop haar troon ook andere genres uitstekend beheerst.

Volgende week, op 25 maart, presenteert Coely haar plaat in de Ancienne Belgique. Een week later kan haar thuisstad kennismaken met het album, meer bepaald op 31 maart in De Roma, en ook onze noorderburen worden niet overgeslagen. Zij kunnen op 9 april terecht in Paradiso. Op 8 april vormt Paaspop het toneel voor een Coely-optreden, 26 mei is Gladiolen aan de beurt, en 15 juli speelt ze op Dour.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek “Love High”, ons favoriete nummer van Alive, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

Related posts
LiveRecensies

Dour 2023 (Festivaldag 4): Dansen en daveren

Dour gaat dit weekend zijn laatste dagen in, maar aan een zomerse sfeer en onuitputbare muziekschatten was er op dag vier geen…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Bakar - "Alive!"

Naar de hel en terug, daar kan Bakar letterlijk een liedje over zingen. Zijn grootste hit “Hell N Back” haalde recent nog…
InstagramLiveRecensies

Gladiolen 2023 (Festivaldag 1): Meer dan een opwarmer

Volgens aloude traditie is Gladiolen als festival medeverantwoordelijk voor het klaarstomen van menig muzikant voor de aankomende, drukke periode. Tijdens de 23ste…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.