AlbumsRecensies

Saint Levant – From Gaza, With Love (★★★½): Zwoele conversaties in alle talen

De naar Amerika verkaste Palestijn Marwan Abdelhamid, oftewel Saint Levant, is goed op dreef. Hij kent zijn populariteit via de muziekspringplank TikTok, waar hij met meer dan glans slaagt in het naar voor brengen van Arabeske r&b met een goed overgoten popsaus. Hij is de zoon van een Palestijns-Servische vader en een Frans-Algerijnse moeder, maar is zelf geboren in Jeruzalem gedurende de tweede Intifada. Al deze verschillende invloeden probeert Saint Levant dan ook tot zijn recht te laten komen in zijn muziek, zo zingt hij maar liefst in drie talen namelijk Engels, Frans en Arabisch.

Lover Boy Levant, het alter ego van zijn reeds bestaande artiestennaam, maakt sinds 2020 al muziek en heeft bijgevolg al een resem aan nummers op zijn palmares staan. Het is echter sinds 2021 dat hij aan populariteit gewonnen heeft, dit door niet alleen die verfrissende sound, maar ook het activisme dat hij met zijn muziek tracht te uiten. Levant refereert dan ook vaak naar de Gazastrook, waar hij het grootste deel van zijn kindertijd doorbracht, voor te moeten vluchten naar Jordanië wegens de uitbrekende burgeroorlog. In 2022 bracht de zanger zijn eerste ep Here And There uit waar hij voor het eerst echt begon te experimenteren met zijn sound. Daar merkte hij wat zijn succesformule zou worden: zijn eigen identiteit neergeschreven in zwoele liefdesnummers, met af en toe wat ruimte voor een gezonde portie gepoch, overgoten met een kruidig r&b-saus. Dit is ook de algemene lijn die From Gaza, With Love van begin tot einde voorstelt.

Die zwoele stem van Saint Levant verwelkomt ons direct op From Gaza, With Love met opener “Tell Me I’m Dreaming”. Met zachte pianotoetsen worden we direct meegenomen in de Arabeske r&b. De single bevat naast de Frans-Arabisch en Engelse rap ook een goede beat die ons niet de kans geeft om stil te staan. Het einde geeft ons nog een verrassing, want eerst krijgen we een lichte sample van “Much Better Off” van Smokey Robinson And The Miracles, waarna de beat zwaarder wordt en waardoor de sfeer iets serieuzer wordt. Hij geeft hier de boodschap dat hij het gemaakt heeft als artiest nu, maar dankt nog steeds zijn achtergrond die hij weigert achter zich te laten voor het goede. Met “November” krijgen we dan weer een extreem dansbaar nummer. De puur elektronische beats en misschien ook wel een stevige portie autotune op het refrein krijgen ons direct in de gemoedstoestand om het op een dansen te zetten. Het is ergens een klassiek opschepnummer met de leuze ‘I know you want me baby’ en hoe goed hij wel niet is op zowel zakelijk vlak, maar ook op zijn amoureuze escapades. Dit en de opnieuw makkelijk mee te zingen tekst, maken dat het de perfecte setting is om op een ondergaand zonnetje en fris drankje in de hand zich volledig te laten gaan.

Natuurlijk mochten de twee grootste TikTok-hits niet ontbreken op From Gaza, With Love, met name “Very Few Friends” en “Facetime”. Die eerste wist al rond de vijftig miljoen streams te vergaren en zit hem voornamelijk in zijn simpliciteit. Wat getokkel op een elektrische gitaar, een zwoele beat en stevige rap die tevens niet moeilijk is om te volgen. Lover Boy Levant komt hier dan ook meer dan elders naar boven, want we kunnen niet anders dan meegezogen te worden door de afwisseling van Frans, Arabisch en Engels. De mooie, liefdevolle beloftes van lange intense nachten en tripjes naar Parijs en Beirut doen ons enkel maar smachten, en met nog een aangename gitaarsolo als kers op de taart zijn we helemaal verliefd. Met “Facetime” kregen we reeds midden februari een vervolg en volgt perfect dezelfde formule die we eerder kregen bij “Very Few Friends”. Hier krijgen we wel meer elektronische beats en werd de gitaar aan de kant geplaatst. De Lover Boy laat hier weer wat dieper kijken in zijn verlangens en gooit opnieuw met de ene mooie belofte na de andere.

Titelnummer “From Gaza, With Love” leunt op muzikaal vlak het dichtst aan bij zijn achtergrond en zorgt dat we ons onmiddellijk in de Gazastrook wanen met de Arabische instrumenten. Vanaf de eerste noten van de trommels en chordofonen worden gespeeld, worden we niet weerhouden om onze heupen te willen mee schudden. Saint Levant neemt ons mee op reis naar de Gaza en slaagt er hier dan ook met glans in om ons in zijn verhaal en origine mee te nemen. Door die keuze voor de focus te leggen op de Arabische instrumenten, is dit tegelijk het meest aparte nummer van de hele ep, maar is het ook misschien wel het beste.

Als afsluiter krijgen we “See You Again” en dit is een wat vreemde eend in de bijt. We krijgen nog steeds die zwoele Saint Levant, maar de rap die we hier krijgen is jammer genoeg wat teveel door autotune gestoken, waardoor we een ietwat vreemd gevoel krijgen. Dit is ergens wel jammer gezien het anders wel een fijn nummer is. Inhoudelijk is het dan ook de eerste keer dat we een treurige Saint Levant te zien krijgen. Hij tracht zijn gedrag te verklaren tegenover zijn voormalig geliefde, maar hoopt dat ze hem wel nog wilt zien. Dit staat zeker in schril contrast met “November”, waar pochen centraal staat. De pianosolo die we er op het einde bij krijgen, maakt het wel een goede afsluiter voor het album. Wij zouden toch eerder plaats gehouden hebben voor “I Guess” dat verrassend genoeg ontbrekende is op deze ep, gezien dit muzikaal veel sterker staat.

From Gaza, With Love is een zeer aangename plaat die perfect de muziek weerspiegelt die Saint Levant naar voor wilt schuiven. Hij maakt een geslaagde combinatie tussen zijn eigen multiculturele achtergrond, pop en r&b, wat voor een aangename verfrissing zorgt in een pop-overheersende muzieklandschap. Inhoudelijk krijgen we geen revelaties, maar gewoon eerder zwoele conversaties aangaat waar we het misschien allemaal wel een beetje warm van krijgen. From Gaza, With Love en dat mogen we redelijk letterlijk nemen.

Instagram / Website

Ontdek “From Gaza, With Love”, ons favoriete nummer van From Gaza, With Love in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

146 posts

About author
Bitter stadswijf
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Saint Levant - "Nails"

Twee maanden geleden kregen we de laatste ep From Gaza, With Love van de Palestijnse zanger Saint Levant en nu brengt hij ons…
InstagramLiveRecensies

Saint Levant @ Ancienne Belgique (AB Club): Midden-Oosters feest in Brussel

De Palestijnse zanger Saint Levant is op een missie om arabeske r&b letterlijk en figuurlijk terug hot te maken en dat lijkt…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Saint Levant & Playyard - “I Guess”

Geboren in Jeruzalem, zoon van een Palestijns-Servische vader en een Frans-Algerijnse moeder, het is geen wonder dat Marwan Abdelhamid een echte kameleon…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.