AlbumsRecensies

RM – Indigo (★★★½): Een persoonlijke rit vol gedachten

BTS is een groep die we bijna niet meer moeten voorstellen. De Zuid-Koreanen begonnen in 2013 en behoren vandaag tot een van de grootste groepen ter wereld. Toen een tijdje geleden werd aangekondigd dat ze een pauze zouden nemen waren zowel hun fans als de media even in shock. Zouden ze ermee stoppen? Gelukkig is dat niet het geval: de leden wilden even meer gaan focussen op soloprojecten, maar zullen binnenkort hun legerdienst opnemen. Al eerder kregen we een solo-album te horen van j-hope en ook het oudste lid Jin bracht onlangs een nummer met Coldplay uit.

RM is met zijn Indigo het derde lid dat een soloproject op de wereld loslaat. Kim Namjoon, zoals de artiest echt heet, wordt gezien als leider van BTS en voert ook vaak het woord. Ook voor de muziek van de groep zelf speelt hij een belangrijke rol, aangezien hij regelmatig meewerkt aan de tekst. Muzikaal verwerkt de Zuid-Koreaan vaak ervaringen of dingen die anderen gezegd hebben in teksten. Ook op Indigo is dit het geval, alleen zijn ze hier iets persoonlijker. Dit eerste album van RM kan daarom een soort dagboek genoemd worden.

Indigo is een muzikale collectie van ervaringen, gedachten en gevoelens van RM. Hij geeft zichzelf bloot en laat zowaar in zijn hoofd kijken gedurende deze trip van tien liedjes. De Zuid-Koreaan is een rapper, alleen kreeg hij vaak het verwijt naar zijn hoofd dat hij geen echte rapper is omdat hij tot een groepje van ‘idols’ behoort en make-up draagt en niet aan de normen van dat genre voldoet. Hij vraagt zich dan ook af wat belangrijker is als muzikant: aan bepaalde normen voldoen of eerder het menselijke en eigen gedachten in muziek steken? Dit klaagt hij aan in “Yun”, maar ook in “All Day” stelt hij zichzelf als artiest in vraag. Het is geen geheim meer dat Zuid-Korea zeer strenge schoonheidsidealen heeft en heel wat artiesten hieronder lijden. RM vindt dit vreemd, aangezien het vooral de gedachte achter muziek is die ertoe doet.

Dat Namjoon geen gewone rapper is, is ook te merken aan de sound van zijn muziek. Zo neigt die op bepaalde momenten eerder richting lofi, al voegt hij er steeds iets extra’s aan toe en maakt hij de songs daarmee iets persoonlijker. Zo horen we in “Still Life”, waarvoor RM samen met Anderson .Paak werkte, een soort meerstemmigheid en zelfs een dialoog in het midden van het lied. Ook slotnummer “No.2” met parkjiyoon volgt die formule. Het zijn de kleine details in zijn muziek die ervoor zorgen dat RM niet langdradig gaat klinken, al vragen we ons af waarom hij zou afsluiten met een lied waarvan we de sound al gewend zijn, want er staan veel expressievere nummers op die een betere indruk nalaten.

Als we een lied moeten aanraden uit dit hele album, is dat toch wel “Wild Flower”. Namjoons persoonlijke kantje uit zich hierin het beste. Hij reflecteert namelijk over het heden, stelt zijn verleden in vraag en haalt zijn hoop voor de toekomst aan. Doorheen heel Indigo is zijn verleden wel een rode draad, zoals in “Change pt.2” en “Forg_tful” het geval is. Toch springt “Wild Flower” eruit omdat we een gefrustreerde RM horen waardoor zijn emoties heel goed op ons overkomen. Naast de rapper zelf horen we ook youjeen, een rockzangeres, die onze aandacht met haar krachtige stem weet vast te grijpen. Het duo creëerde een pareltje op dit album en dit was een veel betere afsluiter dan “No.2” geweest.

Wat opvalt is dat RM voor acht van de tien nummers op Indigo samenwerkt met andere artiesten. Verrassend, aangezien het een persoonlijk album is, maar het past wel in het geheel aangezien de artiesten steeds goed passen bij de sound van het album. Op “Still Life” is Anderson .Paak duidelijk in zijn element en voelt de Amerikaan niet aan als een buitenbeentje. Voor “Closer” vroeg de Zuid-Koreaan de hulp van Paul Blanco, zelf ook een Koreaans-Canadese rapper, en Mahalia, een Britse zangeres die voornamelijk te vinden is in het r&b-genre. Elk van de drie krijgt de ruimte om te laten horen waar ze het best in zijn en draagt tegelijk bij aan het creëren van een mooi geheel. Namjoon koos dus telkens artiesten uit die pasten op Indigo en toch elk iets persoonlijks konden toevoegen aan de muziek.

Indigo is het eerste solo-album van RM en we kunnen wel spreken van een geslaagde langspeler. Hier en daar valt hij qua sound een beetje in herhaling, maar weet er toch telkens iets uniek aan toe te voegen. Niet elk lied is even memorabel, al zijn er toch een paar verborgen pareltjes die eruit springen. We waren aanvankelijk een beetje verbaasd om zoveel samenwerkingen te zien op een album dat beschreven werd als een persoonlijk dagboek, maar het is ons nu wel duidelijk waarom Kim Namjoon die beslissing genomen heeft en het klinkt bij momenten zeer natuurlijk aan. RM laat ons tien liedjes lang in zijn hoofd kijken en het resultaat daarvan mag er zijn. We hopen dat zijn legerdienst snel voorbij is zodat we nog meer van hem kunnen horen.

Facebook / Instagram / Website

Beluister de singles van de week op onze Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single V - "FRI(END)S"

September vorig jaar bracht Kim Taehyung, beter gekend als V, zijn ep Layover uit. Het was zijn eerste grote, muzikale project dat…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Jung Kook - GOLDEN (★★★★½): Gouden rollercoaster met verschillende invloeden

RM en J-hope brachten al een soloplaat uit, V en Jimin elk een ep. Vandaag is het de beurt aan het jongste…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Jung Kook - "3D" (feat. Jack Harlow)

Goed nieuws voor de fans van BTS: deze week kondigde de groep aan dat ze in 2025 weer samen als één geheel…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.