LiveRecensies

Fifty Lab 2022 (Dag 1): De tand des tijds

In het hartje van Brussel wemelt het de komende dagen weer van heel wat muzikaal talent van binnen en buiten de Belgische landgrenzen. Het showcasefestival Fifty Lab neemt naar, ondertussen, goede gewoonte intrek in aantal fijne zalen in en rondom de Anspachlaan om de spannendste en meest veelbelovende muzikale talenten van het moment een podium te bieden. Ook dit jaar werkten ze daarvoor samen met een aantal festivals uit het buitenland, die ieder een naam op de hele line-up voor hun rekening mochten nemen. Het resultaat is wederom een eclectische selectie van meer dan zestig bands en daar konden we gisteren al uitgebreid van proeven.

Mickey Callisto @ L’Archiduc

Onze eerste halte van de avond was de prachtige L’Archiduc, het beruchte art-deco jazzcafé in de hippe Dansaertstraat waar wijlen Arno geregeld aan de toog hing. Normaal gezien had HAWA daar voor de eerste muzikale noten van Fifty Lab 2022 moeten zorgen, maar zij moest noodgedwongen afhaken. Met de Brit Mikey Callisto vond de organisatie wel een adequate vervanger. Met zijn flashy trainingspak paste hij qua looks niet echt in de nobele setting, maar dat deed zijn onwaarschijnlijke stem verrassend genoeg wel. Vocaal kwam hij namelijk verbluffend dicht bij de stemkleur van Queen-frontman Freddy Mercury, vooral als hij dan eens wat hoger begon te zingen. Het muzikale jasje was dan weer ietwat apart en had heel wat weg van foute italodisco. Interessant en met een hoekje af was het zeker wat Mikey Callisto bood, maar we zagen toch ook nog wel wat marge op vlak van nummers.

Bolis Pupul @ Beursschouwburg Silver Space

© CPU – Leni Sonck (archief)

Bolis Pupul was al even bezig aan zijn set in de Beursschouwburg toen we de zaal bereikten. De Gentenaar is een van de weinige artiesten op de affiche die geen introductie meer nodig heeft. Adelsbrieven sleept hij samen met Charlotte Adigéry aan de lopende band in de wacht en ook in zijn eentje begint het steeds vlotter te lopen. De zaal was in ieder geval behoorlijk gevuld en liet zich gewillig meeslepen in het universum van de knoppenwizard. De sobere lichtshow voorzag de set van een broeierig clubsfeertje waar de dansbenen al iets losser kwamen. Bolis Pupul duwde stevig door en laste zo goed als geen enkel pauzemoment in. Niet dat dat nodig was, want de vaart in de set met op het einde het steviger materiaal deed ons geen enkele seconde vervelen. Bolis Pupul gaf met andere woorden een fameuze visitekaart af op Fifty Lab.

Mabe Fratti @ Beursschouwburg Golden Space

Voor Mabe Fratti hoefden we niet door de straten van Brussel te hollen, maar gewoon de trappen af te gaan. De uit Guatemala komende artieste verkaste een aantal jaren geleden naar Mexico en zet van daaruit haar veroveringstocht verder. Hartjes winnen deed ze gisteren ook in de Golden Space in de Beursschouwburg. Met een enigmatische en filmische set zoog ze ons samen met haar gitarist in haar beklijvende wereld. Tussen de nummers door was ze niet heel spraakzaam, wat te maken heeft met het feit dat de Engelse taal haar minder ligt, maar ze liet dan ook vooral haar snaren spreken. Met behulp van loops en andere geluidseffecten toverden ze met z’n tweeën een behoorlijke soundscape tevoorschijn. Enige jammer was de passage voor het podium naar de uitgang, waardoor we soms wat uit onze genot vielen. Mabe Fratti bleek daar minder last van te hebben en speelde daar met volle concentratie doorheen. Een rustgevend hoogtepunt van de eerste dag.

Feux @ Beursschouwburg Silver Space

Met de Eurostar donderde Feux gisteren richting Brussel, een stad die hem heel bekend voorkomt. De Brit heeft namelijk een tijdje in de Europese hoofdstad gewoond en was dan ook zeer verheugd om eindelijk zijn debuut op Belgische bodem te mogen vieren. De zaal in de bovenste verdieping van de Beursschouwburg liep aardig vol voor het sprankelende hiphoptalent. Met veel energie en een minstens even grote portie goesting bracht hij nummers uit zijn tweede album OPAL BLUES en dat zonder backingtrack. De dosering van het opzwepen van het publiek kon misschien wel iets beter, maar de overtollige vraag naar publieksparticipatie was hoe dan ook vruchtbaar. Voor Fifty Lab had Feux overigens nog een special guest uitgenodigd met Glints om samen de nieuwe versie van “Roma” te brengen. Er zat wel vuur in het eerste optreden van Feux voor ‘eigen’ publiek, een halve thuismatch die zeker een vervolg mag krijgen.

The Clockworks @ Ancienne Belgique Club

Wie onze site al een tijdje volgt, die zal The Clockworks ongetwijfeld al eens hebben zien passeren. In 2021 waren de Ieren een van onze ‘Grote Beren van Morgen’, maar mede door de aanhoudende coronacrisis liep de doorbraak een beetje vertraging op. Die schade zijn ze nu volop aan het goedmaken door heel wat concerten te spelen zoals gisteren dus op Fifty Lab. De tour in Ierland zat nog wat in hun benen, maar dat verhinderde hen niet om alles te geven. De gezellig gevulde Ancienne Belgique Club liet zich veertig minuten meeslepen door ongecompliceerde Britpop met vleugjes postpunk. De band won vooral in het slotkwartier aan snedigheid en haalde met “The Future is Not What It Was” verschroeiend uit. Het enthousiasme van het publiek piekte uiteindelijk helemaal bij slotakkoord “Enough is Never Enough”. De afwezigen hadden in dit geval ongelijk en misten wellicht een van de leukste bands van heel de line-up.

Grove @ Beursschouwburg Silver Space

Voor Grove trokken we nog een laatste keer op de avond naar de Beursschouwburg. De Britse met een duivelsmuts begon een kwartier later dan gepland en had in het begin wat moeilijkheden met het geluid. Dat bracht haar wat van de wijs met als gevolg dat het nog niet helemaal overtuigend overkwam. De goedgevulde zaal was na een aantal nummers al wat minder druk bevolkt, maar wie toch nog bleef, zag Grove ook groeien op het podium. Haar verfrissende interpretatie van UK Garage werd immers potiger en boeiender, wat ook met de inhoud van de nummers te maken had. Vooral de nummers (zoals “Fuck Ur Landlord”) waar ze wat kwader voor de dag kwam, bleven plakken, al was het ‘sexy’ “BBB” ook wel een onbetwist hoogtepunt. Grove deed het verdienstelijk en rondde voor ons op die manier een geslaagde eerste showcasedag af.

Vandaag en morgen heeft Fifty Lab nog heel wat te bieden. Nieuwsgierig en zin om last-minute nog langs te komen? Er zijn nog een aantal dagkaarten te koop op de website van het festival. De volledige programmatie kan je hier raadplegen.

1778 posts

About author
Schrijft wel eens iets...
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

DIRK. @ Ancienne Belgique (AB Box): De beste boys next door

Het regende vier- en vijfsterrenrecensies toen DIRK. begin maart met nieuw album Idiot Paradise naar buiten kwam. Na drie albums lang kwaliteit…
LiveRecensies

Sylvie Kreusch @ Ancienne Belgique (AB): Rock-'n-roll-ster

We moeten het zeggen zoals het is: als je Sylvie Kreusch als muziekliefhebber anno 2023 nog niet live aan het werk had…
LiveRecensies

Avatar @ Ancienne Belgique: Prettig gestoord metalcircus

Avatar kreeg hier voor het eerst brede aandacht door Alcatraz Open Air. De Zweedse metalband groeide daar op vijf jaar tijd uit…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.