LiveRecensies

YUNGBLUD @ Kavka Zappa: Cadeautje voor de trouwe fans

© CPU – Nathan Dobbelaere

YUNGBLUD behoort tot de meest besproken en spraakmakende artiesten van het moment. Vorig weekend haalde hij de media nog toen hij op een Spaanse awardshow nog een tafel vol gasten op sprong om het hele servies kapot te stampen. Regels? Die zijn er voor YUNGBLUD om gebroken te worden en het blijft blijkbaar werken. Vorige zomer stond hij nog voor een bomvolle festivalweide op Rock Werchter, waar hij ondanks een schorre stem en bijzonder lange bindteksten toch weer voor een memorabel concert zorgde. Ter gelegenheid van zijn (middelmatige) derde album YUNGBLUD dat in September verscheen, keert hij nu terug naar Europa voor intieme shows om zijn fans te bedanken.

De Belgische passage was weggelegd voor Kavka Zappa, dat in een mum van tijd uitverkocht was. Wie er bij wilde zijn, moest op voorhand wel het nieuwe album aankopen en kreeg dan een exclusieve registratielink voor tickets. Eens die actie voorbij was, konden ook anderen tickets kopen al moest je heel snel zijn. We wisten op voorhand dus al dat zijn grootste fans naar het jeugdcentrum zouden afzakken, dus onze verwachtingen voor een energiek publiek waren groot. Voor hen was het dan ook een eenmalige kans om hun grote idool nog eens in een kleine setting live te zien. Helaas was de show met slechts acht nummers aan de korte kant en voelde het meer aan als een routineuze show dan een onvergetelijk moment in zijn carrière.

https://www.instagram.com/p/CkrO7Jiom7u/?utm_source=ig_web_copy_link

Een voorprogramma voor YUNGBLUD was welkom geweest, want de sfeer kwam er ondanks het energieke “The Funeral” pas later in. Een eerste vraag naar een gigantische moshpit werd eerder met een bescheiden kringetje beantwoord, waardoor de Britse zanger zelf al snel voelde dat hij alle trucjes uit de kast moest halen om voor sfeer te zorgen. Het kleine podium was daarvoor niet de ideale setting voor YUNGBLUD, die anders niet vies is om van links naar rechts te crossen en het publiek op te zwepen. Hij leek wat gevangen op de beperkte vierkante meters, maar slaagde er toch in om bij het laatste refrein al wat meer animo te creëren.

Voor hij zich verder verdiepte in zijn nieuwe album, kregen we met “parents” nog een hit van zijn vorig album weird!. Ondanks meerdere succesvolle hits op die plaat, bleef het echter bij dat ene nummer van zijn tweede langspeler. Het is inmiddels voor zijn fans al echt uitgegroeid tot een echte klassieker, waardoor dat zich ook vertaalde in een steeds groter enthousiasme bij de aanwezige gelukkigen. Dat enthousiasme werd door “Tissues” nog wat getemperd, want de jongste hit van de zanger moet nog wat kilometers op de teller hebben bij de fans om uit te groeien tot een waar hoogtepunt. Opvallend was alvast hoe goed hij bij stem was, wat ook een positief effect had op de plezante liveversie van het nummer.

Voor “mad” legde YUNGBLUD zijn gitaar even aan de kant, waardoor hij het nummer nog wat meer kon pakken. Dat had deze track ook absoluut nodig, want zonder zijn opzwepende aanmaningen naar het publiek toe, was “mad” zeker niet uitgegroeid tot het moment dat we ons vandaag nog zouden herinneren. Voor “Sweet Heroine” greep hij weer naar zijn gitaar en deed hij er alles aan om het publiek mee te krijgen, maar daarvoor weegt het refrein van dat nummer iets te licht. Net voor hij de eerste strofe inzette, vroeg hij het publiek om met elkaar kennis te maken, waardoor het als een echte familie-bonding gezien kon worden. Enkel duurde de versie met bijna tien minuten net iets te lang om tot een echt familiefeest los te breken.

“Don’t Go” heeft dan wel weer het potentieel om een echte anthem te worden, door het sterkere refrein dat makkelijker mee te zingen is. Het was een van de eerste keren dat het nummer de setlist van deze intieme tour haalde, dus misschien herkende hij zelf het potentieel van het meezing-moment op het einde. Uiteraard zou YUNGBLUD YUNGBLUD niet zijn als hij er met “The Boy In The Black Dress” niet nog een belangrijk maatschappelijke song zou tussensteken, waarin hij elk significant moment van zijn leven stak om te tonen wie hij nu is. Wanneer Dominic Harrison in zijn teksten dieper begint te graven naar zijn identiteit, schittert hij gewoon het meest.

https://www.instagram.com/p/CkrQzsHoyVX/?utm_source=ig_web_copy_link

Na iets minder dan een uur was de intieme show met zijn hit “Loner” al gedaan, wat ervoor zorgde dat zijn fans wat verdwaasd achterbleven. Enerzijds heerste er een euforie dat ze hun favoriete artiest in zo’n kleine zaal nog eens aan het werk konden zien, maar wellicht hadden ze er net zoals wij net nog iets meer van verwacht. Acht nummers (waarvan slechts vijf van het nieuwe album) op de setlist is aan de korte kant als je al drie albums op je palmares hebt staan, want zijn uur had hij ook met twee extra nummers kunnen aanvullen als hij enkele nummers wat beknopter, zonder uitgebreide meezing-momenten zou brengen. Vocaal hebben we hem bijna nog nooit zo goed horen zingen als gisteren, maar dat kwam wellicht ook omdat hij veel meer bewegingsruimte had op het podium. We zullen de ervaring daarom vooral koesteren als een mooi gebaar naar zijn fans, die hem anders alleen nog maar op grote podia kunnen zien en dus nog eens de mogelijkheid kregen om de wereldster van dichtbij te zien. Het is duidelijk dat de zanger om zijn fans geeft zoals weinig artiesten dat doen.

YUNGBLUD beloofde overigens met grote plannen voor België te komen die hij binnenkort zal onthullen. Voorlopig ontbreekt er nog een Belgische datum op zijn volgende tour, maar daar komt dus nog verandering in voor iedereen die er gisteren niet kon bij zijn.

Setlist:

The Funeral
parents
Tissues
Mad
Sweet Heroine
Don’t Go
The Boy In The Black Dress
Loner

1856 posts

About author
aka fantom
Articles
Related posts
LiveRecensies

Blind Channel @ Kavka Zappa: Duik in het zwart-rode bad

Blind Channel vierde afgelopen jaar nog zijn tienjarig jubileum. In lijn daarvan en met een nieuw album Exit Emotions onder de arm…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Pinkpop maakt affiche van 2024 af met o.a. YUNGBLUD, MEUTE, Sea Girls en 18 anderen

Nadat gisterenavond Rock Werchter de laatste namen aan de affiche toevoegde voor komende zomer, volgt vandaag ook Pinkpop. Eerder kondigde het Limburgse…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single YUNGBLUD - "When We Die (Can We Still Get High?)" (feat. Lil Yachty)

YUNGBLUD is er niet vreemd van om muzikale werelden met elkaar te laten botsen. Als een soms wel onnavolgbare Britse stuiterbal wist…

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.