AlbumsRecensies

Central Cee – No More Leaks (★★★½): De States als volgende stap?

Leaks. Ze zijn vandaag de dag naar alle waarschijnlijkheid de ergste nachtmerrie van rappers. Bij de West-Londense drillrapper Central Cee gingen de alarmbellen een paar weken geleden dan ook meteen af wanneer hij gelekte stukjes van zijn nieuwste tunes online terugvond. Zijn oplossing? De songs gewoon zo snel mogelijk droppen op alle platforms. Zo krijgen we, waarschijnlijk vroeger dan de bedoeling was, vier nieuwe raps van de driller van het moment.

De nu hyperpopulaire Central Cee begon al in 2015 met het maken van muziek, maar het was pas met zijn inmiddels bekende singles “Day in the life” en “Loading” dat hij in 2020 een vaste waarde werd in de UK drill. Met zijn tweede mixtape 23 maakte Cench het genre bijna mainstream in de UK begin dit jaar. De logische volgende stap was een Europese veroveringstocht en die tocht werd al snel succesvol ingezet met het naar de Eurovision Song Contest genoemde “Eurovision”, waarvoor de Londenaar samenwerkte met Italiaanse, Spaanse en Franse rappers uit respectievelijk Milaan, Barcelona en Parijs. Central Cee lijkt zo dan ook meer en meer mainstream te kunnen worden in de Verenigde Staten, iets wat tot nu toe weinig van zijn soortgenoten gelukt is – kijk naar Skepta en Stormzy als succesvolle voorbeelden. De driller is alleszins goed op weg gezien de recente samenwerking met Lyrical Lemonade-oprichter Cole Bennett voor de recente hit “Doja”, een geslaagde freestyle in de podcast LA Leakers en een lopende Amerikaanse tour.

In de ep zelf kan je vooral dezelfde succesvolle drill-ingrediënten verwachten als in Central Cee zijn andere songs: een sterke bas, geld en relaties als onderwerpen en gevatte woordspelingen. De eerste song, “Chapters”, samplet “You Are My High” van de Franse Demon uit het jaar 2000. De hooggepitchte sample doet denken aan “Just for me” van Pinkpantheress die ook als basis gold voor Central Cee’s bekende single “Obsessed With You’. De tweede rap,“Bumpy Johnson”, verwijst verder naar Ellsworth Johnson, een crimineel uit New York die furore maakte in de jaren 50 en 60 – kans bestaat dat Cench zijn inspiratie haalde bij de Netflix-hitserie over een ander Amerikaans crimineel, Jeffrey Dahmer. De derde song, “One Up” heeft trouwens al een videoclip boordevol klassieke drill visuals zoals gemaskerde mannen en stapels geld. Geld blijft ten slotte een thema in het afsluitende “Crypto Price”. Actueel is het thema alleszins: sinds juni is de koers van de Bitcoin bijvoorbeeld serieus gekelderd.

Als je Cench live in actie wilt zien in de Lage Landen zal je jammer genoeg nog even moeten wachten. Er staat wel een optreden gepland in de Melkweg in Amsterdam op 10 november en een dubbelconcert in de Trix in Antwerpen de dag erna als onderdeel van de “Still Loading” wereldtour, maar beide gigs waren snel uitverkocht.

Facebook / Instagram

Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Stormzy komt naar Rock Werchter 2023!

Rock Werchter is sinds afgelopen week terug op dreef gekomen, want woensdag loste de organisatie nog een stevig pakketje van dertig namen….
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single El Michels Affair & Black Thought - "Grateful"

In augustus 2022 leverden producer Danger Mouse en rapper Black Thought het album Cheat Codes af, een hiphopplaat die niet schuw was…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Skrillex, PinkPantheress & Trippie Redd - "Way Back"

2023 staat nog maar in zijn kinderschoenen, maar het belooft nu al een topjaar te worden voor Skrillex. Sonny Moore hintte namelijk…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.