AlbumsRecensies

The Big Moon – Here Is Everything (★★★★): Geboorte van iets moois

Toen het vrouwelijke viertal The Big Moon vijf jaar geleden debuutplaat Love in the 4th Dimension op de wereld losliet, waren wij meteen verknocht aan de zorgeloze indierock en poppunk die vrolijk flirtte met ninetiesvibes. In 2020 bracht de Londense groep met Walking Like We Do een vervolg dat minstens even hard sprankelende, maar waarmee ze evengoed meer volwassenheid tentoonstelden. Nu, twee jaar later, stellen frontvrouw Juliette Jackson, gitariste Soph Nathan, bassiste Cella Archer en drumster Fern Ford met veel trots langspeler nummer drie aan de wereld voor. En die is net als de voorgangers weer helemaal de moeite waard.

De opnames van Here Is Everything startten al in 2021 en gingen vanzelfsprekend gebukt onder de reisbeperkingen en maatregelen tegen het coronavirus. Desondanks draait alles voornamelijk om iets positiefs: songsmid Jackson was tijdens de opnames namelijk zwanger. In de songs schuift ze niet onder stoelen of banken hoe ze de hoogtes en laagtes van het prille moederschap ervaarde, en ook op de mooie hoesfoto straalt ze met haar zwangere buik. Daar waar de puberale liefde centraal stond op Love in the 4th Dimension en de jonge volwassenheid belicht werd op diens opvolger, handelt het derde album dus alweer treffend over de huidige levensfase van de frontvrouw.

Jackson en haar drie vriendinnen brengen op het nieuwe album nog steeds aanstekelijke popnummers die de zon iets harder doen schijnen, al zijn de grunge-invloeden van het debuut minder prominent aanwezig. Al bij al bouwt de derde langspeler muzikaal verder op het geluid van voorganger Walking Like We Do, met ruimte voor synths, piano en slim opgebouwde melodieën. Zoals je al kon horen in de vooruitgestuurde single “This Love” ligt de nadruk nog meer op ritmes en hypnotiserende melodieën en minder op riffs. In combinatie met de volwassen teksten waarin Jackson reflecteert over haar nieuw gezinsleven voelt Here Is Everything dan ook heel wat matuurder aan dan de twee voorgangers.

Het ouderschap van Jackson vormt zoals gezegd de rode draad doorheen Here Is Everything, gaande van de twee streepjes die een positieve zwangerschapstest aanduiden in de groovy albumopener “2 lines” tot een Jackson die mijmert over hoe ze haar kind zal opgroeien in de ingetogen afsluiter “Satellites”. Ondanks het serieuze thema slaagt het viertal er in om zowel muzikaal als tekstueel speels en boeiend te blijven. Bovendien zit de opbouw van de plaat doordacht in elkaar, waardoor de elf liedjes zich het best als één geheel laten consumeren. Slechts in één nummer zakt The Big Moon door het ijs, en dat is in “High and Low”. Eigenlijk stelt enkel het refrein teleur, want dat is wat ons betreft net iets te cheezy om serieus genomen te worden.

Buiten een klein dipje is Here Is Everything dus geslaagd over heel de lijn, al springen er natuurlijk enkele songs bovenuit als hoogtepunten. Zo maken grillige gitaartokkels en Jacksons meanderende stem de heerlijke singles “Wide Eyes” en “This Love” extra aanstekelijk, en blijft ook de poppy melodie met speelse percussie en ritmes van “Magic” als honing kleven in je oren. De single “Trouble” maakt dan weer indruk met een killer baslijntje en een groots refrein waarin de elektrische gitaren nog eens van zich laten horen. Ook het beklijvende, met westernvibes doordrenkte “Suckerpunch” hoort tot de hoogtepunten, niet in het minst omdat het de kopzorgen en hartzeer van een jonge moeder blootlegt. In realiteit is het ouderschap dan ook niet allemaal rozengeur en maneschijn, en omdat Jackson’s roze wolk van de zwangerschap af en toe een trieste regenbui laat lossen, volgt Here Is Everything netjes de realiteit.

Muzikaal klinkt de nieuwe van The Big Moon loepzuiver, en dat is een indrukwekkend gegeven als je weet dat het viertal voor het eerst alleen instond voor de productie en alles zelf opnam in de thuisstudio van drumster Fern Ford. Door de frisse productie voelt het veel minder aan alsof alles in één keer op tape werd gegooid (wat op de voorgangers wel het geval was en zorgde voor een groezelig en frivool kantje). Here Is Everything klinkt meer gepolijst, maar in het volwassen thema van de plaat voelt dit ook heel juist aan. Zo luidt dit album niet enkel de geboorte in van Jacksons kindje, maar eveneens van een nieuwe fase in het leven van The Big Moon.

Met Here Is Everything brengt The Big Moon alweer een sterk album. De groep rond Juliette Jackson evolueert zowel muzikaal als tekstueel verder in een nieuwe richting zonder dat ze fans van het eerste uur zullen teleurstellen. En zo blijft het viertal zeker en vast een groep om op de radar te houden, want bij elke nieuwe release slagen ze er in om te verrassen.

The Big Moon heeft momenteel nog geen concerten in de lage landen aangekondigd, maar misschien komt daar in de nabije toekomst wel verandering in.

Facebook / Instagram / Twitter / Website

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify!

169 posts

About author
It's party time and not one minute we can lose.
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single King Hannah - "Davey Says"

We kunnen ons het eeuwig blijven afvragen, maar iets aan cafés en barretjes moet een bepaalde aantrekkingskracht hebben dat voor muzikanten bijna…
AlbumsRecensies

BETWEEN FRIENDS - garage sale (★★★): Elektronische heruitvinding

Een van de dingen waar die Covid-lockdowns wél goed voor waren, was de heropleving van bedroompop. Artiesten konden niet langer in de…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Debuutsingles Mallory Hawk - "All Your Troubles" & "Run Until They Catch You"

Mallory Hawk draait al even mee in het muziekwereldje. Ze nam de rol van frontvrouw op zich in postpunkband Customer, en is…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.