AlbumsRecensies

The Big Moon – Love in the 4th Dimension (★★★★): Vier meisjes, twaalf dagen

The Big Moon laat vandaag de spreekwoordelijke zevende hemel aan zich voorbij gaan en heeft het over levensbeschouwelijke situaties waar het in het leven echt om draait. Geen zevende hemel dus voor de dames, maar wel Love in the 4th Dimension, hun debuutalbum dat vandaag het zonlicht ziet.

Het duurde even eer Juliette Jackson, Fern Ford, Soph Nathan en Celia Archer –o ja, heerlijk vrouwelijk geweld met een dikke knipoog naar de Brit-pop– ermee op de proppen kwamen. Al twee jaar speelden ze de nummers live, en eindelijk mochten ze die vereeuwigen. Dat hoor je ook op het album. Je zou zo op de eerste rij kunnen staan in een iets te krap zaaltje, terwijl je een duw in je ribben krijgt waardoor je je eigen voeten trakteert op een halve pint.

Voor dit debuut zaten ze twaalf dagen in een West-Londense studio om hun album op te nemen met Catherine Marks (die al werkte met Foals en Wolf Alice) als producer. Dat twaalf dagen te weinig is om elf nummers tot in de perfectie te finetunen, vonden de vrouwen maar logisch. Ze volgden naar eigen zeggen hun gut feelings en instinct. Geen ellenlange discussies over hoe iets nu exact moet klinken. Alles speelden ze live, zoals ze vonden dat het moest klinken. Authenticiteit troef, dus dan stoort het niet dat er al eens een drumroffel wordt nagebootst met de mond of een tambourine worden weggelegd op het einde van “Pull The Other One”.

Hun album trappen ze kick-you-in-the-ass gewijs af met “Sucker”, hun allereerste single die dateert van 2015 en ze voor deze gelegenheid opnieuw opnamen. Het voelt vertrouwd, en dat niet alleen. De hele plaat doet ons niet denken aan een debuut, maar aan een doorgewinterde band die al tien jaar op het podium staat en na een zware tour toch besluit de studio in te duiken om hun zwarte gat dat ze overhouden weg te zingen.

Van zingen heeft zangeres Juliette Jackson wel kaas gegeten. Jacksons stem gaat alle kanten uit en vormt zich passend naar elk nummer. Een diep begin op “Cupid”, verleidelijk en stout met  “Bonfire”, om zwoel en laid-back bij het romantische “Zeds” te komen. De chemie die tussen de vier hangt, voel je. Ze kleven harder aan elkaar dan de velcro’s van onze oude sportschoenen in de turnzaal. Dat maakt het een plezier om te luisteren, wetende dat zij zich ook amuseren bij het spelen.

Op “The Road” hebben we het gevoel dat ze beginnen slenteren in het midden van de plaat. Terwijl we net ervoor aardig aan het joggen waren op onze favoriet “Bonfire”, met heerlijke gitaarriffs waarvan wij op onze lip bijten uit puur genot. Het is een van dat soort nummers met een we don’t care-attitude waarvan we de aiaiai’s zo horen meejanken op festivalweides. De harmonieën op “Happy New Year” zijn samenhangend, maar we missen een knallend aftelmoment –zoals dat op nieuwjaar gaat–, maar dat maakt “Silent Movie Susie” aan een rotvaart helemaal goed.

“The End” is –hoe toepasselijk en absoluut niet cliché– het laatste nummer van de plaat. Wanneer we dan het hele album overpeinzen, is het toch vooral het volwassen bezingen van een verse puberale verliefdheid die knettert langs alle kanten. Hun zorgeloze 90’s punk-pop leeft, zoveel is zeker. Ze scheren geen hoge toppen met hun debuutalbum als het aankomt op technische zuiverheden. En op zich hoeft dat hier niet. Want we zouden niet meer geloven dat het oprecht is. Slordig is het nieuwe perfect.

Beluister hieronder het volledige album:

Tracklist
Sucker
Pull The Other One
Cupid
Formidable
Bonfire
The Road
Happy New Year
Silent Movie Susie
Love In The 4the Dimension
Zeds
The End

Op 12 mei staan ze in de Rotonde van de Botanique tijdens Les Nuits. Dat ze live de moeite zullen zijn met die nieuwe plaat, is een halve evidentie. Tickets kan je hier kopen.

Facebook / Twitter / Instagram / Website / YouTube

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single New Found Glory – “Shook By Your Shaved Head”

De Mannen van New Found Glory zitten absoluut niet stil en sinds hun debuutalbum in 1999 komen ze ondertussen al aan hun…
AlbumsRecensies

Albumreviews: Beire Kort #19

Er verschijnen doorheen het jaar zoveel albums dat het heel moeilijk is om alles een volledige recensie te geven. Daarom vonden we…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Rock Werchter pakt uit met Liam Gallagher, Michael Kiwanuka en 14 anderen

Rock Werchter is dit jaar goed uit de startblokken geschoten. Op elke festivaldag staat er al een wereldband uit z’n genre en…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.