LiveRecensies

Lingua Ignota + Liturgy @ Botanique (Orangerie): Vrouwen aan de metalmacht!

© Ian Geerts – archief

Vrouwen aan de macht in de wereld van de zware muziek. Gisteravond stond de Botanique in het teken van vernieuwende metal. En dat we de twee meest geniale vrouwen in deze (in ruime zin) metalwereld – ze zijn namelijk samen op tour – na elkaar mochten aanschouwen, was echt genieten. Beiden vonden in heel unieke, experimentele vormen van zware muziek een uitlaatklep voor hun pijn, Kristin Hayter (Lingua Ignota) over haar gewelddadige relatie, Hunter Hunt-Hendrix over haar positie als transvrouw. Het zou dus een intense avond worden, met twee heel unieke shows.

Liturgy

Liturgy is aan een veroveringsmars bezig. Opeenvolgende geniale albums H.A.Q.Q. en Origin of the Alimonies zorgden voor een serieuze groei in het aantal fans van deze Amerikaanse experimentele black metalband. In maart 2023 kunnen we ons verwachten aan een nieuw album. Toen we hen hierover spraken, konden ze ons enkel vertellen dat het ontzettend episch zou worden. Zo’n twee weken geleden werd deze epiek bevestigd met eerste single “93696”, een vijftien minuten lange trip doorheen de wereld van Liturgy.

De show van Liturgy was een soort drieluik. Openen deden ze met het massieve “HAJJ”, gevolgd door twee andere nummers van dat fantastische H.A.Q.Q.. Vervolgens putten ze uit het oude materiaal van Aesthethica. En afsluiten deden ze met die intense nieuwe single. De rode draad tussen al deze muziek was dat ze enkel kunnen omverblazen. Dat bedoelen we op de beste manier mogelijk. Liturgy was intens als altijd en zal hierdoor niet snel teleurstellen. Een muur van geluid, waaraan je enkel maar kon gekluisterd blijven, werkte voornamelijk hypnotiserend.

De sterkste kracht van Liturgy was de strakheid waarmee alles gespeeld werd. Het zijn technisch heel complexe partijen, maar alles was perfect op elkaar ingestemd. De virtuositeit van de drie begeleidende muzikanten (drummer, gitarist en bassist) was fenomenaal. De stem van Hunter Hunt-Hendrix, bezieler van het hele Liturgyproject, ontzettend grimmig. Wanneer alle tempowisselingen en repetitieve gitaarlijnen in een climax terechtkwamen, konden we niet anders dan stomverbaasd zijn. Dat werd misschien nog wel het sterkst getoond in die grandioze nieuwe single. Liturgy heeft weer een hele hoop fans voor zich gewonnen.

Setlist:

HAJJ
VIRGINITY
PASAQALIA
Sun of Light
Generation
Glory Bronze
93696

Het nieuwe album van Liturgy verschijnt op 24 maart 2023.

Lingua Ignota

Toen Kristin Hayter het podium opliep, verstilde het publiek meteen. Iedereen wist namelijk dat het komende uur gigantisch intens zou worden. De shows van Lingua Ignota staan namelijk in het teken van boetedoening. Haar laatste album, waaromheen deze tour is gebouwd, heet dan ook niet voor niets SINNER GET READY. In tegenstelling tot op het noisy Caligula horen we op dit nieuwe werk vooral verstilling en breekbaarheid, zonder in te boeten aan intensiteit. Hayter heeft een ontwrichte relatie achter de rug. Het misbruik dat dit kenmerkte, vormt nu de kern van haar muziek.

Opener “MANY HANDS” werd met open monden ontvangen. Dat ze alleen op het podium stond tussen een hoop lichten, louter begeleid door een backingtrack, stoorde niet eens zozeer. De kwetsbare korrel in de stem van Hayter was namelijk zo beklijvend dat we enkel maar meegezogen konden worden. En toch, toch lukt dat niet doorheen de hele show. Hoe krachtig de teksten, de noisy folk en de intensiteit van Hayter ook waren, toch bleven we niet gekluisterd aan het gebeuren. Kwam het door de backingtrack? Misschien doordat enkelen in de zaal op de stille stukken babbelden? Maar of het indrukwekkend was? Zeker en vast.

Zo schopte Hayter met “MAN IS LIKE A SPRING FLOWER” tegen de schenen van alle aanwezige mannen. ‘One is not enough / Love is not enough / No one is enough / The heart of man is impossible to hold’ schreeuwde ze steeds maar intenser. In het midden van de show besloot Hayter met een lichtpaal doorheen het publiek te wandelen. Ze speelde wel live op haar vleugelpiano, maar dan met een ketting aan de snaren binnenin. De uitbarstingen van het begin mondden langzaamaan uit in rustigere pianonummers, waarmee ze de set eindigde. Deze stille stukken waren misschien wel de meest intense, door zijn intimiteit. Na een hevig applaus kwam Hayter tegen alle verwachtingen in toch terug om haar fantastische cover van “JOLENE” te spelen. Nooit eerder hoorden we zo’n sterke versie van deze klassieker.

Setlist:

MANY HANDS
DO YOU DOUBT ME TRAITOR
REPENT NOW CONFESS NOW
MAN IS LIKE A SPRING FLOWER
NOTHING BUT THE BLOOD OF JESUS (traditional cover)
I WHO BEND THE TALL GRASSES
THE SOLITARY BRETHREN OF EPHRATA
THE SACRED LINAMENT OF JUDGEMENT
THE ORDER OF SPIRITUAL VIRGINS
PERPETUAL FLAME OF CENTRALIA
traditional cover
PENNSYLVANIA FURNACE

JOLENE

Deze double bill van vooruitstrevende metalprojecten zorgde voor een ontzettend interessante avond. We werden meermaals emotioneel gesloopt. Beide shows waren heel uiteenlopend, maar passen qua visie ontzettend goed samen. Liturgy blies met hun geluidsmuur omver, Lingua Ignota deed dat dan weer met een ontzettende breekbaarheid, die het sterkst was in de stilste momenten. Moesten we een keuze maken? Dan vinden we Liturgy toch net iets indrukwekkender. De manier waarop we werden meegezogen in hun sound, verpletterde nogmaals al onze verwachtingen.

Related posts
2023Featured albumsFeaturesInstagramUitgelicht

35 albums die je misschien over het hoofd zag in 2023

De eindejaarslijstjes vliegen je tegenwoordig weer om de oren, dus je zal ongetwijfeld gemerkt hebben dat niet elke plaat de aandacht krijgt…
InstagramLiveRecensies

Liturgy @ Trix (Club): De vijf sterren ook live waard

Het in maart verschenen 93696 was een schot in de roos. We bekroonden het album volledig terecht met vijf sterren omdat Liturgy…
AlbumsRecensies

Liturgy - 93696 (★★★★★): Culminatiepunt van de gehele discografie

Zowat de meest progressieve band van het moment moet wel Liturgy zijn. Niet enkel heeft het project rondom Haela Ravenna Hunt-Hendrix een hele…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.