LiveRecensies

VIDEODROOM 2022: Bohren & der Club of Gore x ‘Le Révélateur’ @ VIERNULVIER: Een onbehaaglijk gevoel

Het startschot voor Film Fest Gent is afgevuurd. En daarmee ook die van VIDEODROOM, het project van VIERNULVIER dat de liefde voor film verbindt met die voor muziek. Gedurende tien dagen staan tal van visuele vertoningen op het programma. Dit varieert van live shows of club nights met toegevoegde visuals tot het combineren van een nieuwe soundtrack bij enkele vertoningen van minder bekende films.

Zo werd Duits darkjazztrio Bohren & der Club of Gore gevraagd om een nieuwe soundtrack te componeren voor Le Révélateur, een stille film uit 1968. De film is gemaakt door de artistieke hand van Philippe Garrel. De opnames vonden plaats in de buurt van enkele concentratiekampen, zonder enige toestemming om te filmen. De beelden vertellen ons het verhaal van een jongetje dat de pijn tussen diens ouders ondervindt. Een echt narratief is er niet, eerder schept het een bevreemdend gevoel van het verloren zijn in desolate landschappen.

De grimmige landschappen in combinatie met de muziek van de Duitsers werken ontzettend hypnotiserend. Een onbehaaglijk gevoel wrong zich vanaf de eerste beelden in onze zenuwen. We zagen gespannen situaties tussen beide ouders, met het kindje als observator. Ook wij bekeken dit disfunctionele gezin vanuit het oogpunt van het kind, schipperend tussen droom en realiteit. De algemene ontwrichting tussen de personen werd gereflecteerd in een ontwrichting met de omgeving.

Wat VIDEODROOM het bijzondere project maakt dat het is, is dat ze de Duitsers van Bohren uitnodigden om een unieke soundtrack bij deze sombere film te maken. Hun vertrouwde mix van late-avondjazz, dreigende ambient en filmische sfeerzetting zorgde, in combinatie met de trage beelden, voor een roes, schipperend ergens tussen droom en waakzaamheid. Zowel film als muziek waren een constante snijdende spanning, die nooit ingelost werd. De Duitsers gunden ons geen rustmomenten, geen pieken. Enkel spanning. Dat de heren dit deden met slechts een heel minimale bas, electronica en saxofoon is op zijn minst gezegd indrukwekkend.

Nadat de filmvertoning afgelopen was, besloten de heren twee extra nummers uit hun catalogus te spelen. Ze zaten in de zelfde sfeer als het voorgaande, hetzij minder uitgespannen. Nu het beeldmateriaal weg was en we in een donkere theaterzaal zaten, beeldden we onszelf dingen in bij de saxofoonmelodieën. We dachten vooral aan een lugubere buurt bij schemertijd. Daarin dwaalden we alleen rond, een beetje doelloos, tot het stopte. En dan plots was het gedaan. Na een uitgebreid applaus besloten de heren toch nog ééntje te spelen, maar eerst moest de drummer plassen. De saxofonist maakte het wachten met wat awkward grapjes heel erg aangenaam. Het zorgde voor een komisch moment dat haaks stond op de zwaarlijvigheid dat dit audiovisueel spel typeert. We strompelden dan ook verloren en verslagen de Gentse straten in.

Vanavond stellen Mathilde Fernandez en Promis3 een nieuwe visuele show voor. Zaterdag is de albumrelease van Use Knife in een double bill met Jerusalem in My Heart. Volgende week zorgen onder andere MIAUX., Martin Kohlstedt en PAARD. nog voor unieke soundtracks bij unieke films. De hele programmatie van VIDEODROOM vind je hier terug.

Related posts
InstagramLiveRecensies

Ivy Falls @ Kunstcentrum VIERNULVIER: Zomerse picknickmuziek

Ondanks dat Fien Deman in 2015 met de groep I Will I Swear werd uitgeroepen tot een van de winnaars van De…
LiveRecensies

Doodseskader @ Kunstencentrum VIERNULVIER (Balzaal): Gruwelijk imponerend

Tim De Gieter en Sigfried Burroughs hebben intussen al enkele projecten op hun naam staan (Amenra, Every Stranger Looks Like You, Kapitan…
InstagramLiveRecensies

Maisie Peters @ VIERNULVIER (Concertzaal): Gent onder bezwering

De goede heks komt naar Europa en begint daarvoor in België. De 23-jarige zangeres Maisie Peters speelde gisteren de eerste show van…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.