LiveRecensies

Klinkeroever (Dag 2): Avontuurlijke boottocht door hemel en aarde

© CPU – Chris Stessens

Dankzij het druilerige weer verliep dag twee van Klinkeroever stroef, maar daar wist de organisatie wel een mouw aan te passen. In tijden van nood(weer) kent men zijn vrienden en werd de planning aangepast zodat de festiviteiten gemoedelijk konden doorgaan. Wanneer de zon doorbrak, volgden we de Gentse binnenwateren richting helende muziek. Op zijn zondags shopten we bij de twee parcours die elk hun charme hadden. Wederom werden de meest uiteenlopende locaties omgedoopt tot knusse concertlocaties waar we ons geen moment verveelden. Zowel het einde van het stadsfestival als de week werden zo stijlvol afgesloten.

Jim Cain @  A’pril

In het dagelijkse leven staat Michiel Vaernewyck in het onderwijs, maar op een podium kan het publiek hem bezig zien als Jim Cain. Aan de inkomhal van cadeauwinkel van A’pril was echter geen podium voorzien. Dat belette de sympathieke zanger niet om zijn innerlijke gemoedsgesteldheid te delen. Recent releasete Cain de single “Nightwalker” waarin hij afscheid leek te nemen van zijn geboortestad. Al generaties lang blijkt Gent een veilige thuishaven te zijn waar iedereen kan zijn wie die wil zijn, en vinden gelijkgestemden elkaar snel terug. De stad is immers ‘klein’ genoeg om haar bewoners hun identiteit te verbergen. Zo ook op Klinkeroever waar we door optredens zoals die van Cain herinnerd worden aan kleine uitdagingen met een grote impact. Soms mag er daarbij ook een beetje gelachen worden. Muzikaal hoorden we voornamelijk Bruce Springsteen, maar vanop de straatkant kon iemand het niet laten om ‘Ed Sheeran’ te roepen. Die kreeg onmiddellijk lik op stuk en voor een paar seconden werd Cain de leerkracht die zijn jonge leerlingen van een gevat antwoord voorziet.

Jim Cain en zijn band releasen op 5 oktober Why We Sing en vieren dat ’s avonds in Trefpunt.

De Snoepfabriek @ Parnassus

Het vieruurtje van de tweede dag was De Snoepfabriek. Voor de gelegenheid schoof Ateljee vzw de dinertafels aan de kant voor een aangenaam optreden. Verheven boven het zittend publiek liet De Snoepfabriek ons lichtjes zweven in de Franciskanenkerk. Elias D’hooge (Skikata Ga Nai) & Arno Grootaers (Dishwasher_, Pavlove) volgden continu elkaars vingerbewegingen en instinct. Zo werd hun set, die het best gekenmerkt wordt als elektro-jazz, een moderne misviering. Stilzitten, zwijgen en luisteren, zijn voor de hand liggende beleefdheidsregels. Het monumentale karakter van de kerk liet die etiquette iets feller gelden. Sinds de doorbraak van STUFF. klinken veel van dat type bandjes hetzelfde, maar bij De Snoepfabriek kregen we toch het gevoel dat er nog veel ruimte is voor positieve ontwikkeling.

De Snoepfabriek speelt deze week in George & The Bear, Genk (07/10) en Bar Broei, Gent (09/10).

Tijl @ Jacoba Vintage & Brocante

Tijl De Meulemeester is wellicht het bekendst als de frontman van de garagerockband Tien Ton Vuist. Maar zoals bij veel rocksterren het geval is, schuilt er ook achter De Meulemeester een zoekend persoon. Op de straathoek van antiekwinkel Jacoba Vintage & Brocante speelde hij voor de eerste keer zonder versterkers. Na twee nummertjes vond hij die setting zelf leuker dan verwacht en liet hij zich helemaal gaan. “Things I Could Have Done” had daarbij veel weg van Audioslave’s “Doesn’t Remind Me“. Toen Tijl “Society” van Eddie Vedder coverde, bevestigde hij zijn liefde voor de grungetroubadours. Als het oude grote verhaal niet meer voldoet, zijn het soms de praktische zaken die onze verbeelding moeten prikkelen. “Amsterdam” kon over eender welke stad gaan, maar het werd de Nederlandse hoofdstad omdat ze het beste paste in Tijl zijn teksten. Gent en Amsterdam steunen allebei op water, veel verder moest ons denkvermogen het niet zoeken om een aangepast beeld te bedenken.

tje @ Theresia 

Het Klooster van de Theresianen kreeg vorig jaar een nieuwe doelbestemming. De dichtbegroeide tuin en het klooster zijn nu een rustgevende stadsplek waar concertgangers alle comfort kunnen vinden. Dat Theresia een concerlocatie is die op zichzelf staat, maakt dat het een knappe prestatie is dat de organisatie tje hier programmeerde. Tje uit Hasselt verscheen snel op onze radar en zal daar wellicht blijven flitsen. De show kwam traag op gang, maar toen zangeres Lindy haar ogen sloot en kronkelende bewegingen maakte, viel het klooster in zwijm. “Hollaback Girl” kreeg de coverversie die het verdiende. Popmuziek nabootsen, is één ding. Er hypnotiserend vergif in verwerken en daar niet aan ten onder gaan, is van een andere orde. ‘This shit was bananas’, door de akoestiek klonk het applaus oorverdovend. Ook de eigen singles “Echoes” en “coolkidsbar” konden rekenen op dezelfde respons. Tje heeft net niet de kortste bandnaam ter wereld, maar of zijn bezwerende indiefolk bedoeld is voor aardse records, hebben we het gissen naar. De engelenstem, elektronische basklanken en melancholische gitaarpartijen zijn alvast een sterk visitekaartje voor een volgende reis rond de hemel.

tje staat op 20 oktober samen met The Christian Club in Café Café in Hasselt.

Zura Zaj @ Café De Loge

Klinkeroever sloot stijlvol af op vertrouwde grond. In het kader van Onversterkt mocht Zura Zaj eens komen tonen dat een luisterconcert niet slaapverwekkend hoeft te zijn. Lieze Van Herzeele (viool), Jonathan Balthussen (French Horn) en Gowaart Van Den Bossche (gitaar) wisten de spanning erin te houden door gewoon te blijven spelen. Iedereen dronk met mate, maar de drie muzikanten lieten hun klanken rijkelijk door elkaar vloeien. Soms al jankend, dan weer zeer melodieus. Pas wanneer Van Den Bossche meedeelde dat één stuk ‘per ongeluk’ twee nummers waren, beseften we hoe snel de tijd vloog. De klok tikte rustig door, minuut na minuut. We hielden de stand niet bij, maar ‘water’ was waarschijnlijk het meest uitgesproken woord van het weekend. Het artwork van Zura Zaj’s debuut Small Obstacles verwijst er ook naar. Het orkest uit Titanic heeft hierbij een Gents equivalent. In tegenstelling tot het luxueuze schip liet Zura Zaj zijn boot niet kapseizen.

Klinker gaat jaarlijks door tijdens het eerste weekend van oktober. Volgend jaar is dat zaterdag 7 en zondag 8 oktober. Ons verslag van de eerste dag lees je hier.

Related posts
FeaturesInstagramInterviewsUitgelicht

De Grote Beren van Morgen 2023: TJE

We ontdekken dagelijks nieuwe nummers, albums en vooral ook nieuwe artiesten. Sommige acts laten zelfs zo een grote indruk achter, dat we…
2022Features

De beste concertfoto’s van 2022 volgens onze fotografen

Zoals we eerder al aangaven bij de mooiste albumhoezen van 2022: het viseuele is bij muziek minstens even belangrijk als de klank….
InstagramLiveRecensies

BLUAI @ Trix (Bar): Verrassend veelzijdig

En de MIA voor doorbraak van het jaar gaat naar… BLUAI droomt al van een wit beeldje op haar schouw, daar zijn…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.