InstagramLiveRecensies

Blu Samu @ Rotonde (Botanique): Geen blauwtje gelopen

© CPU – Leni Sonck

De Belgisch-Portugese Salomé Dos Santos behoort al een tijdje tot het beste wat de Belgische hiphopwereld te bieden heeft. Haar populariteit beperkt zich daarom ook niet tot ons klein landje en bracht haar al naar een heleboel Europese podia. Gisterenavond was het echter de eer aan haar thuisstad om het decor voor haar laatste show van de huidige tour te verzorgen. Ze had niet alleen haar jongste ep 7 mee, maar nodigde ook bevriende artiesten Peet en Shake Shams uit om haar op het podium te vergezellen. De muziek van Blu Samu is de afgelopen jaren sterk veranderd en dat hoorden we ook in haar nieuwe liveset, waarbij ze haar dj inruilde voor een hele band. Het verhief de hele ervaring naar een hoge niveau, eentje dat we zelden in eigen land te zien krijgen.

© CPU – Leni Sonck

Martin Strange wou zijn naam duidelijk alle eer aan doen. Zijn halfuurtje als opwarmer van Blu Samu was een van de speciaalste dingen die we in een tijdje hebben gezien en we zijn niet zeker of dat in positieve zin is. Zijn show leek muzikaal nergens heen te gaan met abstracte elektronische producties, waarvan hij niet altijd alles live zong. Wat live was, klonk helaas niet helemaal zoals het hoort te zijn. Dat hij niet helemaal goed bij stem was, kondigde hij voor zijn show al aan, maar ook de rest leek wat doelloos. Twee vrienden zaten naast hem op podium met een laptop te livestreamen op Twitch. Het nut daarvan was ons niet duidelijk en we moeten zijn set nog wat plaatsen. Het was zo chaotisch dat het ons soms overrompelde, terwijl er in de rustigere momenten duidelijk potentieel te horen was.

© CPU – Leni Sonck

Om iets na negen kwam Blu Samu uit haar nest met opener “Birds”, dat haar meteen vleugels gaf en de show straf inzette. Haar levensvreugde en vrolijkheid spatten er vanaf en kwamen in “Butter” nog duidelijker naar voren door de fijne mix tussen hiphop en r&b. Dat ze lang heeft uitgekeken naar deze show, voelde en zag je. Haar glimlach werd tijdens “I Run” alleen maar groter door de fijne interactie met het publiek. Het nummer, dat enkele jaren geleden alles in een stroomversnelling bracht, klonk met de livemuzikanten nog warmer en imposanter. De set nam vanaf dan verder zijn loop en we zagen hoe Blu Samu alleen maar aan zelfvertrouwen won door de gezellige energie die in de Rotonde hing.

Blu Samu heeft het geluk dat ze over een zeer markante, veelzijdige stem beschikt en liet in “Clumsy” horen waarom ze een niet te onderschatten zangeres is. Iets later in de set verkende ze bij “Douceur” haar lager register, waarna ze in “Pai” iets meer de hoogte inging. Twee verschillende facetten van haar stem, die elkaar bijzonder goed aanvullen en door haar goede zangprestatie nog meer tot zijn recht kwamen. Dat ze soms een backingtrack liet meelopen, kon ons weinig deren want het zette haar zelfs aan om live wat accentjes te leggen die het geheel nog van een vleugje emotie voorzag. De emotie en overgave zat er telkens in en ontroerde in het ingetogen “Que Sabes Tu ?” door de minimale muzikale omkadering nog een tikkeltje meer. Ze koos er toen namelijk voor om haar Portugese roots in de kijker te zetten met een traditioneler nummer.

© CPU – Leni Sonck

Dat ze ook nog steeds kan rappen als de beste, demonstreerde ze niet zelden in het uurtje. “Turquoise” was niet alleen een publiekslieveling, ze liet haar eigenwijze flow de zaal helemaal innemen. Het ludieke “Ping Pong” veranderde op het juiste moment nog eens de dynamiek van haar show en ook “Gangang” zorgde voor veel animo in de zaal. Haar overgrote charisma trekt de hele zaal mee en komt ook in haar raps naar voren, waardoor niemand stil kan blijven staan. Ook de gastoptredens van Peet tijdens “Nathy” en Shaka Shams tijdens “Summerfun Style” waren toffe toevoegingen en benadrukten haar rapskills. In de bisronde pakte ze nog eens uit met “GFM”, waarmee ze nog eens heel wat enthousiasme kon opwekken en met een groot feest deze thuismatch kon afronden.

We zagen Blu Samu voor het eerst live aan het werk in januari 2018, toen ze nog redelijk nieuw in de scene was. Sindsdien is er veel veranderd en heeft ze zich als performer alleen maar verbeterd, wat zich op elk vlak vertaald in haar show. Blu Samu staat vocaal sterker dan ooit in haar schoenen, heeft genoeg werk om meer dan een uur te boeien en weet op de juiste momenten af te wisselen tussen emotie en feest. Met deze liveshow heeft ze zich meer dan ooit bewezen en lijkt de toekomst verder open te liggen naar een internationaal parcours langs nog grotere podia.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Setlist:
Birds
Butter
I Run
Clumsy
Elastico
Turquoise
Douceur
Nathy (met Peet)
Ping Pong
Water
Pai
Amor
Summerfum Freestyle (met Shaka Shams)
Gangang
Que Sabes Tu?

GFM

1859 posts

About author
aka fantom
Articles
Related posts
LiveRecensies

Death Lens @ Botanique (Witloof Bar): Alle hens aan dek

Tijd brengt raad, vraag dat maar aan de mannen van Death Lens. Al sinds 2016 verkopen ze met hun vlijmscherpe hardcore muilperen…
InstagramLiveRecensies

Danny Brown @ Botanique (Orangerie): Permanente staat van voor op zijn tijd

Veertig jaar worden en eigenlijk nog maar net een carrière op gang gezet hebben, zorgt voor een uitzonderlijk perspectief, weet unieke Amerikaanse…
LiveRecensies

Upchuck @ Botanique (Witloof Bar): Ongetemd

Upchuck is een relatief nieuwe band uit Atlanta die heel snel en furieus een plek wist in te nemen in de scene….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.