AlbumsFeatured albumsRecensies

blackwave. – no sleep in LA (★★★★): Hetzelfde, maar beter

Al van zodra Jean-Valéry Atohoun (Jay) en Willem Ardui in 2016 besloten om samen onder de naam blackwave. muziek te maken, stond hun blik op het buitenland gericht. Met Jay’s raptalent en de zang- en productieskills van Willem trok het rapduo naar Antwerpen op zoek naar muzikanten, die ze vonden aan het Conservatorium. In 2017 bracht blackwave. zijn eerste ep Mic Check uit en al snel maakte het duo furore in eigen land. “BIG Dreams” en vooral de single “Elusive” vonden hun weg naar de radiozenders en zo ging het succesverhaal van start.

Het officiële debuutalbum kwam er in 2019 met ARE WE STILL DREAMING?, een stevige plaat van bijna een uur lang boordevol groovy beats, aanstekelijke refreinen en vlotte flows. Het zou geen jaar meer duren vooraleer de heren van blackwave. besloten om naar Californië te trekken, waar ze in Los Angeles, hun eigen city of dreams, op zoek gingen naar een verandering van omgeving en de kans om te herbronnen. Met een ‘hernieuwde passie, inspiratie en visie’ doken Atohoun en Ardui de studio in, tot ze met een dertigtal demo’s terugkeerden naar ons Belgenlandje en, surprise surprise, de eerste lockdown hen de wind uit de zeilen nam.

Tijd genoeg om aan dat album te werken dus en twee jaar later kan blackwave. met trots zijn tweede langspeler no sleep in LA op de wereld loslaten. Uit de dertigtal demo’s destilleerde het duo elf tracks, een kleinere selectie en een opmerkelijk kortere verzameling dan op hun debuutalbum. Dat Ardui en Atohoun trouw zijn gebleven aan hun merk, hoeft niet te verbazen; net als op hun vorige releases toont het duo een indrukwekkende muzikale synergie en blijven ze de klassieke hiphopinvloeden combineren met jazz, pop, soul en hier en daar een ferme streep funk.

Met opener “back on track” valt blackwave. meteen wat met de deur in huis. Een album openen met de zin ‘it’s that album of the year shit’ is een gewaagde uitspraak, maar getuigt wel van een herwonnen zelfvertrouwen en joie de vivre die hun tijd in de States heeft teweeggebracht. Die levensvreugde is doorheen het album merkbaar, zelfs daar waar de teksten een ander verhaal vertellen. De hoeveelheid jazzy beatjes, slepende strijkers, sexy saxofoons en trompetten op het album zorgen er eens te meer voor dat zo goed als elk nummer erin slaagt om een glimlach op ons gezicht te toveren. 

Vijf van de elf tracks werden al eerder uitgebracht, waarvan de eerste, “recluse, intussen bijna anderhalf jaar oud is. no sleep in LA voelt aan als een sterk gecureerd album en elke single past perfect in de sfeer die doorheen de plaat geschetst wordt. Het zwakkere “cracked screen” valt wat uit de boot, zeker op het vlak van tekst en zang, maar biedt in de context van het album een fijne afwisseling en een van de beste beats op de plaat. “a-okay” en “perfume” horen bij de sterkste tracks en bewijzen vooral dat blackwave. ook met de juiste features kan blinken als geen ander.

Dat Ardui, producer en zanger van dienst, in het maken van chille beats meester is geworden, staat intussen buiten kijf. Buiten de singles vloeien ook “die in LA” en “horizon” als honing de oren in, die laatste zelfs met een elektronische piano. Op “lost in translation”, de kortste track op het album, transporteren de latino-achtige muziek en samples je dan weer naar een gezellig cafeetje aan de andere kant van de wereld. Aan het muzikale experiment van blackwave. lijkt geen einde te komen en maar goed ook. De opvallende aanwezigheid van strijkers, blazers, de soms melancholische, soms lieflijke pianomelodieën en de afwisselend gladde en verwrongen gitaarriffs helpen de twee het label van ‘rapduo’ ruimschoots te overstijgen.

Is no sleep in LA perfect? Bijlange niet. Regelmatig vervallen de teksten in clichés, de features slaan niet altijd raak en hoewel het album voelt als een meer mature, ontwikkelde versie van wat blackwave. eerder produceerde, blijft het bij momenten gewoon meer van hetzelfde. Dat zorgt ervoor dat zelfs sterke tracks op het foute moment wat saai aanvoelen en een permanente loop niet aan dit album besteed is. De aangename beats en vaak positieve sfeer maken van no sleep in LA ook een sterk zomeralbum, waardoor het wat spijtig is dat het pas in september en ná het festivalseizoen uitkomt. 

De minpunten blijven echter beperkt. De singles die blackwave. het afgelopen anderhalf jaar op ons losliet, werden op no sleep in LA perfect aangevuld met gelijk(w)aardige tracks en een flinke portie ronduit mooie muziek. Atohoun en Ardui hebben een perfecte synergie ontwikkeld die hen rechtstreeks naar de Belgische hitlijsten zal bombarderen en ook internationaal zal blackwave. ongetwijfeld naar nieuwe hoogten stijgen. 

Zin om de heren eens in actie te zien? Hoewel de festivalzomer intussen achter ons ligt, kan je blackwave. en kompanen live bezig zien tijdens hun album release tour op 7 oktober in de Ancienne Belgique, 8 oktober in de Amsterdamse Melkweg of 14 oktober in de Roma.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
InstagramLiveRecensies

blackwave. @ De Roma: Even terug zomer!

Jean-Valéry Atohoun (Jay) en Willem Ardui, elk goed voor één helft van blackwave., leven momenteel op een roze wolk: begin september kwam…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single blackwave. - "cracked screen" (feat. Lute)

De jongens van blackwave. zijn weer druk bezig en dat naar aanleiding van hun nieuwe langspeler. Over een dikke week is het…
LiveRecensies

Lokerse Feesten 2022 (Festivaldag 7): Belgisch vakmanschap van internationaal niveau

Op de Lokerse Feesten werd donderdagavond gereserveerd voor een resem vaste waarden en muzikale nieuwkomers in de Belgische muziekindustrie die ons allemaal…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.