LiveRecensies

AURORA @ Ancienne Belgique (AB): Magische liefdeskrijger

© CPU – Jan Van Hecke

Wie AURORA al kent, weet ondertussen wat te verwachten van de Noorse. Ze wordt zo nu en dan omschreven als een elfje vanwege de magische touch die ze aan haar muziek en optredens toevoegt. Daarnaast voelen haar nummers vaak aan als een stukje natuur, zoals dat soms ook het geval is bij bijvoorbeeld Florence + The Machine of Björk. Helemaal aan het begin van dit jaar bracht AURORA haar nieuwste langspeler uit en daarop stapte ze voorzichtig een beetje uit haar comfortzone. Nadat haar AB-show werd uitgesteld, waren we er gisteren helemaal klaar voor om in de comfortabele zaal helemaal te worden ondergedompeld in de magische wereld van AURORA.

Vooraleer de hoofdrolspeler van de avond het podium betrad, was het eerst nog de beurt aan niet één, maar twee voorprogramma’s. Vroege vogels (en dat waren er al heel veel) werden al naar hogere sferen gebracht door Thea Wang, een Noorse singer-songwriter die volgende week haar debuutalbum uitbrengt. Eens luisteren zullen we zeker doen (eenmaal dat album op Spotify verschijnt) na de twintig minuten die Thea Wang vulde met haar mooie muziek, maar als de nummers op het album even spannend zijn als dat ze live klonken, zullen er misschien niet heel veel luisterbeurten volgen. De muziek miste een zekere spanning, ondanks dat het wel heel mooi was. Thea Wang trapte haar set solo af en werd algauw bijgestaan door een extra gitarist waardoor er wel een leuke gelaagdheid in de intieme muziek kroop. Verrassen deden de twee niet, maar aangenaam was het zeker. Thea Wang kan dus nog wat peper gebruiken, want met haar warme stem heeft ze zeker potentieel.

https://www.instagram.com/p/CiGZB-lq6FY/?hl=nl

Op naar supportact nummer twee: Sei Selina. Ook zij is een singer-songwriter, maar niet eentje die met haar gitaar zachte nummertjes brengt. Oké ja, het begon wel met een rustige piano, maar al gauw sloeg het om naar elektropop en wauw! Sei Selina zong goed, de nummers waren catchy, maar niet cliché, de blitse lichtshow zat goed in elkaar, ze bewoog op haar manier over het podium; deze act was gewoonweg heel goed, zeker voor een voorprogramma. Het was dan ook niet verrassend dat er al wat bewogen werd in de zaal en de applausrondjes een pak enthousiaster waren dan bij haar voorgangster. Na een tijdje werd het misschien wat eentonig, maar voor een beginnende artieste is dat nog door de vingers te zien. Zo nu dan had het wat weg van AURORA, maar het deed ons met momenten ook denken aan een inzending van Eurosong. Een leuke mix dus en als Sei nog een beetje rijpt, zien we het helemaal goed komen. Sei Selena is dus zeker een naam om in de gaten te houden, want dit is iemand die mogelijks groot zal worden.

Met “Heathens” ging AURORA dan zelf initieel wat trager van start, maar het nummer bloeide open als een bloem, en zo toonde de Noorse zangeres langzaamaan haar schoonheid. Al snel maakte ze sierlijke handgebaren, waardoor een enthousiaste AB vrijwel meteen uit haar hand at. Vervolgens kwam ze met “Blood in the Wine” al net iets ruiger naar buiten en ontpopte de artiest zich tot een krijger die wat dreigend overkwam en toch nog steeds liefde uitstraalde. Het was dan ook niet toevallig dat ze wat later over een ‘warrior of love’ zong. Tegen dat “Warrior” dan ook effectief was aangebroken, zweefde de liefde tussen de zuurstof- en stikstofdeeltjes doorheen de warme lucht. Tussen de nummers door benadrukte AURORA verschillende keren dat we ons in een safe space bevinden waar iedereen zichzelf kan zijn en er geen homofobie of racisme aanwezig is. Het was misschien een beetje cliché, maar het publiek reageerde er terecht enthousiast op, want zoals AURORA zei kan de buitenwereld een ‘hellhole’ zijn.

Dat de zangeres graag praatjes slaat, is duidelijk. Al gauw vertelde ze over haar nieuwe ring, maar ook het bierfestival in Brussel en haar liefde voor de Franse taal kwamen uitgebreid aan bod. AURORA kwam uiterst charmant, lief en met momenten grappig over. Dat het publiek haar graag had, werd dan ook duidelijk door de tekeningen en brieven die ze kreeg. Haar teksten zijn soms even beeldend als die tekeningen, zoals bij “The River”, waar ze zong over tranen die mogen stromen als rivieren. De beeldspraak droeg regelmatig een mooie inhoud met zijn mee, maar op andere momenten werd er evengoed gewoon lekker gedanst zoals tijdens “Cure for Me”. Met haar vierkoppige band krijgt de Noorse iedereen mee, maar dat betekende niet dat er halverwege de show tijd is voor een liedje met slechts gitaar. Saai werd het niet, maar de energieke AURORA die over het podium huppelde kreeg onze voorkeur. Helemaal op het einde werden er nog wat akoestische nummers gebracht als toegift, wat iets beter werkte. Dat de zangeres wat emotioneel werd toen er een huwelijksaanzoek voor haar neus plaatsvond, deed haar nóg charmanter overkomen.

De eindspurt werd ingezet met “Runaway”, een van de beste nummers van haar debuutalbum dat ondertussen een heropleving kende dankzij TikTok. Of je het lied nu al zes jaar kent of slechts zes maanden, het was onmiskenbaar een van de hoogtepunten van de avond. Na het heerlijk driegende “The Seed” werd er terug lekker gedanst tijdens “Queendom”, terwijl AURORA als een magische prinses nog maar eens over het podium zweefde in haar witte kleedje. De manier waarop ze bewoog, wandelde, praatte en zong was werkelijk uniek,  en juist dat maakte haar zo boeiend om naar te blijven kijken. Leuke handgebaren zorgden soms voor extra intimiteit van de muziek, terwijl ze op andere momenten grote bewegingen maakte waardoor de grootheid van pakweg “Running with the Wolves” extra in de verf werd gezet.

AURORA kwam, zag en overwon. Die drie woorden beschrijven het optreden van de Noorse zangeres in de AB. Als we er nog drie mogen toevoegen, zouden het ‘krijger van liefde’ zijn. De Noorse maakt van haar shows een safe space en dat uitte zich in een liefdevolle avond met mensen die zich net iets opvallender kleedden of kunstwerkjes maakten voor hun idool. Veel hoogtepunten waren er niet, want AURORA bereikte eigenlijk al gauw haar plafond waardoor de opbouw van de set misschien een tikkeltje beter kon, maar dat is muggenziften. Zoals we net al zeiden kan AURORA van een overwinning spreken. De Noorse bosnimf heeft als een liefdevolle krijger nog maar eens een veldslag gewonnen.

Facebook / Instagram

Setlist:

The Forbidden Fruits of Eden
Heathens
Blood in the Wine
Everything Matters
Churchyard
Warrior
Cure for Me
Daydreamer
The River
Infections of a Different Kind
A Different Kind of Human
A Dangerous Thing
Runaway
The Seed
Queendom
Running With the Wolves
Giving In to the Love

Exist for Love
Murder Song (5, 4, 3, 2, 1)

1160 posts

About author
braaf zijn hé
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Kim Petras @ Ancienne Belgique (AB): Pop-peepshow met grote stem

De Duitse popster Kim Petras heeft de afgelopen jaren verschillende records verbroken en werd meer dan ooit een popster die internationaal gevierd…
InstagramLiveRecensies

Jack Vamp & The Castle of Creep @ Ancienne Belgique (AB Club): Zwoel, funk en indierock

Velen onder ons leerden Jack Vamp & The Castle of Creep kennen toen de band rond Arthur Boussiron vorig jaar De Nieuwe…
InstagramLiveRecensies

6LACK @ Ancienne Belgique (AB): Emoties aan de lopende band

De Amerikaanse Ricardo Valentine oftewel 6lack (uitgesproken als Black) komt met zijn Europese ‘Since I have a Lover Tour’ voor het eerst…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.