AlbumsFeatured albumsRecensies

Beach Rats – Rat Beat (★★★): Een enkel ticketje naar de jaren tachtig

Asbury Park, New Jersey, is lange tijd een aanloophaven geweest voor menig ontevreden muzikant, van Springsteen in The Stone Pony tot talloze punk- en hardcorefestivals in Asbury Lanes en Convention Hall. Tegen deze achtergrond van rock- en punkgeschiedenis komt nu ook hardcoreband Beach Rats. De band vond zijn ontstaan geheel toevallig als gelegenheidsband voor de herdenking van Dave Franklin, zanger van Vision. Je zou het niet verwachten gezien de gegeven context, maar de heren hadden zich enorm goed geamuseerd en het smaakte naar meer. Pete Steinkopf en Bryan Kienlen van de Bouncing Souls waren aan het rondsnuffelen en hadden het idee om een ​​leuk nevenproject te doen met Ari Katz van Lifetime. Net toen verhuisde Brian Baker, levende punklegende naar New Jersey. Hij bleek het missende puzzelstukje te zijn en Beach Rats was geboren.

Heel ver moet je het allemaal niet gaan zoeken bij Beach Rats. ‘Het is een mix van het Jersey Shore-gedoe en een stel jongens die eindeloos 80’s hardcore riffs kunnen creëren omdat wij erbij waren’, omschrijft bassist Bryan Kienlen het. Denk aan bands als Negative Approach, Poison Idea en natuurlijk Baker zijn band Minor Threat. Je krijgt dan ook heel authentieke punk en hardcore van Beach Rats omdat meer dan de helft van de band actief was in de jaren tachtig. De Bouncing Souls waren nog niet echt succesvol te noemen, maar met Minor Threat was Baker toch een van de grondleggers van het genre.

Het is die energie die Beach Rats ook opzoekt; niet willen vernieuwen en het warm water opnieuw uitvinden, maar vijf gasten die in een repetitiekelder tijd doorbrengen en riff na riff eruit persen. ‘We gingen liedjes schrijven zoals we deden voordat we wisten hoe we liedjes moesten schrijven’, legt Brian Baker uit. ‘Je komt een oefenruimte binnen zonder agenda en je begint rond te neuzen en een akkoordprogressie wordt het couplet. Dan komt het refrein, de breakdown en dan misschien een raar deel. Dat is het. Het idee om te schrijven en te spelen zoals we deden toen we kinderen waren was zeer opwindend.’ Volledig volgens de traditie werd deze Rat Beat opgenomen in één dag tijd. Bij gevolg krijgen we twaalf explosies van onverzorgde energie en ruige melodie van enkele van de meest ervaren punkspelers.

Ondanks dat Beach Rats zich beperkt in een ouder genre, zit er voldoende variatie in deze Rat Beat om te boeien. Van de aftrap van “Bikes Out” en “Dress for Sick Sesh” weet je direct waar je aan toe bent; snelle gitaren die razen aan honderd kilometer per uur overgoten met de toegankelijke stem van zanger Ari Katz die er steeds voor zorgt dat de nikkel steeds naar de punk kant valt. De refreinen van “Rat Beat” en “Blown To Bits” zijn zo melodieus dat het klassiekers in wording zouden kunnen zijn. Laat net daar voor Beach Rats het verschil met voorgenoemde bands zitten; alle punk- en hardcore bands zijn legendarisch geworden in een tijdperk waar het genre hoogtij vierde en er een voedingsbodem was. Songs zoals “Rat Beat” of “Heavy Conversation” hadden in dat ander tijdperk regelrechte klassiekers geweest.

Meestal klokken de nummers af onder de twee minuten. Enige uitzonderingen op de regel zijn “Clorox Boys” en afsluiter “Fuck Your Dad”. Vooral die eerste laat een ander geluid horen en is een welgekomen rustpauze waar we enkele beats trager schakelen en het ruwe melodicisme de bovenhand mag nemen. Tijdens “Fuck Your Dad” krijgen we alle tempowisselingen door elkaar en vliegen we een beetje van hot naar her. We krijgen zelfs een beetje de Britse punkinvloeden door onze oren wanneer we dit horen.

Op het eerste zicht zou je denken dat Beach Rats een punk all-star band is, maar dat ontkrachten ze met hun debuut direct. Dat er geen verwachtingen waren zorgt ervoor dat ze mochten doen waar ze zin in hadden. Zelfs label-eigenaar Brett Gurewitz gaf zijn collega gitarist van bij Bad Religion carte blanche voor dit album. Je hoeft niet teveel na te denken bij deze songs, ze zijn los en onvolmaakt en dat maakt hen net zo puur. Het draait om de ervaring, de reis door de tijd die ze met veel plezier nog eens maken.

Instagram / Facebook

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Jera on Air viert dertigste verjaardag met o.a. Dropkick Murphys en Electric Callboy

Ondanks dat het aanvoelt alsof het festivalseizoen pas net afgelopen is, stromen de aankondigingen voor 2024 binnen als een zilvervloot. Er gaat…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Faye Webster - "Lifetime"

Faye Webster laat haar muziek kenmerken door een stem zo zoet als honing en zachte, mooie teksten. Het serene van haar muziek…
AlbumsRecensies

Rancid - Tomorrow Never Comes (★★★): Onder de zelf té hoog gelegde lat

In 1991, na het ter ziele gaan van hun cultband Operation Ivy, besluiten Tim Armstrong en Matt Freeman het onmogelijke te doen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.