Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe singles Billie Eilish – “TV” & “The 30th”

© CPU – Nathan Dobbelaere

Nieuwe muziek uitbrengen zonder daar maar enige indicatie voor te geven; het is alleen weggelegd voor de allergrootste. Dat Billie Eilish daar absoluut bij hoort, heeft ze de afgelopen jaren meer dan ooit bewezen. Na het succes van WHEN WE ALL FALL ASLEEP, WHERE DO WE GO? volgde er vorig jaar met Happier Than Ever een sterke tweede, die ook live werd omgezet in een uiterst strakke popshow. Daarmee speelde ze bijvoorbeeld eerder deze zomer het Sportpaleis nog helemaal aan flarden, al was er daar ook plaats voor een rustpunt. Dat gebeurde toen in de vorm van een akoestisch intermezzo, met daarin een splinternieuw nummer. Dat “TV” er dus aan zat te komen, is op zich geen verrassing. De manier waarop daarentegen wel, want uit het niets verschijnt het nu als dubbelsingle, samen met “The 30th” onder de verzamelnaam Guitar Songs.

Dat het er dus redelijk rustig aan toe gaat op deze nieuwe singles, was al een tijdje duidelijk. Gelukkig ziet het ernaar uit dat ook dat Eilish goed afgaat. “TV” knipoogt bijvoorbeeld naar pakweg Phoebe Bridgers, dankzij de gezellige folksfeer die doorheen het nummer hangt. Op die manier wieg je al snel mee op het tempo dat de Amerikaanse je oplegt, zonder dat je het goed en wel beseft. Tekstueel gaat het er op het eerste gehoor iets minder depressief aan toe, doordat Billie het vooral heeft over de liefde, maar al snel wordt duidelijk dat het niet om het ‘ze leefden nog lang en gelukkig’-verhaaltje gaat. ‘Maybe I am the problem’, zingt ze samen met haar fans herhaaldelijk, terwijl ze zich opnieuw in je hartje heeft gezongen.

Met “The 30th” trekt ze die idyllische lijn dan door, doordat het ook hier de akoestische gitaar is die de hoofdrol speelt naast Eilish’ stem. Het gaat er op deze single wel iets kleinschaliger aan toe, waardoor het geheel meteen ook lekker schattig klinkt. De sterretjes fonkelen dus aan de hemel, al groeit het nummer naarmate het vordert wel een tikkeltje. Zo bloeit de gitaar ietwat bezwerend open, waardoor de angst van de Amerikaanse mooi doorsijpelt in de single. Zelfs met enkel een akoestische gitaar onder de stem van de zangeres kan ze dus betoveren. De laatste twijfelaars worden met deze dubbelsingle dus ongetwijfeld over de lijn getrokken.

Facebook / Instagram

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

2113 posts

About author
't is oke.
Articles
Related posts
2023FeaturesInstagramUitgelicht

De 101 beste singles van 2023

Voordat we het nieuwe jaar ingaan, hebben we nog enkele eindejaarslijstjes voor te stellen. Nadat we al de beste albums, ep’s, debuten…
2023FeaturesInstagram

De beste concertfoto’s van 2023 volgens onze fotografen

Zoals we eerder al aangaven bij de mooiste albumhoezen van 2023: het visuele is bij muziek minstens even belangrijk als de klank….
InstagramLiveRecensies

Billie Eilish @ Pukkelpop 2023: Billie-mania!

Het was gisteren al de hele dag over koppen lopen aan het hoofdpodium en daar kan maar een schuldige voor aangewezen worden:…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.