LiveRecensies

Dour 2022 (Festivaldag 2): Op automatische piloot

Archieffoto 2019

Na een veredelde opwarmingsronde op woensdag was het gisteren tijd om de hele DOUR-weide open te gooien voor het publiek. Muzikaal kwam het festival al snel op dreef met goede shows van bands van eigen bodem zoals TUKAN en Promis3, maar op vlak van drukte bleef het gisteren opvallend rustig op het terrein. Tenten geraakten overdag met veel moeite voor de helft gevuld en zelfs in de Balzaal was het niet de overrompeling die je er zou verwachten bij een dergelijke lijst aan namen. In de avond werd het wel wat voller voor publiekstrekkers Reinier Zonneveld, Booba en Trippie Redd, al bleef het bij The Last Arena desondanks toch iets rustiger dan de andere jaren. Het werd in zijn globaliteit een iets mindere dag met weinig lichtpunten.

TUKAN @ La Petite Maison

Een festival als DOUR openen is nooit echt een cadeau en zeker niet als de poorten van de festivalweide een halfuur later dan voorzien opengaan. Het Brusselse elektrojazzviertal TUKAN moest het in het begin dan ook jammer genoeg doen met een beperkte opkomst, al vulde zich La Petite Maison wel geleidelijk aan naarmate de set vorderde. Een computer komt bij de heren uit Brussel niet te pas en zo brachten ze hun verleidelijke elektro volledig analoog en bijgevolg met heel wat schwung. Een van hun meest gekende uithangborden, “La brousse”, werd al redelijk vroeg in de set gespeeld, maar ook met hun daaropvolgende nummers wervelden ze met bravoure doorheen de vroege namiddag. Naar het einde toe werd het zelfs een beetje melodischer en net die variatie was de aangename draai die ons bij de les hield. Met een ode aan hun Peugeot besloten ze met een leuke knipoog hun DOUR-doop, waarover ze tevreden mogen zijn.

TUKAN staat op donderdag 4 augustus in de Brusselse Volta.

Promis3 @ Le Labo

© CPU – Emiel Viellefont – Archieffoto

Om de warme namiddagzon te mijden, vonden heel wat mensen hun weg naar Le Labo waar Promis3 zijn opwachting maakte. Het duo behoort al een tijdje tot een van de meest gevierde acts binnen de Belgische hyperpopwereld en bewees op drie kwartier tijd weer dat hun buitenaardse shows niet meer thuishoort op klaarlichte dag in een tent. Hun set straalde opnieuw een grootse internationale allure uit met indrukwekkende styling en oogverblindende lichten als belangrijke factoren. Daarnaast zat het muzikaal opnieuw weer sterk in elkaar en trokken ze steeds meer mensen de tent in met hun dansbare tracks. Hun nieuwe single “Die In This Moment” kreeg een prominente plek in de set, maar het was uiteindelijk toch hun sluwe remix van “Summer Jam” die voor de grootste animo zorgde. Aan de Belgische muziekindustrie: zet Promis3 op de grote podia, speel hen op de radio en zorg ervoor dat ze de aandacht krijgen die ze verdienen.

Deze zomer kan je Promis3 nog aan het werk zien op Absolutely Free Festival in Genk (5 augustus) en op de Lokerse Feesten (6 augustus).

Albi X @ Boombox

In november maakte Albi X een behoorlijk goede beurt op Fifty Lab, waardoor DOUR niet anders kon dan deze ruwe diamant uit Keulen nog eens naar ons land te halen. Een boeiende artiest met een positieve ingesteldheid is hij zeker wel, maar het echt waarmaken kon hij in een matig gevulde Boombox niet. Van zijn (bind)teksten verstonden we jammer genoeg bitter weinig door de dramatische geluidsmix en ook zijn opzwepende raps in de Congolese landstaal Lingala kwamen maar niet goed over. Ook zijn drie special guests konden daar weinig verandering in brengen, al was de energie die ze uitstraalden wel heel aanstekelijk en opbeurend. De vonk wou desondanks maar niet overslaan en zo liep de tent jammer genoeg al snel leeg. Voor “Run It Up” moest Albi X het noodgedwongen ook nog eens zonder een zieke Coely doen. De omstandigheden zaten niet mee, laten we het daarbij houden.

Oklou @ Le Labo

© CPU – Leni Sonck – Archieffoto

Al maanden wordt Oklou de hemel in geprezen, dat we ons al bijna afvroegen of ze wel van deze planeet is. De show op DOUR bracht echter de ontnuchtering. Terwijl we haar show in de Botanique nog als een goddelijk geschenk beschreven, was het vroege avonduur niet de ideale setting voor haar rustige en etherische elektropop. Het magische dat we in de studioversies hoorden, kwam in de livesetting niet volledig naar boven, omdat Le Labo niet de knusse sfeer was die haar muziek nodig had. god’s chariot mag dan wel een godsopenbaring geweest zijn als album, haar drie kwartiertjes gisteren zetten ons echter beide voetjes op de grond.

Op donderdag 20 oktober zakt Oklou af naar de Trix als voorprogramma van Caroline Polacheck.

Sevdaliza @ La Petite Maison

© CPU – Nathan Dobbelaere – Archieffoto

De zon ging onder en de avond bracht onder meer een optreden van Sevdaliza. Ook voor de Iraans-Nederlandse artieste vulde La Petite Maison zich maar voor de helft en deze keer kregen de afwezigen wel ongelijk. Met een bezwerende en soms mysterieuze set zoog ze ons helemaal mee in haar universum. Live werd ze daarvoor bijgestaan door drie uiterst straffe muzikanten die ieder op hun eigen manier hun stempel drukten op het optreden. Soms was het vocaal niet helemaal loepzuiver, maar toch haalde dat de magie niet uit de set. Vooral “Oh My God” en “Darkest Hour” bleven achteraf kleven, al was het wel jammer dat ze na laatstgenoemde nummer overschakelde naar een dj-set van twintig minuten. Daarin speelde ze eigenlijk vooral nummers van andere artiesten zoals SOPHIE en The Prodigy. Een einde dat dus jammer genoeg niet meer met live muziek werd gevuld en daarom zullen ons toch vooral de eerste veertig minuten bijblijven.

Trippie Redd @ The Last Arena

Om half acht had zich al een middelgrote meute verzameld aan The Last Arena voor Trippie Redd. Van de Amerikaanse rapper was er hoe dan ook nog geen spoor in Henegouwen, want meneer had zijn vlucht vanuit Londen naar België gemist. De laattijdige communicatie van zijn management naar het festival toe getuigde alvast van weinig respect voor publiek, want zij werden pas enkele minuten na de oorspronkelijke aanvangstijd op de hoogte gebracht. Maar goed. Om half twaalf stond hij er dan toch om zijn show in automatische piloot af te werken. Zelden hebben we iemand zo lusteloos, stuurloos en vals over zijn eigen backingtrack horen brabbelen als gisteren. En dan hebben we het nog niet over zijn irritante dj gehad, die met gunshots de nummers zo nog meer naar de vaantjes hielp. In de studio levert Trippie Redd nochtans wel redelijk consistent werk, maar live viel hij gisteren weeral volledig door de mand.

Chase & Status @ The Last Arena

Chase & Status betaalde de tol voor de verplaatsing van Trippie Redd en moest daarom een dik uur later dan oorspronkelijk voorzien beginnen aan hun dj-set. Het Britse duo behoort tot een van de grootste namen binnen hun genre en keerden met hun recent album What Came Before op muzikaal vlak wat meer terug naar hun begindagen. Will Kenard was er niet bij, maar Saul Milton deed het in zijn eentje meer dan naar behoren achter de knoppen. MC Takura zweepte met zijn ervaring dan weer het publiek op dat alsmaar enthousiaster werd naarmate de set vorderde. Op het einde draaide ze ook nog de iets oudere nummers uit hun discografie die prima werkten. Veel risico of onverwachte dingen gebeurden er niet bij Chase & Status, maar als afsluiter van een bewogen dag kon hun derde bezoek aan Dour wel scoren.

Het verslag van de eerste festivaldag vind je hier.

2029 posts

About author
Schrijft wel eens iets...
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Paaspop 2024 (Festivaldag 3): Een paaseitje te pellen hebben!

Dag drie: de paashaas was langs geweest en om en bij de dertigduizend bezoekers dompelden zich opnieuw onder in een bad vol…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Casey MQ - "The Make Believe" (feat. Oklou)

De Canadese Casey MQ mag dan niet meteen een belletje doen rinkelen bij de gemiddelde muziekliefhebber, toch werkte de beste man al…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Nia Archives - "Crowded Roomz"

Dat het de voorbije jaren hard ging voor jungle-dj/producer Nia Archives is nog zacht uitgedrukt. Met haar opzwepende junglebeats waarbij ze zich…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.