InstagramLiveRecensies

Oklou @ Botanique (Rotonde): Een goddelijk geschenk

© CPU – Leni Sonck

Na vier ep’s was het vorig jaar eindelijk tijd voor een langer project van de Franse zangeres Oklou. Haar mixtape Galore bleek een godsgeschenk voor haar fans en zette haar ook internationaal nog meer op de kaart. Grootheden als A.G. Cook, mura masa, Shygirl en Sega Bodega kropen met haar in de studio, maar de brede waaier aan producers valt door een pakkende samenhang tussen de nummers niet op. In een uitverkochte Rotonde kwam Marylou Mayniel haar avant-garde pop eindelijk nog eens live brengen en probeerde ze de minimalistische producties in een livesetting te vertalen.

© CPU – Leni Sonck

Het opkomend talent Similu Gum kreeg van zijn grote idool Oklou de kans om tijdens haar Europese tour zichzelf voor te stellen. Zijn muziek sloot nauw aan bij die van de hoofdact, al zitten er ook wat hiphopinvloeden in zijn producties die het geheel wat minder fragiel maken. Aan zijn podiumpresence kan nog wat gesleuteld worden, want zijn danspasjes zagen er behoorlijk ongemakkelijk uit, maar zijn set zat best strak in elkaar dankzij een goed evenwicht tussen uptempo en rustige nummers. Terwijl hij nog wat zoekende was naar oogcontact, lijkt hij muzikaal al wat meer vastberaden en was zijn show een fijne ontdekking als opwarmer.

© CPU – Leni Sonck

In de knusse Rotonde staan meestal kleine producties, maar Oklou had een prachtig decor bij om van de Galore-tour een multi-visuele show te maken. Opener van de show werd de titeltrack, waarbij de projectie het gevoel van het nummer aardig onderlijnde. De grijze wolken achter haar klaarden steeds meer op en dat was ook muzikaal het geval, want het nummer klonk steeds helderder naarmate het vorderde. In het daaropvolgende “fall”, dat ze eerst moest onderbreken om even te kuchen, ging ze op het glashelder elan verder en verspreide ze verder een warm gevoel door de euforische melancholie van de productie een extra duwtje te geven. De vonk sloeg dan nog eens volledig over in “unearth me”, wat visueel ook benadrukt werd door boomstammen die een oranje gloed door zich heen kregen.

© CPU – Leni Sonck

Haar meesterlijke mixtape Galore stond duidelijk centraal in de setlist, al was er ook genoeg plaats voor opvallende indringers. “Lurk”, een nummer van haar ep For The Beasts, is een herwerking van de Evanescence klassieker “Going Under” en kreeg een nog iets explicieter Oklou-sausje in vergelijking met de originele versie. Ergens achteraan de set kwam dan nog een verrassend sobere cover van “Being Harsh”, in het origineel van haar co-producer en PC Music legende A.G. Cook, aan bod en zorgde ze vanop een campingstoel met haar gitaar voor kippenvel. De twee nummers vormden wellicht de twee uitersten van de set, maar een rode draad zat er dankzij vocale productie zeker in. Een andere opvallende track werd “asturias” omdat ze de zang hiervoor bewust van een bandje liet lopen en zich toespitste op het musiceren, wat haar gelukkig zeer goed af ging.

Grote popsterren als Dua Lipa, Charli XCX en Clairo hebben hun hart al verloren aan haar betoverende muziekproducties, die tijdens de set in “girl on my throne” alvast een eerste waar hoogtepunt bereikten door de intense sfeeropbouw die eindigde met heerlijke gitaarriedeltjes. Iets later beklom ze met het goddelijke “god’s chariot” de pop-Olymp en dachten we even dat iets of iemand boven ons deze artiest op de wereld heeft gezet om ons even van ons melk te krijgen. Of dit waar is, zullen we nooit weten. Wat we wel weten, is dat ze ons ook van het verbluffende “another night” liet genieten, terwijl ze met de muzikale epos “Friendless” een zeer succesvolle afsluiter in petto had. De korte toegifte in de vorm van “i didn’t give up on you” had wat langer gemogen, maar iets vergelijkbaar spectaculair na “Friendless” zetten, was haast onmogelijk.

© CPU – Leni Sonck

Toeval of niet, maar de volle maan sierde gisterenavond de hemel en zorgde er misschien voor dat we vollop in de stemming waren voor de bijzonder intrigerende muziek van Oklou. Deze popartiest is nog lang niet waar ze hoort te staan, want haar speciale muzikaliteit die ze in haar arrangementen steekt, zullen haar nog naar de wereldtop brengen. Terwijl de basis van elk nummer eigenlijk zeer simpel is, maakt ze er telkens toch iets adembenemend van en dat was ook live zo. Galore was dus niet alleen in de studioversie monumentaal, maar was dat live minstens even hard dankzij de mooie afwisseling in de setlist. Oklou is een goddelijk geschenk, waar nog te weinig mensen van afweten.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram zijn er nog meer beelden te vinden. Volgen is de boodschap!

Setlist:
galore
fall
unearth me
Lurk
nighttime
what’s good
asturias
god’s chariot
girl on my throne
SGSY
Being Harsh (A.G. Cook cover)
another night
Friendless

i didn’t give up on you

1758 posts

About author
aka fantom
Articles
Related posts
LiveRecensies

Nova Twins @ Botanique (Orangerie): Urgente vechtersbazen

Zou Nova Twins het woord ‘rust’ in hun woordenboek hebben staan? Wij hebben er althans onze twijfels over! Het powerduo uit het…
LiveRecensies

Weval @ Botanique (Rotonde): Naar dromenland en terug

Met een derde album onder de arm, dat op de derde dag van de derde maand van dit jaar uitgebracht werd, trok…
InstagramLiveRecensies

Lolo Zouaï @ Botanique (Orangerie): Bitterzoete avond

Tot enkele jaren geleden verkocht de Frans-Algerijnse Lolo Zouaï gewoon hamburgers in New York, maar ondertussen trekt ze de wereld rond om…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.