AlbumsFeatured albumsRecensies

Cassia – Why You Lacking Energy? (★★★½): Goudmijn voor de zomerplaylist

Het Britse indietrio Cassia maakt extreem zomerse feelgoodnummers, maar telkens met een zekere ernst in de muziek of tekst. Het debuutalbum Replica zorgde in 2019 niet voor de doorbraak waar Rob, Lou en Jake op hoopten, maar ze lieten de moed niet zakken en werkten meteen door aan een tweede plaat die ze zelf produceerden. Op Why You Lacking Energy? polijsten ze hun sound tot iets heel eigens en kenmerkends waarmee ze toch vaak genoeg een andere kant uitkunnen.

De eerste nummers zijn best gevarieerd terwijl ze allemaal dé Cassiaformule bevatten: vrolijke indierock dankzij een speelse bas, dimensionele synths en distortion op de nonchalante backings. Uit de eerste reeks zorgeloze nummers is “16-18 (Why You Lacking Energy?)” het aantrekkelijkste en meteen ook één van de beste van de plaat. Je hoort duidelijk dat er veel aan geperfectioneerd is. Er wordt de vervelende vraag ‘Why you lacking energy?’ gesteld, maar met het lichthoofdige refrein laat Cassia ons juist voelen dat het oké is om eens wat minder energie te hebben en gewoon te chillen.

“Motions” klinkt dan weer veel minder gelaagd. Het is een simpel indierockliedje met een kwetsbaar refrein waardoor het echt zo’n zomers avondnummer wordt dat de sfeer van The Lumineers oproept. In de helft van de plaat krijgen we meer uitgesproken kwetsbaarheid met de piano ballade “Boundless” wat voor een fijn breekpunt zorgt. In het langere “Dreams Of My Past” klinkt Rob Ellis’ stem opnieuw speelser, maar ze blijft in een kwetsbare sfeer hangen en doet zo sterk denken aan de stem van Rex Orange County-frontman Alexander O’Connor.

Met “Drifting” keert Cassia terug naar het zorgeloze, zomerse begin. Het is een goed nummer met fijne gitaardeuntjes. Dat geldt ook voor “Not Enough Time To Think” nadien, maar op het einde van de plaat voelt het wat overbodig en minder boeiend aan. Hier zit dus een gevaarlijk moment waarop je de plaat misschien afzet, met de gedachte alles nu wel gehoord te hebben. Dat zou jammer zijn, want het toffe “Right There” dat daarop volgt, is Cassia ten top. Rob verkent hoogtes en laagtes onder een catchy baslijn en keert telkens terug naar een schattig refrein dat blijft hangen. Blijf dus vooral zelf ook hangen tot aan het einde van de plaat. Of spoel door, dat gaat ook.

De nummers op Why You Lacking Energy? zijn op zichzelf allemaal goed en kunnen rechtstreeks in je zomerse chillplaylist. Als je de plaat in zijn geheel luistert, staat er een nummertje of twee te veel op waarbij de sound niet meer kan boeien, maar anderzijds is dit ook geen album dat je luistert om energiek en aandachtig te blijven. Hopelijk doet Why You Lacking Energy? het beter dan Cassia’s eerste plaat, want de band heeft duidelijk hard gewerkt.

Tijdens hun tour zal Cassia twee keer in Nederland optreden: op 15 september in EKKO in Utrecht en op 16 september in Simplon in Groningen.

Facebook / Instagram

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Cassia – “Not Enough Time to Think”

Wie door de afgelopen zonnige lentedagen al begon te dromen van een warme, lome zomer en daar nog een soundtrack voor zoekt,…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Cassia - "Vitamins"

Stilzitten lijkt niet in het woordenboek van Cassia te staan. Het Britse drietal bracht eerder dit jaar al een nieuwe ep op…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Cassia - "Right There"

De carrière van het Britse Cassia lijkt nu eindelijk definitief van de grond te geraken. Het drietal heeft met Powerlines – EP intussen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.