Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe singles De Staat – “Danger”, “Head on the Block” & “Someone To Be”

© CPU – Willem Devriendt

In België valt het vooralsnog redelijk mee, maar in Nederland kan De Staat genieten van een immense populariteit. Van headliner op het grote Lowlands tot het voorprogramma van Muse; het loopt met andere woorden dus wel gesmeerd voor Torre Florim en zijn kompanen. Live staat de show van de Nederlanders er dan ook als een huis, waardoor ook wij ondertussen fan zijn geworden van de band. Met Bubble Gum loste het vijftal zo’n kleine drie jaar geleden zijn laatste albumgerelateerde wapenfeit, maar er is iets op komst. Alleen, niemand, inclusief de band zelf, weet niet echt wat. Om de zoveel tijd brengt De Staat namelijk drie nummers uit, verbonden aan drie kleuren: geel staat voor funk, rood voor rock-‘n-roll en blauw voor het ietwat rustigere werk. Op die manier kregen we eerder al een eerste en tweede pakketje singles, vandaag een derde.

De gekleurde lijnen worden in elk geval weer mooi doorgetrokken, want “Danger” hangt aan elkaar met een funky terugkerend riffje. Stilstaan behoort daardoor al snel niet meer tot de mogelijkheden, want De Staat trekt je gigantisch snel naar de dansvloer. Florim gebruikt zijn stem ook lekker speels, waardoor het er in de strofes soms iets meer poppy aan toe gaat dan we gewoon zijn van de band. Voor het overige is het de (bewerkte) gitaarlijn die de aandacht trekt en op die manier “Danger” een ietwat bombastische toets geeft. Prima nummer dus!

Met iets minder dan twee en een halve minuut op de klok is “Head on the Block” dan weer een stevige killer geworden. Ook hier is het een herhaaldelijke riff die de show steelt, al komt deze een pak snediger en zelfs wat angstaanjagender binnen. Florim gebruikt zijn stem hier dan ook haast bevelend, waardoor die tussen al het geschreeuw nog strenger overkomt dan gewoonlijk. Dat het nummer al een tijdje voor een opzwepende sfeer zorgt bij liveshows, wordt door deze studioversie nog eens wat duidelijker gemaakt.

Na al dat geweld klinkt “Someone To Be” dan weer héél rustig, al ebt dat gevoel geleidelijk aan weg. Met wat begeleidende synths en een rustige beat komt ook hier Florims stem redelijk streng over, al gaat het er in de refreinen gelukkig wel wat melancholischer aan toe. Een baslijn zorgt voor een dromerig en soms zelfs zwoel sfeertje. Zeker het ietwat angstaanjagende einde vol strijkers doet daar nog een schepje bovenop. Het ziet er dus naar uitziet dat dit nieuwe project van De Staat zal slagen. Hoe dat er precies zal uitzien, blijft dus een groot vraagteken. Drie albums? Een driedubbelalbum? De band weet het op dit moment zelf nog niet, maar zolang de nummers leuk blijven, maakt dat ook niet echt uit.

De Staat speelt op zaterdag 20 augustus op Pukkelpop. Voor alle Nederlandse data verwijzen we je graag door naar de website van de band.

Facebook / Instagram

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

2116 posts

About author
't is oke.
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Best Kept Secret 2023 (Festivaldag 1): Stralend van start

Al voor de negende keer trekken fans van alternatieve muziek naar de Beekse Bergen, waar het festival Best Kept Secret al lang…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

De Staat, Sophie Straat, Mayorga en meer finaliseren Boomtown 2023!

Dit jaar vindt het grootste volksfeest van Gent, en misschien wel van heel België, plaats van 14 tot en met 23 juli….
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single De Staat - "Running Backwards Into The Future"

Met mysterieus figuur Torre Florim als duivelse leider heeft De Staat in hun thuisland en bij hun zuiderburen al menig zaal doen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.