Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe singles De Staat – “Look at Me”, “Numbers Up” & “What Goes, Let Go”

© CPU • Joost Van Hoey

De Staat is terug! De formatie rond Torre Florim mocht dit jaar vijftien kaarsjes uitblazen, maar hun carrièrehoogtepunt dateert slechts van 2019: het duizelingwekkende Bubble Gum. Elf nummers lang wist de groep ons mateloos te boeien; “Kitty Kitty” kon het eerdere “Witch Doctor” zelfs nog nipt voorbijsteken als de ultieme moshsoundtrack. Afgezien van een samenwerking met hiphopduo Rico & Sticks is het sindsdien muisstil gebleven, wat deze terugkeer zowaar nog spannender maakt. Een promotiecampagne met mysterieuze gekleurde vierkanten werd in diverse steden op touw gezet. Zou een nieuwe single in aantocht zijn?

We krijgen het antwoord vandaag: niet één, maar wel drie singles hebben de taak gekregen om ons op te warmen voor een waar kunstproject. Ook de kleuren hebben een betekenis: rood staat voor rock & roll, geel voor dansbare funk, blauw voor openhartige ballades. Bij deze kunnen we uit elke categorie al één nummer beluisteren: “Look at Me” (rood), “Numbers Up” (geel) en “What Goes, Let Go” (blauw).

We hebben wat bedenkingen bij deze uitgavestrategie, gezien de sterkte van Bubble Gum vooral in het totaalplaatje lag. “Look at Me”, alfabetisch eerst in het rijtje, neemt die bedenkingen niet meteen weg. Afgezien van de degelijke baslijn klinkt dit vooral als een aanval op onze oren. De bijna onhoorbare intro en outro lijken alleen te dienen om een half afgewerkt nummer uit te rekken en voor een goedkope jumpscare te zorgen. Gelukkig doet “Numbers Up” een stuk beter, met aanstekelijke stotterende synths en een refrein dat meteen blijft hangen.

Het kroonjuweel van het drietal is wat ons betreft echter “What Goes, Let Go”. Florim bezingt een van de onvermijdelijkheden van het leven: hoe twee mensen soms uit elkaar kunnen groeien, zelfs al heeft geen van beiden daar bewust voor gezorgd. De muziek, somber maar tegelijk ook hoopvol, past perfect bij het sentiment. Langzaam bouwt het nummer op naar een mooi hoogtepunt, zonder volledig open te barsten. We zijn met name onder de indruk van de zang: hoe Florim zo moeiteloos kan overgaan van schreeuwerige voordracht op aandoenlijke falsetstem is ons een raadsel.

Het nieuwe werk van De Staat is dus een portie gemengd. De groep houdt op 25 februari volgend jaar halt in De Roma in Antwerpen.

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

193 posts

About author
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Best Kept Secret 2023 (Festivaldag 1): Stralend van start

Al voor de negende keer trekken fans van alternatieve muziek naar de Beekse Bergen, waar het festival Best Kept Secret al lang…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

De Staat, Sophie Straat, Mayorga en meer finaliseren Boomtown 2023!

Dit jaar vindt het grootste volksfeest van Gent, en misschien wel van heel België, plaats van 14 tot en met 23 juli….
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single De Staat - "Running Backwards Into The Future"

Met mysterieus figuur Torre Florim als duivelse leider heeft De Staat in hun thuisland en bij hun zuiderburen al menig zaal doen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.