Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe singles De Staat – “Who’s Gonna Be The GOAT?”, “Paying Attention” & “One Day”

© CPU – Leni Sonck

België heeft artiesten als Oscar and the Wolf en Balthazar die de grootste zalen van het land uitverkopen, Nederland heeft De Staat. De band rond frontman Torre Florim zit tegenwoordig op het hoogtepunt van zijn kunnen, getuige bijvoorbeeld de indrukwekkende headlineshow op Lowlands. Na Bubble Gum, dat overigens ook over de landsgrenzen voor een verdere doorbraak zorgde, trok het vijftal nog even door binnen- en buitenland, waarna het terug de studio indook. Uit die sessies vloeide klaarblijkelijk een nieuwe plaat voort, maar op de details moeten we nog even wachten. Wel wordt duidelijk dat we misschien wel drie albums kunnen verwachten, gezien De Staat zijn singles opdeelt in drie kleuren: geel, rood en blauw.

Nadat de Nederlanders enkele maanden geleden al een pakketje singles dropten, is het vandaag weer tijd voor een triumviraat. Opnieuw geldt dezelfde kleurencode voor de nummers: geel staat voor funk, rood voor rock-‘n-roll en op blauw gaat de band voor een ballade.

Voor het gele “Who’s Gonna Be The GOAT?” lijkt De Staat zich te laten inspireren door de goeie voornemens die aan het begin van het jaar worden gemaakt. Hoe kan ik de beste worden? Gelukkig weet iedereen dat begin februari – nu dus – 99% van de mensen die voornemens al niet meer nakomt. En dat is oke. Dat vindt de band ook. Met een donkere elektromelodie komt de track mysterieus op gang, waardoor Torre zelfs een beetje furieus overkomt. Ook de gitaar klinkt een tikkeltje angstaanjagend, waardoor er een zekere funky schwung in het nummer komt te zitten. Niets superspeciaals of memorabels, maar op zich nog een vermakelijk nummertje.

“Paying Attention” is dan van een heel ander kaliber. Al van bij het begin wordt duidelijk dat De Staat staat te springen om te scheuren. Een elektronische gitaarriff herhaalt zich zowat permanent doorheen het nummer, waardoor het energiegehalte ook weer lekker hoog ligt. De frontman kan hier dan ook zijn stem op zijn geliefkoosde manier gebruiken, waardoor we de moshpit al voor onze ogen zien opdagen. Het feit dat Torre het nummer schreef met als doel te vechten om de aandacht van de luisteraar, zal dat alleen maar ten goede komen.

Het blauwe “One Day” is dan weer speciaal op een hele andere manier, gezien De Staat voor dit nummer de hulp inriep van de Nederlandse LUWTEN. De track doet zijn naam van ‘ballade’ dan ook alle eer aan, maar het is er wel eentje waar het mysterie van afdruipt. Donkere percussie, lichte echo op Torres stem en een grijsblauwig orgel. Als LUWTEN erbij komt, bloeit het nummer dan toch iets vrolijker open, waardoor alle donkere tinten wat lichter lijken te worden. Alsof donker en licht na verloop van tijd in elkaar overvloeien. Zeker als er tegen het einde een pak strijkers bij komen kijken, lijkt dat laatste het geval te zijn.

De groep houdt op 13 mei halt in De Roma in Antwerpen.

Facebook / Instagram

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

2113 posts

About author
't is oke.
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Best Kept Secret 2023 (Festivaldag 1): Stralend van start

Al voor de negende keer trekken fans van alternatieve muziek naar de Beekse Bergen, waar het festival Best Kept Secret al lang…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

De Staat, Sophie Straat, Mayorga en meer finaliseren Boomtown 2023!

Dit jaar vindt het grootste volksfeest van Gent, en misschien wel van heel België, plaats van 14 tot en met 23 juli….
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single De Staat - "Running Backwards Into The Future"

Met mysterieus figuur Torre Florim als duivelse leider heeft De Staat in hun thuisland en bij hun zuiderburen al menig zaal doen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.