InstagramLiveRecensies

The Chats @ Botanique (Orangerie): Hondsdolle furiositeit

© CPU – Mathias Verschueren

De show van The Chats in Botanique leek eentje die nooit zou gebeuren. Toch kwam het er op 28 juni 2022 eindelijk van, na een tweetal jaar wachten en ettelijke uitgestelde shows. De Orangerie van Botanique was nog steeds uitverkocht, alleen was het eind juni een stuk warmer, waardoor het stomend heet was eens The Chats het podium betraden. De band had een, ondertussen niet meer zo, nieuwe plaat en ook heel wat nieuwe muziek voor te stellen, waardoor we nieuwsgierig waren naar wat er zou komen. Het werd een mix van oud en nieuw en maar liefst 25 nummers in vijftig minuten. Pittig, en zo kennen we The Chats dan ook.

© CPU – Mathias Verschueren

Powerplant mocht het feestje op gang spelen en dat bleek een al even vreemde band te zijn als The Chats. De Britten hadden namelijk een toetsenist bij met een muismuts en een keyboard waarbij ze een statief vergeten hadden. Het bleek meteen het meest opvallende van de band, want muzikaal was Powerplant niet echt een verrassende opener. Het was punk, het was chaotisch en het was ook niet erg goed in de klank. Kortom iets te veel punk en te weinig aandacht voor een goeie show.

Stipt om negen uur stond het drietal van The Chats al op het podium en ze hadden een ludieke uitleg waarom het zo lang had geduurd voor ze eindelijk in de Botanique speelden. Ze zeiden namelijk dat ze gewoon te lui waren om te komen. Het ijs was meteen gebroken en zonder er al te veel woorden aan vuil te maken, werd de eerste baslijn van “Nambored” al ingezet. Het was meteen het begin van een set die nergens een pauze zou kennen en vooral aan een verschroeiend tempo zou voortgaan.

© CPU – Mathias Verschueren

Met 25 nummers in de set werden bijna alle nummers in de discografie van de band voorgesteld. Het werd dus een beetje een bloemlezing, al stond het begin van de set vooral in het teken van ouder werk. De eerste ep’s blijken live nog steeds veel furieuzer dan op plaat en dat merkte je ook aan het publiek. Van begin tot eind bleven ze als bezetenen door de zaal paraderen. Zo was het “Billy Backwash’s Day” dat met zijn strak tempo een heerlijke power door de zaal liet schijnen en bracht “Stinker” ons dan weer een verfrissende gitaarsolo.

Het is duidelijk dat The Chats, naast hard gaan, ook wel let op de details. Zo sprong de drummer eens over zijn toestel, kregen we een soort van ode aan de glamrock in “AC/DC CD” met de foute gitaarsolo’s en mocht er zo nu en dan al eens wat speelser op het podium worden gestaan. Toch lag de nadruk in de set op zo snel en hard mogelijk de nummers spelen. Pauzes kregen we niet en eens een nummer eindigde, was het volgende al ingezet. The Chats heeft dan ook het voordeel dat vele songs de twee minuten niet halen, waardoor het allemaal als een straaljager voorbijvloog.

© CPU – Mathias Verschueren

Een extraatje die we deze set kregen, was de verjaardag van de frontman. Na “Mum Stole My Darts” werd zijn verjaardag aangekondigd waarna een spontane “Happy Birthday” en een taart zijn deel waren, waarna hij ons terug naar de orde van de dag bracht met “CCTV”. Het is duidelijk dat The Chats nergens rust neemt en dat hoeft ook helemaal niet, maar op die manier is het ook allemaal heel intens om te volgen en lijkt het bij momenten ook wat te routineus.

Dat kon het publiek weliswaar niet deren, want zelfs de nieuwere songs in de set werden met een groots enthousiasme onthaald. Het is duidelijk dat de band op de nieuwe muziek nog meer richting een vettigere sound gaat, zoals duidelijk werd op “6L GTR”. De vocals van Eamon Sandwith waren hier nog iets agressiever en zijn gelaatsuitdrukking nog pittiger. Toch bleken ze perfect te blenden in het geheel van een The Chats-liveshow want bij de band gaat alles gewoon als een hogesnelheidstrein vooruit. Het leken hondsdolle mannen die zo snel mogelijk het podium terug moesten verlaten om terug een spuit te krijgen.

© CPU – Mathias Verschueren

Met een verrassende cover van “Rock and Roll All Nite” in een punkjasje, werd het einde van de set ingeleid. Daarvoor had “Smoko” de zaal al in vuur en vlam gestoken en kreeg “Identity Theft” gigantische moshpits mee. Het afsluitende “Pub Feed” liet finaal nog eens alle demonen los, waarna iedereen bezweet na vijftig minuten het podium verliet. The Chats deed waarvoor ze kwam en dat was vooral blijven gaan zonder daarbij compromissen te sluiten of gas terug te nemen.

Deze vrijdag breekt The Chats ook The Slope af op Rock Werchter, allen daarheen!

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Setlist:

Nambored
Billy Backwash’s Day
Stinker
Drunk n Disorderly
Bus Money
The Kids Need Guns
Mum Stole My Darts
CCTV
Jet Lighter
Casualty
Nazi March
Dine n Dash
Heatstroke
4573
6L GTR
Ross River
Struck by Lightning
Identity Theft
Smoko
AC/DC CD
Temperature
Better Than You
Paid Late
Rock and Roll All Nite (Kiss cover)
Pub Feed

3552 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Related posts
LiveRecensies

Wednesday @ Botanique (Witloof Bar): Op zijn zondags

Wednesday die een show speelt op een woensdag, sommige moppen schrijven zichzelf. De band uit Asheville is nog maar sinds 2018 bezig,…
InstagramLiveRecensies

The Chats @ Trix: Als een duveltje uit een doosje

The Chats zijn een graag geziene gast in België. Sinds hun eerste passage in 2019 in ons land heeft de groep een…
LiveRecensies

Blondshell @ Botanique (Witloof Bar): Sterk visitekaartje

Opgroeien met een chaotisch gezin en New York op de achtergrond, zorgden ervoor dat een jonge Sabrina Teitelbaum troost zocht in muziek….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.