InstagramLiveRecensies

Couleur Café 2022 (Festivaldag 2): Regen in de lucht en zon op het podium

© CPU – Bert Savels

Na een nacht en voormiddag rust opende het Ossegempark gisteren weer de deuren voor de tweede dag van Couleur Café. Het druilerige weer zorgde niet meteen voor een sfeer die je bij dit exotische festival zou plaatsen, al zorgden namen als Lee Fields, IAMDDB en Pongo ervoor dat de thuisblijvers ongelijk kregen.

Lee Fields @ Green Stage

© CPU – Bert Savels

De vroege vogels die het nog net iets te vroeg vonden om al volop bassen door hun trommelvliezen te knallen, verzamelden zich in het Romeins theater van de Green Stage. Lee Fields zit al meer dan vijftig jaar in het vak en is dus een man waarvoor het woord legende uitgevonden is. Samen met zijn zeskoppige band stond hij netjes uitgedost in pak op het podium en zo voelden we de soul al door onze aderen stromen zonder dat hij nog maar een noot gezongen had. Na opener “I’m Coming Home” en “I Still Got It” ging die soul alsmaar sneller stromen en bleek dat hij zijn bijnaam Little JB, James Brown de uberlegende uit de soul, niet gestolen heeft. Hoewel Lee Fields niet meer van de jongsten is, heeft de oude vos zijn streken zeker nog niet verleerd. Als openingsact op een festival is het niet altijd makkelijk om het publiek al mee te krijgen, maar het lukte de Amerikaan moeiteloos om iedereen uit zijn hand te laten eten. Op “Don’t Leave Me This Way” liet hij horen dat zijn stemgeluid nog niets heeft moeten invoeren. ‘Are you happy?’, vroeg Lee wel honderd keer en elke keer was het antwoord van het publiek enthousiaster. Zelfs een fikse regenbui kon de sfeer niet verpesten. Lee Fields zorgde voor een heerlijk soulvol en funky begin van de tweede dag Couleur Café.

IAMDDB @ Green Stage

© CPU – Bert Savels

De artiestennaam IAMDDB mag je wel letterlijk nemen. Diana De Brito is een Portugees-Angolese artieste die opgroeide in het grauwe Manchester. Om het talrijke publiek aan de Green Stage al op te warmen, liet ze eerst haar dj wat plaatjes draaien. Dit bracht de energie er meteen in, maar anderzijds was het wel jammer dat we IAMDDB niet een heel uur te horen kregen. Voor we Lauryn Hill flashbacks begonnen te krijgen, verscheen Diana gelukkig snel ten tonele. Jammer genoeg kwam de jonge vrouw niet in haar eentje uit Groot-Brittannië, maar had ze ook het Britse weer meegebracht. Gelukkig kwam ze ook met een oplossing voor dat probleem door het middenplein met haar aanstekelijke energie en stevige beats om te toveren tot een grote moshpit. Naast de stevige beats sprak IAMDDB ook haar Angolese roots aan door met “Sunshine”, een nummer dat we in de nabije toekomst mogen verwachten, een zwoel sfeertje te creëren. Dat harde en zwoele kwam samen in haar grootste hit “Shade”, wat zorgde voor een hoogtepunt in een set die al hoge toppen scheerde. Met haar oneindige energie zorgde IAMDDB ervoor dat het record hoogste aantal moshpits in het Ossegempark los aan diggelen werd geslagen.

Bas @ Green Stage

© CPU – Bert Savels

Net als zijn voorganger op de Green Stage liet Bas eerst het podium over aan zijn dj. Hopelijk is dit een modeverschijnsel dat snel overwaait bij deze generatie rappers. Na een tiental minuutjes kregen we toch eindelijk Bas te zien die zich had uitgedost in zijn meest zomerse outfit. De rapper is dikke vriendjes met J. Cole en tekende ook bij zijn label Dreamville, maar het publiek was toch minder talrijk aanwezig dan bij IAMDDB. Met zijn eerste nummers probeerde Bas er de sfeer wat in te krijgen, maar het was pas wanneer zijn dj er enkele hiphopklassiekers tegenaan gooide dat het publiek wakker schoot. Op “Boca Raton” werd het duidelijk dat iedereen weer wakker was en ontstond er voor het eerst, maar zeker niet voor het laatst, een moshpit op het middenplein. Met het dansbare “Spaceships/Rockets” toverde hij het podium zelfs om in een grote dansvloer waarop hij het publiek uitnodigde om mee te komen dansen. Met “Tribe” kwam er een kwartier te vroeg een einde aan het optreden van de Amerikaan. Tien minuten later starten, een kwartier vroeger stoppen en een set die maar traag op gang kwam, jammer. We hadden meer verwacht van Bas.

Niveau4 @ Green Stage

Elk jaar brengt Couleur Café een groep jonge Belgische hiphop- en r&b-artiesten samen onder de naam Niveau4. Ook dit jaar toverden ze de Green Stage om tot een groot feest. Het concept maakte op vorige Couleuredities al naam en dat was duidelijk te merken onder het publiek. Een mix van hiphop en zwaarder gitaarspel zorgde voor een uitbundige sfeer in de pit, waar het er soms fel aan toe ging. Jammer genoeg was het soms moeilijk om de rapnummers en vocals te verstaan door een te luide bas. Shaka Shams, RonnyHuana, Rare Akuma en het raptrio Narko T verzorgden een mix van rap, rock en hiphop, terwijl STACE en Dushime energierijke soul onder het Atomium brachten. Ten slotte gaf Commander Spoon dan nog wat extra diepte aan het concert en zo was het plaatje compleet. Euforie bij zowel de artiesten als het publiek.

Pongo @ Red Stage

© CPU – Bert Savels

Pongo heeft als ex-lid van Buraka Som Sistema al een wereldhit op haar naam staan met “Kalemba (Wegue Wegue)”. Na een onenigheid met de band verkoos ze om haar eigen weg te gaan, wat leidde tot het inpakken van GATE, een sideproject van Couleur Café vorig jaar. Daarom mocht ze dit jaar terugkomen voor het grote werk op de Red Stage. Vanaf de eerste seconde liet “Quem Manda No Mic” meteen een stroomstoot door het publiek schieten. Met haar mix van opzwepende dancehall en traditionele kuduro wist Pongo het meteen een tiental graden warmer te maken op Couleur Café en kreeg ze zelfs de stijfste harken hun heupen los. Het excuus dat je niet kan dansen hield ook geen steek, aangezien Pongo ons de dansjes aanleerde. Gelukkig was niet elk nummer een energiebom en konden we bij “Canto”, “Kuzola” en “Doudou” even tot rust komen. Hoewel het iets minder energievol was, bleef het zelfs hier moeilijk om de benen stil te houden. Wanneer je een wereldhit als “Wegue” op je conto hebt staan, kon deze natuurlijk niet ontbreken in haar set. Reken hier nog eens “Bruxos” bij en er barstte een feestje los met de kracht van een atoombom. Op haar eentje maakte Pongo het gebrek aan wat zon helemaal goed en zorgde ze ervoor dat vermoeidheid onmogelijk werd.

Shaggy @ Red Stage

© CPU – Bert Savels

Wie de dag zwoel wou afsluiten, moest zich naar de Red Stage begeven, waar Jamaicaans icoon Shaggy de tweede dag van Couleur Café mocht afsluiten. Voor het eerst in zijn leven werd Mr. Boombastic naar Brussel gehaald. Het was al een goeie twintig jaar geleden sinds de zanger nog echt grote hits kon scoren en toch had hij geen enkel probleem om het Ossegempark vol te laten lopen. Het publiek kreeg al snel waar het voor kwam toen Shaggy “Boombastic” en “Summertime” door de boxen liet knallen. De sfeer was meteen gezet en met de nodige toeters en bellen at het publiek uit zijn hand. Het showtje dat Shaggy met zijn kompaan opvoerde doorheen de set hadden we niet van elke artiest geapprecieerd, maar als je een feestmaker bent zoals Mr. Boombastic kom je met alles weg. Wanneer het blik met megahits als “Angel”, “Hey Sexy Lady” en “It Wasn’t Me” opengetrokken werd, werden deze nummers van voor tot achter en van links naar rechts woord voor woord meegescandeerd door het publiek. Wie ons ooit had gezegd dat we op een druilerige zaterdagavond in Brussel naar Frank Sinatra- en Sting-covers van Shaggy zouden staan luisteren, hadden we voor gek verklaard.

Zoals eerder aangehaald komt de Jamaicaanse Amerikaan met heel veel weg, al was dit toch op het randje. Geef ons dan maar liever het dansbare “I Wanna” of “Go Down Deh”. Shaggy sloot de dag dan misschien niet af met het beste concert, toch zorgde hij voor de grootste show van de dag met zijn charisma en mix van reggae en dancehall waarmee hij iedereen van begin tot einde in zijn greep hield.

Ons verslag van de eerste dag Couleur Café vind je hier.

STACE staat op 14 augustus op de Dansende Beren Nature Session in Durbuy. Tickets voor het intieme concert zijn te koop.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Related posts
InstagramLiveRecensies

Meltheads @ Trix: Storm in een vat energiedrank

Meltheads volgt op dit moment het modeltraject der Vlaamse bands. Een finaleplek in De Nieuwe Lichting, een tweede hoogste podiumplek in Humo’s…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Brihang, Tyla en nog vier nieuwe namen voor Couleur Café 2024!

Momenteel zitten we allesbehalve in het zonnige weer, met de sneeuw die over het hele land opduikt, al wil dat niet zeggen…
Festivalnieuws

Onder andere STIKSTOF en Fatoumata Diawara bij eerste namen Couleur Café 2024!

De zon mag dan wel verscholen zitten achter een dik wolkenveld, maar dankzij Couleur Café krijgen we het toch lekker warm. Het…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.