InstagramLiveRecensies

Couleur Café 2022 (Festivaldag 1): Een geslaagde antiregendans

© CPU – Bert Savels

Na drie lange jaren wachten werden we door Couleur Café opnieuw verwelkomd in het Ossegempark aan de voet van het Atomium. In de tussentijd werden er wel enkele veranderingen doorgevoerd. Zo verdween met de Blue Stage een livepodium, maar kregen we er wel een tweede dj-podium voor in de plaats. Op de maar liefst zes podia komen de liefhebbers van dub, reggae, jazz, hiphop en andere muziek vanuit alle uithoeken van onze aardbol aan hun trekken. Reken hier nog eens een hele straat vol eten bij dat eveneens uit elke mogelijke windstreek komt en je waant je niet meer op een festivalweide, maar in de wereld van Couleur Café.

Jungle By Night @ Green Stage

Na een stevige plensbui kregen onze Noorderburen van Jungle By Night de eer om de Green Stage, die letterlijk in de schaduw van het Atomium ligt, te openen. Het podium werd meteen volledig gevuld door de negenkoppige band. Met hun warme mix tussen dub en jazz zorgden ze ervoor dat de regenwolken verdwenen als sneeuw voor de zon en de hemel weer opklaarde. Het amfitheater stroomde al relatief goed vol voor de eerste liveact van het festival en werd daarvoor bedankt met een zwoele, groovy mix waarop iedereen de beentjes kon opwarmen en zich droog kon dansen. Vooral de drie blazers – trompet, tenorsaxofoon en trombone – kregen de sfeer verschillende keren naar een hoogtepunt. Halverwege de set was “Hangmat” het eindpunt van de zwoele vibes en schakelde Jungle By Night een versnelling hoger, waardoor er zowel voor als op het podium naar hartenlust gesprongen en gedanst werd. Veel woorden hadden de Nederlanders niet nodig om de sfeer te zetten. Een perfecte opener van het festival!

Koffee @ Red Stage

© CPU – Bert Savels

Een van de grootste namen uit de hedendaagse reggaescene mocht natuurlijk niet ontbreken op dit festival. Koffee is slechts 21 jaar oud, maar wist twee jaar geleden al de hele wereld om haar vinger te winden met haar ep Rapture. Daarmee zette ze reggae nog maar eens op de kaart. Ondanks haar jonge leeftijd, moet je Koffee niet leren om een podium in te nemen en het publiek in te pakken. Het helpt natuurlijk ook wel als je je set begint met hits als “Rapture”,  “Raggamuffin” en “Pressure”, waardoor de Jamaicaanse energie meteen over de mensenmassa neerdaalde. Als een volleerd Duracellkonijn sprong ze de hele tijd van links naar rechts op het grote podium. Pas bij “Lonely” nam ze de tijd om even haar batterijen op te laden. Nadat ze weer vol waren, besloot ze het feestje weer op gang te trekken met het zwoele “West Indies”. Na eventjes van het podium te verdwijnen, zorgde ze met “Toast” nog voor een dancehallhoogtepunt, waarbij iedereen zijn heupen nog maar eens kon losswingen. Jammer genoeg eindigde ze haar set nogal abrupt en verdween ze meteen. Als dat het enige puntje van kritiek is, mogen we gelukkig niet klagen.

Zwangere Guy @ Red Stage

© CPU – Bert Savels

Zwangere Guy speelde dit jaar voor de zevende keer op Couleur Café. ‘The king is in the house’, zo werd hij geïntroduceerd op de Red Stage, waar er tevens op dat moment een prachtige bewolkte zonsondergang was. Maar maakte hij dat waar? Guy bracht zijn set eerlijk en doelbewust, maar het publiek had soms nood aan wat opwarming.

Hij doopte het eerste deel van zijn set als het melige deel. Dat ging van start met “Wie is Guy?” en kreeg een stevig applaus . Dankbaarheid stond centraal, van iedereen die meewerkt aan zijn muziek tot zijn familie. Meerdere keren bedankte hij zijn fans of guttergang. Daarbij bekende hij dat hij zenuwachtig was om vandaag op Couleur te spelen, omdat hij al drie maanden en achttien dagen nuchter is. Gorik mag dus trots zijn. Hij sloot af met een intieme versie van”Grijze Zone”, dat enkel begeleid werd door keys.

Daarna draaide Guy de sfeer om. Het is geen Zwangere Guy-optreden als hij zijn T-shirt niet uittrekt. Papa ZG beloofde om in zeven minuten de hele scène af te breken en met momenten bleek dat zo te zijn. Guy zei: ‘GUTTER,’ en wij roepen: ‘GANG!’ Kledingstukken vlogen, zoals dat moet, de lucht in en alle handen gingen omhoog bij zijn laatste nummer “ZG is zo haai”, vergezeld door discolichten. Hij beloofde om te blijven schrijven en zeker nog twintig albums te droppen. The king was in the house en bracht Brusselse couleur locale op Couleur Café.

The Comet is Coming @ Green Stage

© CPU – Bert Savels

Wie jazz nog als een saai en stoffig genre beschouwt, volgt het muzieklandschap duidelijk al een tijdje niet meer. The Comet is Coming is daar zo een tegenvoorbeeld van. Het trio, onder leiding van saxofonist en ongekroonde koning van de huidige jazz Shabaka Hutchings, steekt zoveel energie in hun sets dat je er voor een week Brussel zou mee kunnen verlichten. De mix van snijdende synths, knallende drums en een losgeslagen saxofoon zorgde ervoor dat de mensen die al wat slaperiger werden meteen weer klaarwakker waren. Vanaf de eerste seconde vloog The Comet is Coming er aan honderd per uur tegenaan. Met “Summon The Fire ” kregen we al snel een knaller van formaat te horen die eindigde met een solo van de onvermoeibare Shabaka. Doordat de avond inviel waanden we ons eerder in een duistere club dan in het amfitheater aan de voet van het Atomium. Gelukkig stonden de Britten ook op de eerste dag van het festival geprogrammeerd, want aangezien ze al hun nummers aan elkaar mixten, we geen seconde rust kregen. De leuze ‘geen woorden, maar daden’ neemt The Comet is Coming maar al te graag letterlijk. Hiermee zorgden ze ervoor dat de lat voor het beste optreden op Couleur Café 2022 zeer hoog wordt gelegd.

Fally Ipupa @ Red Stage

© CPU – Bert Savels

Fally Ipupa is in onze contreien misschien niet de meest gekende naam (al kennen de fans van Zwangere Guy hem waarschijnlijk wel, aangezien hij een nummer naar de Congolese zanger heeft vernoemd), maar verkoopt op het Afrikaanse continent wel stadions uit. Dit kunstje mocht hij voor het eerst eens tonen op Couleur Café. Hiervoor kwam hij niet alleen, maar bracht hij maar liefst zeven achtergrondzangers/dansers mee. De Congolese superster bracht zijn mix tussen traditionele Afrikaanse muziek en r&b vlot over op het publiek en liet zelfs om middernacht de temperatuur nog stijgen. De dansjes van Fally en zijn zeven metgezellen waren zo aanstekelijk dat je er spontaan een glimlach van op je gezicht kreeg. Het dansen beperkte zich niet enkel tot op het podium, maar heel het Ossegempark gooide nog een laatste keer de beentjes los. Hoewel het podium al vrij vol stond, vond Fally Ipupa het nog niet vol genoeg staan want hij nodigde een tiental dames uit het publiek uit om elk om de beurt even met hem een dansje te placeren. Al dat dansen bleek moeilijk vol te houden voor anderhalf uur aan een stuk, daarom koos de zanger om het halverwege wat rustiger aan te doen, maar wel dubbel zo zwoel. Naar het einde werd het tempo terug de hoogte in gestuurd en kregen we weer de aanstekelijke danspassen te zien van de grote band op het podium. Met de combinatie van zang en dans zorgde Fally Ipupa voor een heerlijk zwoel totaalspektakel om de eerste dag van Couleur Café mee af te sluiten.

Wie Jungle By Night deze zomer nog eens wil zien heeft nog veel mogelijkheden. Eind juli zakken ze af naar Campo Solar in Brugge en een maand later komen ze langs op Contrair Open Air in Antwerpen. Ook in Nederland komen ze nog eens langs en dat zowel op Appelpop in Tiel als op Better Get Hit Festival in Tilburg. Ook Zwangere Guy is nog enkele keren te bezichtigen. Zo staat hij nog op TW Classic en WOO HAH!. Wie niet genoeg kan krijgen van Fally Ipupa zijn danspassen, kan hem op Francopholies de Spa nog aan het werk zien.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Related posts
InstagramLiveRecensies

Pukkelpop 2023 (Festivaldag 4): Overal vuurwerk

De allerlaatste dag van Pukkelpop 2023 was er opnieuw eentje die baadde in een loodzware hitte. Een stralende festivaldag met andere woorden,…
InstagramLiveRecensies

Cactusfestival 2023 (Festivaldag 3): Kippenvel in het park

Acht artiesten, acht verschillende genres. Vrijdag en zaterdag waren dan wel gereserveerd voor de gevestigde, Belgische bands en festivalhypes van het moment,…
LiveRecensies

Rock Zottegem (Festivaldag 2): Als de technologie het laat afweten

De tweede festivaldag op de weide van Rock Zottegem is een feit. Gebukt onder de hitte trokken meer dan tienduizend festivalgangers naar…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.