Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single The Mars Volta – “Blacklight Shine”

Fat Bob shot with Leica M10

Díos mio! The Mars Volta is dan toch niet ten dode opgeschreven en keert na tien jaar radiostilte terug met een nieuwe single. De Amerikaanse progressieverockband uit El Paso staat gekend om hun heel eclectische mix van rock en latin, die ze vaak in ellenlange jamsessies laten uitmonden. Uiteraard zijn we benieuwd of de groep rond Omar Rodriguez-Lopez na een decennium lang afwezigheid nog altijd de experimentele kant opgaat. Comebacksingle “Blacklight Shine” is alvast opvallend, maar niet meteen om de redenen die we zouden verwachten.

De marketing rond de release van deze single is al even eigenzinnig als de muziek die de heren maken. Vorige week verscheen er een afbeelding met enkel een paar coördinaten, het nieuwe logo van The Mars Volta en de data 19 – 21 juni. Heel wat fans zakten van heinde en verre af in de hoop een reünieshow mee te maken; uiteindelijk troffen ze op de desbetreffende plaats slechts een zwarte kubus aan. Het bleek te gaan om een exclusieve preview van comebacksingle “Blacklight Shine”. Of dat de trip naar LA waard was, laten we in het midden.

De Latijns-Amerikaanse elementen zijn, voornamelijk dankzij de onophoudelijke bongo’s, op “Blacklight Shine” in overvloed aanwezig. Een opluchting, want op hun laatste worp Noctourniquet werd dat aspect grotendeels aan de kant geschoven. Wat we niet echt hadden zien aankomen, is dat The Mars Volta op deze nieuwe single voor een heel poppy aanpak gaat. Een 32 minuten lange jam, zoals op Frances the Mute, moeten we duidelijk niet meer verwachten van de kranige veertigers. Bixler-Zavala’s vocalen verzuipen naar goede gewoonte wel nog altijd in bakken galm en zweven boven de enorm strakke ritmesectie van drummer Willy Rodriguez en bassiste Eva Gardner (overigens de oorspronkelijke bassiste van de groep die enkel op hun debuut-ep Tremulant te horen was). Speciaal voor de videoclip is er dan nog een extralange outro met een ruwe opname van een zeven minuten lange latin jamsessie. The Mars Volta is helemaal terug, zoveel is duidelijk.

Facebook / Instagram

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

Related posts
AlbumsRecensies

The Mars Volta - The Mars Volta (★★½): Comeback met weinig cojones

De vriendschap tussen Cedric Bixler-Zavala en Omar Rodriguez-Lopez gaat al ver terug. Diverse bands hebben ze leven in geblazen en vervolgens eigenhandig…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single The Mars Volta - "Graveyard Love"

Het is ondertussen geen geheim meer dat The Mars Volta volop bezig is aan hun comeback. Na de plotselinge aankondiging van “Blacklight…
Albums

At The Drive-In - Diamanté EP (★★★): een hakkelende TGV

Post-hardcore helden At The Drive-In brengen een half jaar na de release van hun comeback album in • ter a • li •…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.