AlbumsFeatured albumsRecensies

RY X – Blood Moon (★★★★): Zeer pijnlijke, maar mooie reis

RY X

De Australische singer-songwriter RY X staat bekend om zijn bijna hypnotiserende liedjes die gekenmerkt worden door emoties, eigenzinnigheid en intensiteit. Je zal nooit verveeld raken door zijn muziek. Met zijn wondermooie nummers weet hij wereldwijd een enorme hoeveelheid mensen te raken. Dit leidt steevast tot uitverkochte concerten over de hele wereld en ruim 700 miljoen streams tot nu toe. Eerder wist Ry Cummings ons al in vervoering te brengen met de albums Dawn en Unfurl

Na het touren met Unfurl brak de coronacrisis uit en, zoals voor zoveel artiesten, stopte de wereld met draaien. Gelukkig zag RY X hier zijn kans in en sloot hij zichzelf voor een lange tijd op. Hij vertrok naar Topanga, dat in de bergen van Santa Monica ligt, om daar te werken aan wat uiteindelijk Blood Moon zou worden. Hier omarmde de artiest zijn grenzen van creatieve eenzaamheid. Het zelfopgelegde isolement gaf RY X de kans om diep in zijn onderbewustzijn te graven. Op Blood Moon gaat Cummings als het ware met zichzelf in gesprek over zeer gevoelige onderwerpen. Dit leidde tot een album vol met persoonlijke liedjes over relaties, isolement en zelfbeeld. 

Dat hij diep graaft op Blood Moon is zeker een feit, want dit album is een interessante reis door het hoofd van Cummings. We merken meteen dat hij het zelf heeft geproduceerd en opgenomen. Het hele album lang voelen we de rauwe intimiteit die overgebracht wordt door de sprookjesachtige synths en de fragiele akoestische delen. Ook zijn stem is een instrument op zichzelf. Zo vormt hij meermaals een volledig koor van duizenden Ry’s tegelijk. Soms zijn de nummers zo intiem dat we onze adem willen inhouden om de rust van het album niet te verstoren. 

Vanaf het begin wordt die intimiteit aangenomen met “Let You Go”. Met zijn engelachtige zang neemt hij ons vier minuten lang mee op een buitenaardse reis. Het is breekbaar, maar voelt toch beladen aan. Met de aanslagen op de gitaar voelen we de melancholie die ook nog eens wordt afgetopt met synths. Vanaf het begin is de reis van zelfonderzoek voelbaar. Voor “Colourblind” werkte hij samen met Ólafur Arnalds, en dat is goed te horen. Het is iets minder tekst voor RY X zelf, maar zijn stem vormt zich als een koor om de productie van Ólafur Arnalds heen. 

Dat de zanger een zoektocht naar de krochten van zijn ziel heeft gemaakt, horen we vooral goed terug op “Borderline”, “Your Love” en “Spiral”. Het is bijzonder om te horen dat een artiest zo perfect in balans is. Het gevoel van stilte hoor je goed op “Borderline”. Aangevoerd door een stuwende beat zingt X over de stilte om zich heen. Het meest breekbare nummer volgt daarna en al bij de eerste noten houden we het niet droog. Op de achtergrond is constant het ritme van een kloppend hart te horen. Na enkele hypnotiserende minuten wordt de melodie licht kracht bij gezet door pianogetokkel, en meer dan dat hebben we ook niet nodig. “Your Love” gaat door merg en been en is echt een typisch RY X-nummer. 

Zoals eerder besproken spelen relaties een belangrijke rol doorheen het album. “Dark Room Dancing” en “Hurt” vormen een zeldzaam moment op Blood Moon. Hier komt eigenlijk alles samen waarvoor hij in dat hutje in Santa Monica is gaan zitten. “Dark Room Dancing” is een persoonlijk liedje over het hebben van een relatie die eigenlijk al niet meer te redden valt. Een prachtig stukje muziek dat ook zo voorbij vliegt, maar zijn pijn is pas echt voelbaar op “Hurt”. De tederheid en kwetsbaarheid die bij relaties komen kijken in de woorden van RY X… het is een smeekbede om niet gekwetst te worden. 

Er is een grimmige schoonheid te ontdekken bij de laatste nummers van het album. Met “Visions” schudt Cummings ons nog even wakker. Hij neemt ons mee in zijn zoektocht naar zelfbescherming. Het voelt dan ook bijna als een straf voor hem om dit nummer te zingen. Dat de pijn in dit schrijfproces naar boven is gekomen, is goed te horen op het allerlaatste nummer “Trouble”, dat letterlijk voelt als het einde.

Blood Moon is een trip van jewelste, maar wel een enorm mooie. Op dit album legt RY X precies uit wat er gebeurt wanneer we diep in onze ziel kijken en vooral hoe pijnlijk het soms kan zijn. Nog altijd weet de man ons te verwarmen en te charmeren met zijn creaties. 

RY X live aan het werk zien kan op Rock Werchter (30 juni), in Het Concertgebouw (15 augustus), in Tivoli Vredenburg (25 augustus) en in De Roma (26 augustus).

Facebook / Instagram / Website

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify!

82 posts

About author
De Nederlandse muziekbibliotheek uit Utrecht. Dol op singer-songwriters en de Nederlandse taal.
Articles
Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Paradise City vult affiche aan met live-acts van RY X, Bolis Pupul, Lander & Adriaan en 13 anderen

Na Adriatique en Nico Morano vult weekender Paradise City in het Vlaams-Brabantse Perk zijn affiche aan met liveoptredens van onder andere RY…
LiveRecensies

Ry X @ De Roma: Van breekbaar naar dansbaar en terug

Na zijn passage begin juli in de KluB C van Rock Werchter hoefden de fans van Ry X niet lang te wachten…
InstagramLiveRecensies

Rock Werchter 2022 (Festivaldag 1): Uitgeregend, maar niet uitgeteld

Het gras van de Werchterse weide was twee zomers lang groener dan ooit, maar gisteren mocht ze eindelijk weer overrompeld worden door…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.