AlbumsRecensies

Ry X – Unfurl (★★★★): “IJzersterke breekbaarheid”

Australië heeft veel moois te bieden, ook op muzikaal vlak. Ry X is daar een schoolvoorbeeld van. De bebaarde surfboy overtuigt wereldwijd concertgangers met zijn frêle stem en zijn sterke livereputatie. Bij zijn laatste passage in Brussel, vorig jaar, beloofde hij het publiek een nieuwe plaat, die de opvolger wordt van het geweldige Dawn uit 2016. Grote schoenen om te vullen. Op Unfurl, dat vandaag verscheen, blijkt dat voor Ry Cumming niet zo’n probleem.

De afgelopen maanden kregen we al vijf nummers uit Unfurl te horen. Door die singles werd duidelijk dat we ook op zijn tweede langspeler tonnen emotie, warmte en dansbare beats mochten verwachten. Met “Body” begint de plaat in een sluimerende en mysterieuze sfeer. Later op het album komt het nummer nog eens terug in “Body Sun”, een nummer dat erom vraagt live gespeeld te worden. Het ritme en de strijkers zorgen voor een stevige opbouw naar een subliem dansbaar stuk, waarop geen mens stil kan blijven staan. Dat geldt ook voor “To Know”, een nummer dat enorm blijft hangen.

De vooraf gereleasete singles vinden perfect hun plaats op de plaat. Van al die nummers bleek “Foreign Tides” het meest radiovriendelijk, al blijft Ry X ook hier trouw aan zijn eigen stijl en sound. “Yayaya” schopte het tot één van de laatste Hotshots ooit op StuBru en wist zonder twijfel enkele nieuwe fans te bekoren.

Het rustigste nummer op de plaat moet “Hounds” zijn. De intro daarvan doet terugdenken aan “Only”, een single uit de eerste plaat. Ry X in al zijn simpliciteit, met enkel gitaar en zijn unieke, fijne stem. Het nummer zorgt voor een ingetogen rustpunt, midden in het album. Heel anders is “The Water”, dat begint met een heel tegendraads ritme en een flinke portie drama. Die dramatiek wordt overgenomen in de beat en leidt uiteindelijk naar een afgemeten technostuk. Drama lijkt dan weer veraf in “Mallorca”, een nummer dat zacht en lieflijk ineen werd geknutseld, maar vooral albumopvulling lijkt te zijn.

Met “Fumbling Prayer” sluit de Australiër zijn Unfurl af. Het zwaarmoedige begin van het nummer en het epische, groteske einde zorgen ervoor dat het album even theatraal wordt afgesloten als dat het werd geopend. Ry X zorgt voor een sterke tweede plaat, al probeert hij iets meer in het plaatje te passen dan vroeger. De kantjes werden er op plaat twee iets meer afgevijld dan op de eerste het geval was. Gelukkig behoudt de surfboy zijn breekbaarheid en zijn geweldige gevoel voor beats.

Ry X is op 27 februari te zien in het uitverkochte Koninklijk Circus. 30 juni staat hij op de wei van Rock Werchter.

Facebook

Related posts
InstagramLiveRecensies

Christine and the Queens @ Koninklijk Circus (Cirque Royal): Theatrale bevrijding

Christine and the Queens leerden velen onder ons kennen met de hit “Christine” en niet veel later met het album Charleur Humaine….
InstagramLiveRecensies

Seal @ Koninklijk Circus (Cirque Royal): Op date met Seal

Het was alweer meer dan zeven jaar geleden dat Seal een volledig concert gaf op Belgische bodem. De Britse zanger bewees al…
InstagramLiveRecensies

Billy Gibbons @ Koninklijk Circus (Cirque Royal): Een strakke geoliede machine

Twee jaar geleden verloor de rockmuziekwereld een grote legende door het overlijden van ZZ Top-bassist Dusty Hill. Dat betekende ook meteen het…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.