InstagramLiveRecensies

The Dandy Warhols @ La Madeleine: Nostalgische gezapigheid

© CPU – Willem Devriendt

The Dandy Warhols voorstellen als eendagsvliegen zou nogal kort door de bocht zijn. Voor het grote publiek blijft de Amerikaanse indierockgroep levenslang verbonden aan “Bohemian Like You“. Toch kunnen we het je warm aanbevelen om het oeuvre van deze band eens rustig te checken. Je zou er namelijk van verschieten hoeveel schijven deze groep al niet uitbracht: “Not If You Were The Last Junkie On Earth“, “Sleep“, “STYGO” en uiteraard “We Used To Be Friends“. Dat potentieel ontging ook David Bowie niet toen hij ze in 2002 uitnodigde als support voor zijn Europese Heathen-tournee.

Drie jaar geleden vierden The Dandy Warhols zijn 25ste verjaardag met het experimentele Why You So Crazy en een uitverkochte show in De Roma. De hoogdagen liggen weliswaar in de jaren 2000, maar dat deed geen afbreuk aan de finesse waarmee de leden toen hun favoriete nummers speelden. Omdat er in tussentijd geen nieuw album verscheen, zagen we in La Madeleine een gelijkaardige show. Nostalgici en liefhebbers vonden moeiteloos de weg naar onze hoofdstad, want voor de 25ste doortocht in ons land zat de zaal afgeladen vol.

© CPU – Willem Devriendt

New Candys uit Italië was ons onbekend maar van wat we gisterenavond zagen, gaan we de groep in de gaten houden. Het trio deed ons bijwijlen denken aan de vroegere U2 en The Dandy Warhols zelf. Bij het publiek van middelbare leeftijd zagen we hier en daar wat hoofden zachtjes mee bewegen op de dromerige baslijnen. De arrogante flair waarmee de nummers werden gespeeld, moesten we erbij nemen. Al denken we dat het een deel was van de act. Met zijn depressieve looks kon zanger/bassist Fernando Nutti de aandacht naar zich toe blijven trekken. Echte sfeermakers kunnen we New Candys dus niet noemen. Intrigeren deden de Italianen voldoende want La Madeleine was bij aanvang driekwart gevuld. Tijdens de set had niemand rondom ons de neiging om elders de tijd te verdrijven. De koude rillingen die we regelmatig kregen, waren misschien te wijten aan de overdreven airco, maar laten we het erop houden dat Fernando zijn passief-agressieve blik niet om mee te fucken was.

© CPU – Willem Devriendt

Op hun dooie gemak betraden The Dandy Warhols en eens alle instrumenten ingeplugd waren, waren we vertrokken voor een gezapige rit met hier en daar een opwaarts heuveltje. Voor God weet welke reden speelden de indierockers hun nummers een pak trager. Voor “Ride” uit het debuutalbum uit 1995 Dandys Rule Ok werkte die aanpak verrassend goed. De luide shoegaze-riffs kregen daardoor extra galm, wat ideaal was om gewoon naar het podium te staren en te genieten. De hitzoekers gingen lichtjes uit hun dak toen Courtney Taylor Taylor “Not If You Were The Last Junkie On Earth” inzette. Cannabis is inderdaad zo passé, maar de liefde voor het groene spul werd niet onder stoelen of banken geschoven toen toetseniste Zia McCabe polste of cannabis hier al legaal was.

Een echte spraakwaterval zal Courtney nooit worden. We geloofden hem daarentegen wel toen hij vertelde hoe fascinerend hij onze hoofdstad vond. Eerder op de dag had hij namelijk een bezoekmoment met Brussels burgemeester Philippe Close. Voor de rest bleef de groep wat rondjes draaien in z’n eigen wereld en werd het publiek aan zijn lot overgelaten om daar deel van te mogen uitmaken. Na twee mislukte pogingen hield Peter Holmström het al voor bekeken om ons tweemaal te laten klappen tijdens “We Used To Be Friends”. De vriendschapsband leek nu definitief verbroken.

© CPU – Willem Devriendt

Door de strijkstok waarmee Holström zijn gitaar bespeelde, moesten we verschillende keren luisteren om zeker te zijn of we “Sultans of Swing” hoorden. De überklassieker van Dire Straits zat goed verscholen achter een rits akoestische elementen. Ondanks dat The Dandy Warhols er wat gezapig bij stonden, deden ze alle moeite om een uitgebreide set te spelen. Door de maanwitte discoverlichting zorgde “The Last High” toch voor een eerste kookpunt. Ook het publiek schoot weer wakker en neuriede rustig mee. Jammer genoeg werd ons vooroordeel bevestigd toen de wereldbekende drumroffel van “Bohemian Like You” uit de PA knalde. Vanaf dan gingen de smartphones vollenbak in de lucht en beleefde het merendeel van de aanwezigen het concert van zijn leven. Die kinderlijke losbandigheid deerden The Dandy Warhols niet. Zoals doorheen de ganse avond het geval was, bleef elk lid in zijn cocon. Toen iedereen op zijn positieven kwam, werd er afgesloten met “Godless”. De goddelijke status van weleer was duidelijk verdwenen, maar dat belette The Dandy Warhols niet om ons een ontspannen concertavond voor te schotelen.

Vrijdag 24 juni spelen The Dandy Warhols in Paradiso te Amsterdam.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Facebook / Instagram / Website

Related posts
InstagramLiveRecensies

Alice Phoebe Lou @ La Madeleine: Een lichtpuntje in de duisternis van vandaag

In La Madeleine gisteravond was de afspraak om jezelf, de liefde en vrijheid te vieren, en Alice Phoebe Lou keek met een…
InstagramLiveRecensies

Noah Kahan @ La Madeleine: Het kampvuur ontgroeid

Waar rook is, was vroeger een kampvuur waar Noah Kahan maar al te graag zijn nummers rond speelde. De gezellige onderonsjes rond…
LiveRecensies

ILLENIUM @ La Madeleine: Radiovriendelijk of smerig, waarom niet beide?

2023 is een jaar vol hoogtepunten voor de Amerikaanse Nicholas Miller. Zijn intussen vrouw antwoordde hem enkele weken geleden met een volmondige…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.