AlbumsFeatured albumsRecensies

Vance Joy – In Our Own Sweet Time (★★★½): Ontsnappen aan de tijd

De naam James Gabriel Keogh doet misschien niet meteen een belletje rinkelen, maar zing de openingszin van het nummer “Riptide” en je weet dat we het over Vance Joy hebben. De wereld leerde hem in 2013 kennen als een Australische krullenbol die met een ukelele en een oorwurm de hitlijsten bestormde, maar Vance Joy is méér dan een onehitwonder. Dat bewees hij met Dream Your Life Away en Nation of Two, twee sterke albums waarmee hij zijn reputatie als singer-songwriter verstevigde. Vier jaar en een pandemie later is daar dan zijn derde studioalbum, In Our Own Sweet Time. Daarop klinkt Vance Joy minder melancholisch en introspectief dan we van hem gewend zijn, maar creëert hij een eigen zomerse wereld van vrijheid en mogelijkheden die buiten de regels van de maatschappij valt.

Luisteren naar In Our Own Sweet Time brengt geen grote verrassingen met zich mee, want het was dankzij singles als “Missing Piece” en “Clarity” al wel duidelijk dat Vance Joy een wat meer vernieuwend geluid wilde opzoeken. Dat doet hij ook met “Catalonia”. De Australiër spendeerde heel wat maanden van de lockdown in Barcelona en brengt met dat nummer een ode aan de stad. Met een enorm aanstekelijk refrein, een uptempo trompetdeuntje en teksten die de sfeer van een hete zomerdag in de Catalaanse stad oproepen, is dit nummer een zomerhit pur sang. Ook “Wavelength” klinkt best vernieuwend en dat is te danken aan een samenwerking met Dave Longstreth en productieduo Take a Day Trip. Een gitaarriff en enkele beats vormden de basis van dit nummer, waarover Vance Joy zelf zegt dat het een ontdekkingstocht naar iets nieuws was.

Met nummers als “Way That I’m Going”, “Every Side Of You” en “Looking At Me Like That” brengt Vance Joy tussen de opgewekte nummers ook genoeg afwisseling met rustigere, meer persoonlijke liedjes waarin hij bezingt hoe hij tijdens de lockdownmaanden heerlijk afgesloten van de realiteit tijd met zijn geliefde kon doorbrengen. In “Looking At Me Like That” maant hij haar aan ‘to take our time with the sweet delay’ en in “Way That I’m Going” beschrijft hij trage dagen zonder enige sociale verplichtingen. Deze nummers zijn klassieke Vance Joy-nummers: een zacht getokkel op de achtergrond tijdens de strofes en meer uitgewerkte refreinen met blazers en drums die zorgen voor dynamiek.

Het is dankzij de volgorde van de nummers op In Our Own Sweet Time dat het album niet gaat vervelen. Openen doet Vance Joy met “Don’t Fade”, een nummer dat met de woorden ‘Baby we can keep our own time/ forget about the world outside’ meteen duidelijk het thema uiteenzet. Afsluiter “Daylight” is een soort synthese van de hele plaat. Muzikaal gezien is het een rustig en zacht nummer, maar inhoudelijk roept Vance Joy opnieuw de sfeer op van de Barcelonese straten die hij in de meer uptempo nummers beschreef. Hand in hand wandelen, naar straatartiesten kijken, aan het water zitten… Noem het gerust de muzikale zonsondergang van dit album.

Vance Joy was één van de vele artiesten die een hectisch bestaan van wereldwijd optreden ineens tot een halt zag komen door de pandemie. In Our Own Sweet Time laat duidelijk zien dat dat voor hem een opluchting was, maar misschien zijn we het ook wel een klein beetje beu om referenties naar Zoom en FaceTime te horen. Het is echter een pluim op de hoed van Vance Joy dat hij zijn ervaringen van een periode van isolatie zo bevrijdend kan laten aanvoelen. Leven in een ritme dat niet gebaseerd is op dat van de grote buitenwereld, impressies van trage ochtenden en hete stadsdagen: In Our Own Sweet Time is het perfecte zomeralbum voor wie wil ontsnappen aan de realiteit.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Noah Cyrus & Vance Joy - "Everybody Needs Someone"

Opgroeien als zusje en dochter van maakt het zelf doorbreken in de muziekwereld ofwel makkelijker ofwel juist moeilijker. Amerikaans zangeres Noah Cyrus,…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Vance Joy - "Every Side Of You"

Vance Joy leerde we in 2013 kennen dankzij de wereldhit “Riptide”. Dat nummer is ondertussen goed voor 1,5 miljard streams en het…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Vance Joy - “Clarity”

Mocht je toevallig last hebben van een slechte dag, dan is het altijd een goed idee om naar Vance Joy te luisteren….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.