AlbumsRecensies

Vance Joy – Nation Of Two (★★★): Een schouder om op uit te huilen

AlbumsRecensies

Vance Joy – Nation Of Two (★★★): Een schouder om op uit te huilen

Vorige week vrijdag liet onze favoriete Australische krullenbol James Gabriel Keogh, beter gekend als Vance Joy zijn tweede album op ons los. Na maar liefst vier jaar werd het wel eens tijd voor een opvolger van zijn debuutplaat Dream Your Life Away. Uit die plaat kwam onder andere zijn monster hit “Riptide”. Op Nation Of Two zijn maar liefst dertien nummers te horen waarvan we reeds 5 nummers te horen kregen verspreidt over het afgelopen jaar.

De plaat opent met “Call If You Need Me”, zijn meest recente single. Het nummer klinkt erg basic zonder al te veel poespas en zorgt ervoor dat we rustig de plaat worden ingezogen. Hierdoor zijn we helemaal klaar om de andere nummers in ons op te nemen. Daar tegenover krijgen we “Lay It on Me“, “We’re Going Home” en “Saturday Sun” die we ook al kennen als singles. In tegenstelling tot “Call If You Need Me” klinken deze nummers veel opener en wordt er uitgebreid gebruik gemaakt van een grootste begeleiding met opvallende blazers. Het zijn uptempo nummers die de Australische zon naar ons landje durven halen.

Tijdens het nummer “Take Your Time” wordt het pas echt duidelijk waarom Vance Joy een nieuwe plaat heeft gemaakt. Deze Australiër zit met liefdesproblemen en dat is duidelijk te horen in zijn nieuwe muziek. Desondanks die problemen blijft zijn muziek zeer toegankelijk klinken zonder dat we met z’n allen in een depressie belanden. Enkel bij “I’m With You” bieden we spontaan een schouder aan om op uit te huilen. Het nummer klinkt klein en ingetogen. Het is net alsof hij zijn liefdesverklaring in ons oor aan het fluisteren is. Die lijn wordt doorgetrokken naar “Like Gold”, “Alone With Me” en “Crashing Into Me” waarop hij duidelijk maakt dat het verhaal gedaan is met onder andere de woorden ‘Babe, that’s the way it was, that’s the history.’

In tegenstelling tot de voorgaande nummers bloeit hij opnieuw open met het nummer “One Of These Days”. In het refrein komt opnieuw de grootste begeleiding kijken die we reeds horen in het begin van de plaat. Ook de banjo en zijn welbekende ukelele mogen niet ontbreken bij dit nummer. Die ukelele neemt hij mee naar het nummer “Little Boy”, wat het verhaal vertelt over een valpartij met de fiets als kleine Vance. “Bonnie & Clyde”, vernoemt naar het beruchte duo, neemt ons opnieuw mee naar de sfeer van het eerste nummer. Het klinkt klein en opnieuw terug naar de basics, een stem en een gitaar zonder die expressieve begeleiding. Het laatste nummer “Where We Start” neemt ons terug mee naar de begin jaren van Vance Joy door het typische banjo geluid vanop zijn debuutplaat Dream Your Life Away. Dit maal geen knallende afsluiten maar een integere stem die Nation Of Two in schoonheid doet eindigen.

Vier jaar heeft het geduurd om Nation Of Two te maken. Op deze plaat kregen we als rode draad het verhaal van een onbeantwoorde liefde. Hopelijk voor Vance Joy heeft hij niet elke keer een gebroken hart nodig om een plaat te schrijven. Desondanks het gebroken hart kregen we een aantal fijne nummer te horen die wel eens een opvolger kunnen worden voor zijn monsterhit “Riptide”

Op 10 maart staat Vance Joy in de Botanique en op 30 oktober in La Madeleine. Enkel voor dat laatste concert zijn nog tickets te verkrijgen.

Facebook / Website / Instagram

 

Related posts
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Debuutsingle King Viktor - "Riptide" (feat. The Haunted Youth)

Het is vandaag de dag nog altijd moeilijk om als muzikant je boterham te verdienen in België en dus is het niet…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Noah Cyrus & Vance Joy - "Everybody Needs Someone"

Opgroeien als zusje en dochter van maakt het zelf doorbreken in de muziekwereld ofwel makkelijker ofwel juist moeilijker. Amerikaans zangeres Noah Cyrus,…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Vance Joy - In Our Own Sweet Time (★★★½): Ontsnappen aan de tijd

De naam James Gabriel Keogh doet misschien niet meteen een belletje rinkelen, maar zing de openingszin van het nummer “Riptide” en je…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.