AlbumsFeatured albumsRecensies

George Ezra – Gold Rush Kid (★★½): Ideale, brave schoonzoon

Hij werd deze week 29 jaar oud en viert dat met zijn derde album. George Ezra heeft al enkele grote hits op zijn naam staan en heeft daarnaast de reputatie van charmant te zijn. Tijdens menig optreden (zoals dat in Vorst Nationaal na de release van zijn vorig album) bewees hij bovendien dat hij ook best grappig kan zijn. Hij is kortweg de perfecte schoonzoon, al vrezen we dat je dan op elk familiefeest zal moeten meezingen met “Budapest” en “Shotgun”. Gelukkig zijn de liedjes telkens makkelijk mee te zingen en vallen ze bij jong en oud in de smaak. George Ezra weet dus iedereen te bereiken met zijn muziek en daarmee samengaand is het soms iets te braaf, ook op het nieuwe Gold Rush Kid. 

Langspeler nummer drie wordt meteen afgetrapt met twee singles. “Anyone For You (Tiger Lily)” en “Green Green Grass” zorgen meteen voor zomerse en positieve gevoelens en wekken een glimlach op. Het is George Ezra zoals we hem al jaren kennen en wanneer hij ‘Throw a party’ herhaalt en herhaalt, voelt het ook wel aan als een feest met veel vrienden, lekker eten en gezellige muziek met zwoele baslijntjes. George gaat in ieder geval sterk van wal op Gold Rusk Kid.

“Gold Rush Kid” klinkt vanaf de eerste rif als een retro nummer en al gauw zien we George Erza in een zwart-witte tv-studio staan met zijn backingvocals en een grote glimlach. Hij heeft het er over hoe we hem zien dansen en je hebt niet veel verbeelding nodig om hem dat effectief te zien doen. Dat zomerse feestje wordt gewoon verder gezet en er lijkt geen stoppen aan. De nummers volgen elkaar aan een hoog tempo op en voelen al gauw nogal gelijkaardig aan. “Manila” is net als oude nummers “Budapest” en “Barcelona” een ode aan een stad en ook “Don’t Give Up” voelt weinig origineel aan. Is er iets mis met die nummers? Nee, maar George heeft deze songs al eerder gemaakt.

“Dance All Over Me” klinkt dan wel wat anders dan we gewoon zijn van de Brit. Het voelt wat elektronischer aan en blaast zo een frisse wind door het album. Je zou haast gaan denken dat het een samenwerking is met een Calvin Harris of Diplo of dergelijke. Het is zonder twijfel een feel good song en, je gaat ons niet geloven, maar het voelt aan als een zomers feest. George Ezra klinkt hier dus wat anders, maar uiteindelijk bereikt hij weer exact hetzelfde. Gelukkig komt dan het rustige “I Went Hunting”, kunnen we even onze marshmallow roosteren tijdens het kampvuurmoment en bevinden we ons zo eindelijk eens in een helemaal andere setting.

Gold Rush Boy dreigde dus eentonig te worden, maar na zeven uptempo nummers ontdekte George Erza de ballades. Na “I Went Hunting” volgen nog het rustige “In The Morning” en “Sweetest Human Being Alive”. Die tweede is een zeemzoete pianoballade en zal wellicht menig hart doen smelten van fans. Eens de strijkers erbij komen, lijkt het plots de perfecte openingsdans voor op een trouw. “In The Morning” is dan weer een liedje waarop het vooral de akoestische gitaar is die de leiding neemt en wat backingvocals voor wat meer kleur en diepgang zorgen. Op “Love Somebody Else” gaat het tempo terug iets omhoog, maar ondertussen is het al het vierde eerder trage nummer na elkaar en missen we de energie die in overvloed aanwezig was op de eerste helft van het album.

George Ezra maakt eigenlijk één grote fout op zijn derde album: de volgorde van de nummers. Zowel de eerst helft als de tweede wordt snel eentonig doordat het aanvankelijk allemaal vrolijke uptempo liedjes en vervolgens allemaal ballades zijn. Elk nummer zit best goed in elkaar, dus met wat meer afwisseling had dit een aardig album kunnen zijn. Een tweede minpuntje is dat het allemaal nogal voorspelbaar is. Het album klinkt vrijwel exact hetzelfde als het voorgaande en er gebeurt nooit iets onverwachts of spannend. George Ezra is er om zowel je kleine nichtje als je oma te plezieren, maar de meerwaardezoeker beleeft er weinig plezier aan.

Op 20 augistus staat George Ezra op Pukkelpop. Op 1 maart 2023 staat hij in de Ziggodome in Amsterdam en een aantal dagen later, op 5 maart, sluit hij zijn tour af in het Brusselse Vorst Nationaal.

Facebook / Instagram

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify!

1222 posts

About author
braaf zijn hé
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Paaspop 2023 (Festivaldag 2): Luide zaterdag

De zaterdag van Paaspop had een mooi zonnetje in petto van zodra de deuren van de weide openwaaiden. Het grote festivalterrein stond…
InstagramLiveRecensies

Pukkelpop 2022 (Festivaldag 3): Lekker blijven hangen

Het was mooi weer op de zaterdag, zo mooi dat de organisatie tegen de avond zelfs het bordje uitverkocht mocht bovenhalen. De…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single George Ezra - "I Went Hunting"

Toen George Ezra aan het begin van dit jaar het vierde verjaardagsfeest begonnen te plannen voor Staying at Tamara’s moet hij gedacht hebben…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.