InstagramLiveRecensies

RIMON @ Botanique (Rotonde): Terugkeer met schoonheidsfoutjes

© CPU – Leni Sonck

RIMON is een echte kosmopoliet. Ze is oorspronkelijk van Ethiopië, groeide op in Amsterdam en woont tegenwoordig in Londen, waar ze aan haar muziek werkt. In de afgelopen jaren werd ze meermaals geprezen door de internationale pers omwille van haar opvallende r&b-soul, die soms heerlijk buiten de lijntjes kleurt. Haar meest recente project Digital Tears beschreven we niet voor niets als een gedurfd kunstwerk. Gisterenavond trapte ze haar langverwachte Europese tour eindelijk af in de Rotonde van de Botanique, waar ze nummers uit haar drie ep’s bracht en haar terugkeer naar de podia vierde.

© CPU – Leni Sonck

WAYI (lees: wa-yee) zag de zaal mondjesmaat vollopen voor haar halfuur durende set. De Belgische r&b-zangeres beschikt over een ontzettend warme stem die je al snel doet glimlachen. Ook heeft ze heel wat fijne nummers waarmee ze kon uitpakken. Heel uniek of vernieuwend is het niet, maar het is wel mooi gebracht met een goede afwisseling tussen wat sensuelere en intiemere nummers. Vergezeld door haar dj, die tegelijk ook gitarist van dienst was, heeft ze er dankzij haar loepzuivere zang ongetwijfeld een aantal fans bij en tilde ze haar redelijk brave songs naar een hoger niveau. We kunnen dus van een gezellig halfuur spreken, waarin WAYI zich als capabele performer profileerde.

Terwijl we rond negen uur de micro al hoorden kraken, was het wachten op RIMON. Pas nadat ze het publiek bijna twintig minuten langer liet wachten, doofden de lichten voor het openingsnummer “Been Around the Globe”. De zachte tonen waren de ideale manier om het bij haar fans goed te maken. In het daaropvolgende “Feed Me” brak ze echter meteen met de gezette sfeer doordat ze haar stem onder een heus laagje autotune verstopte. Daar moesten we in de eerste strofe nog wat aan wennen maar uiteindelijk bleek het een goede toevoeging voor het nummer. De stemvervormer werd daarna echter voor de rest van de show achterwege gelaten, terwijl het op sommige momenten een echte meerwaarde had kunnen zijn.

We weten niet of het de zenuwen voor de eerste show waren, maar daarna leek RIMON wat de focus kwijt en wist ze vocaal niet altijd te overtuigen. In “iClout” kwam haar rapstukje, dat oorspronkelijk van EARTHGANG is, niet volledig tot zijn recht en in “The Morning” misten de uithalen de kracht om ons volledig omver te blazen. Hetzelfde gevoel kregen we ook bij andere nummers, waarbij ze soms iets te veel een zangriff forceerde die niet het effect had waarop ze hoopte. In het rustige en zeer persoonlijke “never learned how to cope” liet ze op sommige vlakken ook wat steken vallen, al stoorde het deze keer minder doordat het wat emotie aan de tekst toevoegde en ze zichzelf werkelijk kwetsbaar opstelde.

© CPU – Leni Sonck

In “Mountain Views” stond ze duidelijk sterker in haar schoenen en herpakte ze zich volledig door haar verhaal duidelijk en helder te brengen. Die verhalen vormen namelijk een belangrijk aspect bij RIMON, aangezien ze wat ons betreft een van de sterkste songschrijvers binnen de r&b-wereld is. “20/20” is daar een ander goed voorbeeld van. Met trots vertelde ze over haar gloednieuwe videoclip die ze voor de gelegenheid in haar thuisland Ethopië opnam met haar Brusselse vrienden Bleu Nuit. De ontroerende muziekvideo had ze gisteren niet nodig om haar boodschap over te brengen, daarvoor volstond de sublieme live versie haar band ook knap speelde.

Wanneer RIMON iets dansbaarder uitpakt, lijkt ze op het podium meer in haar element. De positieve reacties van het publiek op “Dust” gaven haar meteen meer zelfvertrouwen en vleugels. “Got My Back” kon op evenveel animo rekenen en werd ook zonder Denzel Curry een succes. “Grace” was uiteindelijk de late, maar ultieme ijsbreker om het publiek volledig mee te krijgen en was de perfecte introductie voor het slot. Voor ze met “Out Of My Way” en in de bis “Realize” de stampvolle Rotonde aan het swingen bracht, bracht de zangeres in absolute primeur nog een onuitgebracht nummer dat een heerlijk zomerse sfeer heeft en wat ons betreft snel mag uitkomen.

© CPU – Leni Sonck

We blijven erbij dat RIMON een ontzettend getalenteerde artiest is, die zoals heel weinig artiesten in r&b haar verhalen weet te vertellen en er visueel dankzij adembenemende videoclips torenhoog boven haar collega’s uitsteekt. Het geheel zit al piekfijn en creatief in elkaar. Haar styliste Kate Housh doste haar uit in een bangelijke outfit en haar driekoppige band speelde de nummers strak en gecoördineerd. Live moet ze helaas qua zang nog onderdoen. We hoorden haar gisteren namelijk iets te vaak struikelen over zanglijnen die soms niet helemaal waren waarop we hadden gehoopt, of ons niet volledig omverbliezen doordat ze soms te veel terughield. Waaraan het lag, weten we niet, maar we zijn er zeker van dat het volgende keer veel beter is met opnieuw wat meer shows achter de rug.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Setlist:
Been Around the Globe
Feed Me
iClout
The Morning
Mountain Views
Downtown
Dust
never learned how to cope
Got My Back
20/20
Grace
(onuitgebracht nummer)
Out Of My Way

Realize

1653 posts

About author
aka fantom
Articles
Related posts
LiveRecensies

Crawlers @ Botanique (Witloof Bar): Kruipen naar de top

Crawlers is al een tijdje aan een flinke opmars bezig. De jonge band uit Liverpool begon midden in de coronapandemie potten te…
LiveRecensies

Widowspeak @ Botanique (Rotonde): Exuberant in intimiteit

Widowspeak is een Amerikaanse band die al sinds 2010 bezig is met het maken van mooie muziek. De laatste keer dat de…
LiveRecensies

CMAT @ Botanique (Witloof Bar): Yee-hah!

Country grootmaken in Europa, dat is het doel van CMAT. De ravissante Ierse heeft in elk geval alle troeven in de hand…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.