AlbumsRecensies

RIMON – Digital Tears (★★★★): Gedurfd kunstwerk

Op haar zeventiende besloot RIMON school te verlaten, een riskante keuze die haar leidde tot de muzikale match van haar leven. Ze leerde producer Samuel Kareem kennen. Niet veel later, in 2018, bracht RIMON samen met Samuel haar debuutnummer “Grace” uit. Haar eerste ep BBYGIRL FOCU$ werd hetzelfde jaar nog uitgebracht. Sindsdien heeft haar geluid zich blijven ontwikkelen, maar in het algemeen doet haar stijl vooral denken aan Ama Lou en Jorja Smith maar ook de invloeden van Ms. Lauryn Hill zijn te horen.

In 2020 werd het tijd voor haar tweede ep genaamd I Shine, U Shine. We kunnen zeker niet zeggen dat ze een artieste is die stilzit want de tijd tussen haar ep’s weet ze constant op te vullen met nieuw materiaal. Materiaal dat samen met haar blijft groeien. Zo begon ze als soulzangeres meer elektronische muziek te ontdekken en er mee te experimenteren. Nu brengt ze haar derde ep Digital Tears uit. Zoals de naam al doet vermoeden kunnen we ook hier elektronische invloeden op verwachten.

Met Digital Tears slaat RIMON een andere weg in dan dat we van haar gewoon zijn. De ep staat vol nummers die elk op hun eigen manier indruk weten te maken en eruit blinken. Het is aan “Been Around The Globe” om Digital Tears te openen, wat gedaan wordt aan de hand van robotachtige geluiden die onverstaanbaar zijn, tot onze oren gevuld worden door het engelengezang van RIMON, die de poorten naar de hemel doet openen. Haar zachte stem doet onze haren overeind staan. Het is doorheen heel de tracklist dat haar stem telkens uitblinkt, die hand in hand gaat met een groot assortiment aan instrumenten en geluidseffecten. RIMON is niet bang om te experimenteren, wat deze ep tot een hoger niveau tilt.

De naam Digital Tears verklapt al een beetje waar de ep nu werkelijk over gaat. We krijgen een kijk in RIMON’s worsteling met technologie, sociale media om specifiek te zijn. Een onderwerp dat steeds meer naar boven komt, de relatie die men heeft met sociale media en telefoons zijn vaak niet gezond. RIMON gebruikt dit project om zich uit te spreken over dit probleem met persoonlijke teksten en ervaringen. Het lied “Digital Tears” draagt duidelijk bij tot deze boodschap, geen wonder dat ze deze naam koos als titel voor de ep.

Haar enige samenwerking van dit project is het nummer “iClout”, waar het hip-hop duo Earthgang de eer kreeg om een goed nummer nog beter te maken. Het resultaat is een lied dat tijdloos aanvoelt, een effect dat hip-hop combineren met r&b wel vaker heeft. Ondanks dat “iClout”, net zoals de rest van de tracklist, zware onderwerpen aankaart, straalt het een sereniteit uit dat een plezier is voor de oren. Het project eindigen doet ze met “20/20”. Een nummer dat er eigenlijk het meeste uitspringt op Digital Tears. Ze laat ons vijf minuten één voelen met de natuur. De geluiden die ze gebruikt zijn uniek, en werken rustgevend. Zowel instrumentaal als lyriek springt ze er zeker boven uit. Ze durft, en dat appreciëren we.

RIMON houdt ons 26 minuten lang in een trance en laat ons niet los, dat is het effect van een artieste die het hoort te maken in de muziekindustrie en hier thuishoort. Ze neemt ons mee naar de toekomst met ongekende geluiden, en plaatst ons met twee voeten op de grond aan de hand van natuurklanken die verscholen zijn in haar nummers. Ook haar roots komen regelmatig naar boven. De zangeres combineert technologie met religie. Het religieuze Eritrea, waar ze is opgegroeid, heeft zeker zijn steentje bijgedragen tot wie ze nu is en dat maakt ze duidelijk op Digital Tears. De ep is eigenlijk de perfecte combinatie van r&b en elektronica. Ze heeft het talent om zelfs geautotunede delen goed te doen klinken en maakt veelvoudig gebruik van geluidseffecten die van elk nummer een kunstwerk maken. We kunnen zonder twijfel zeggen dat dit haar beste project is tot nu toe.

Facebook / Instagram / Twitter

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

67 posts

About author
Uw lokale fotografe en muziekliefhebber :)
Articles
Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single RIMON - "Out Of My Way"

Een sessie mogen opnemen bij het YouTube-formaat COLORS kan een grote boost zijn voor je carrière en die boost gebruikte de Nederlandse…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single RIMON - "The Morning"

Niet alleen in België is er veel r&b-talent te vinden, want ook Amsterdam is een echte broeihaard voor opkomende zangers en zangeressen….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.