Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single STIKSTOF – “L’Univers” (feat. Smahlo & Winne)

© CPU – Nathan Dobbelaere

Dat de mannen van STIKSTOF de koningen van de Nederlandstalige hiphop zijn, konden jullie al lezen in onze recensie van hun optreden in Trix. STIKSTOF zit de laatste tijd in een hele goede flow en daarvan plukken Jazz, Papa ZG en Astrofisiks graag meteen de vruchten. Nadat ze begin oktober 2021 hun bommetje FAMILIE BOVEN ALLES dropten, staat opvolger MOERAS al klaar voor de release op 17 juni. Het laatste nummer van deze plaat schreven ze ‘compleet zen’ aan een zwembad in Costa Rica. Met de titel MOERAS verwijzen ze naar Broekzele, het moeras waar ooit het huidige grondgebied van thuisbasis Brussel was. Want er bestaat geen enkel amalgaam dat zó fier is op de stad waar ze als kleine jongens opgroeiden tot de grote mannen die ze nu zijn. Na de drop van “Achterban (feat. RonnyHuana)” releasen ze nu de tweede single van hun nieuwe plaat: “L’Univers”.

Dit nieuwe nummer surft op een zeemzoeterige flow, die ons doet denken aan het exquise “NAT” uit Overlast, waarbij Astrofisiks zijn productietalent nogmaals in de verf zet. Voor “L’Univers” deed STIKSTOF een beroep op Smahlo en Winne. Deze eerste kunnen we omschrijven als de Brusselse Cee Lo Green, want zijn hese Franstalige stem overheerst het rustgevende refrein van dit nummer. Tijdens hun bars geven zowel Jazz als Zwangere Guy ons enkele levenswijsheden mee, waarbij Smahlo telkens voor een ontspannen intermezzo zorgt. De laatste woorden zijn voor Winne, een Rotterdammer van het TopNotch-label die zelfs zijn eigen muurschildering heeft op een gebouw in zijn geboortestad. Zijn bars brengen “L’Univers” in een verzoenende apotheose, waarbij de Franstalige, Nederlandse en Brusselse taal als warme kaas in elkaar smelten. De cirkel is rond, l’univers est complet. Nog minder dan een maandje wachten op MOERAS, maar het belooft alleszins (alweer) een toppertje te worden.

STIKSTOF: InstagramFacebook

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

69 posts

About author
Kind van de jaren '80 en '90 en daar ook een beetje blijven hangen...
Articles
Related posts
2022FeaturesInstagramUitgelicht

De 20 beste Belgische albums van 2022

Na enkele jaren die in het teken stonden van het coronavirus, kon het Belgische muzieklandschap zichzelf eindelijk terug rechttrekken met een ietwat…
InstagramLiveRecensies

Zwangere Guy & Lander Gyselinck @ Wilde Westen (De Kreun): Twee vrienden op een podium

Deze maandag nog sloopte Zwangere Guy met zijn band STIKSTOF de Ancienne Belgique. Veel tijd heeft hij niet gehad om te recupereren,…
InstagramLiveRecensies

STIKSTOF @ Ancienne Belgique (AB): 'Vergeet nooit van waar ge komt!'

Alsof ze het erom gedaan hadden. Daags na het tumult in de Brusselse binnenstad, speelde STIKSTOF een thuismatch in ‘hun’ Ancienne Belgique….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.