Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single STIKSTOF – “Achterban” (feat. RonnyHuana)

©CPU – Chris Stessens

STIKSTOF, bestaande uit Jazz Brak, Zwangere Guy, Astrofisiks en DJ Vega, bevestigde eind vorig jaar met Familie Boven Alles nog maar eens dat zij een van de beste Belgische hiphop-acts van het moment zijn. Op dat album was het bijna drie jaar wachten, maar gelukkig moeten we nu minder lang wachten op nieuw materiaal van de drie Brusselaars. Vandaag brengen ze ons “Achterban” samen met niemand minder dan de Antwerpse RonnyHuana. Nu RonnyHuana al een aantal keer het voorprogramma mocht verzorgen van zowel STIKSTOF als Zwangere Guy, was het duidelijk dat een samenwerking er aan zat te komen.

Een sfeervol-dramatische intro warmt ons op voordat Guy het refrein rapt over het harde werken dat nodig is om het te maken en de blijvende herinnering aan van waar ze komen. Hierna pakt RonnyHuana het kort over met zijn kenmerkend soepele flow. Inhoudelijk duidt hij het ‘anders zijn’ en zo zoeken naar een plaats in zijn wereld. Hij rapt: ‘Zijn keuzes die me doordraaien – spoken in mijn hoofd – alleen maar onkruid waar we doormaaien.’ Maar dan volgt misschien wel de grote verrassing van “Achterban”: producer Astrofisiks besliste om niet meer te rappen op het vorige album en zich meer toe te spitsen op beats en mixing. Plots horen we zijn stem en spoort hij RonnyHuana aan om het leven positief te bekijken. Nu we Astro terug horen rappen, beseffen we weer dat hij mooie, poëtische bars weet te leggen. De beat, geproducet door Astrofisiks en Stab, ontplooide zich ondertussen tot een mysterieuze, ‘neo-GTA San Andreas’ aanvoelende vibe. De tweede helft van het nummer vormt een mooie afwisseling tussen MC’s Jazz, Guy en Ronny. Alle drie hebben ze het hart op de tong en hun verhalen blijven boeien tot op de laatste seconde. Met “Achterban” maakt STIKSTOF nogmaals duidelijk dat ze hier zijn om te blijven en nog heel veel in hun mars hebben. Ook RonnyHuana drukt ondertussen zijn onuitwisbare stempel op de scene met kwaliteitsvolle bars. Er zijn er weinigen die keer op keer nummers van zo een kaliber afleveren. Of zoals Jazz het nummer afsluit: ‘Ge kunt beschikken nu.’

STIKSTOF staat vanavond (25 maart) nog in de Trix in Antwerpen met RonnyHuana als voorprogramma. Fans hebben dus meer dan genoeg tijd om het nummer te pompen en luidkeels mee te kunnen scanderen.

STIKSTOF: Instagram/ Facebook
RonnyHuana: Instagram

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

Related posts
AlbumsRecensies

KAYTRAMINÉ - KAYTRAMINÉ (★★★½): Aangename zomercocktail

Topartiesten die de handen in elkaar slaan om samen een nieuw project op te starten, het is een concept dat we de…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single RonnyHuana – “IN DE WEST”

RonnyHuana, de Belgische rapper-producer met Marokkaanse roots uit Brussel, heeft zijn derde single van 2023 uitgebracht. Hoewel hij al geruime tijd actief…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Jack Harlow - Jackman. (★★★★): Krachtige comeback

De laatste jaren zat de roem en bekendheid van Jack Harlow in een stijgende lijn. Met singles als “What’s poppin”, “INDUSTRY BABY“,…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.