LiveRecensies

Kills Birds @ Ancienne Belgique (AB Club): Eruptieve punk

© Cheryl Georgette

Dave Grohl en Kim Gordon zijn maar enkele van de namen die Kills Birds als de toekomst zien. Wie zijn wij dan om dat niet eens uit te checken. De band uit Los Angeles is al even bezig met zijn weg naar de top te timmeren, maar door de pandemie konden ze pas nu echt de oversteek maken naar Europa. Met ondertussen twee albums op het conto hadden ze meer dan muziek genoeg om een groot halfuur aan furieuze punk op ons af te vuren. De AB Club was slechts voor de helft gevuld, maar iedereen in de zaal zag wel dat het van begin tot eind goed zat.

Openen mochten de locals van CERE. De band uit Brussel werd last minute opgetrommeld om de support te verzorgen, maar dat maakte niet dat ze er minder goesting in hadden. De noisepunk van het trio ging door merg en been. Het debuut van de band verscheen in september vorig jaar en we vermoedden dat we daaruit ook het meest te horen kregen. De vocals waren erg rauw en deden bij momenten aan Metz denken terwijl het muzikaal naar de hardcore neigde. We kunnen het zo stellen: de drummer sloeg enkele drumstokken kapot en de gitarist moest na het derde nummer al zijn draad repareren. Geen muziek voor doetjes!

Het enthousiasme en plezier waarmee Kills Birds op het podium stond, was aanstekelijk. Frontvrouw Nina Ljeti is een frontvrouw die je van begin tot eind in haar ban houdt. Dat doet ze door als een bezetene op het podium te staan. De hoeveelheid grote ogen die ze telkens trok, werkten hypnotiserend. Voor je het wist stond je samen met haar te springen en headbangen. Haar microfoon gebruikte ze als amulet waarmee de bezwering begint en nadien laat ze dat pas los als ze het wil.

Maar ondanks dat Ljeti een frontvrouw is die alle aandacht opeist, kunnen we ook de andere drie bandleden niet vergeten. De muzikanten zorgen telkens voor de borrelende geiser die nu en dan tot eruptie komt. Opener “Rabbit” wond er zo helemaal geen doekjes om en met een strakke energie kwam het meteen tot uitbarsting, maar een nummer als “Glisten” bouwt als een soort van grungy nummer op naar iets furieus. Het is op de momenten dat de agressieve vocals van Ljeti en de volle klanken van de muzikanten samenkomen, dat je voelt dat Kills Birds iets uniek in zich heeft.

En dat unieke zit hem er ook in dat ze soms gewoon als een stadionband kunnen klinken. “Worthy Girl” is zo’n nummer dat heel wat spanning in zich houdt, maar slechts op het eind echt een apotheose herbergt. Vooral “Offside” is een track die we op de grootste weides horen gespeeld worden. Dat komt door de volle sound en de heerlijke fuzz op het geheel. Live komt het allemaal meer gepolijst, maar tegelijk ook agressiever over. Natuurlijk is het “Volcano”, een nummer dat zelfs Dave Grohl inspireerde om “Cloudspotter” van Foo Fighters te maken, dat het meest als een huis staat. Strak tempo, een frontvrouw die je volledig inpalmt en gewoon een heel sterke song, meer moet het soms niet zijn.

De zangeres was zichtbaar erg blij dat ze eindelijk in België konden spelen. Ze herhaalde het meerdere malen en vermeldde terloops ook nog eens wat voor een mooie stad Brussel wel niet is. Het is de eerste show van Kills Birds in Brussel en dan is alles nog nieuw, maar die zichtbaar fonkelende oogjes toen ze een halfgevulde AB Club zagen, toonde ook aan dat de band heel veel plezier haalt uit het brengen van muziek aan een gloednieuw publiek. Daarom ook dat bisnummer “New Friend” aan iedereen in de zaal werd opgedragen. We waren allemaal hun nieuwe vrienden.

Kills Birds brengt rock zonder daarbij aan compromissen te doen en net daardoor overtuigt de band met wat ze doen. Natuurlijk is het de frontvrouw die geboren is om op een podium te staan, maar ook muzikaal passen de puzzelstukjes perfect samen. Kills Birds heeft wel een weg af te leggen om een wereldband te worden, maar qua podiumpresence weten ze nu al van aanpakken. Zelfs in een minder gevulde zaal, zorgen ze ervoor dat iedereen naar het einde volledig aan het bewegen slaat.

Morgen speelt Kills Birds nog in de Hasseltse Muziekdroom, kom dat zien!

Setlist:

Rabbit
Cough Up Cherries
Natalie
Glisten
Ow
Jesus Did
PTL
Wallowing
Worthy Girl
Offside
Volcano

New Friend

3590 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

While She Sleeps @ Ancienne Belgique (AB): Slaap hard

Een vijftienjarig bestaansjubileum laat je niet zomaar passeren en daarom koos While She Sleeps ervoor om volledig independent te gaan. Reden te…
InstagramLiveRecensies

The Hives @ Ancienne Belgique (AB): Branden zonder blussen

The Hives en België is altijd een soort van ‘match made in heaven’ geweest. Dat de band al heel wat kilometers en…
InstagramLiveRecensies

Dominic Fike @ Ancienne Belgique (AB): Factor 30!

Gisteren was de uitvinder van ‘sun-damaged rock’ in het land en dat zorgde voor een golf van euforie aan de poorten van…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.