AlbumsRecensies

Willy Organ – Laat Ze Maar Branden (★★★½): Greatest Hits N°2

Enkele gelukkige fans konden twee weken geleden meegenieten van een busreis naar en van Menen. Daar werd de trouwe Kerk van Willy namelijk verwend door hun grote idool, snormans hemzelve. Hij trakteerde er op pistolets, pintjes en een boel feestgenot; en dat enkel op de bus al! Eenmaal aangekomen in CC De Steiger werden de volgelingen (al dan niet letterlijk) ondergedompeld in de Willy Organ Totaalervaring. Kunstinstallaties, muziek en performance begeleidden elkaar, maar bovenal was het een mogelijkheid om nieuw materiaal te horen te krijgen.

Meneer Orgaan is dus een man van brood (althans pistolets) en spelen. Een man die weet wat zijn sheeple nodig heeft en dat maar al te graag biedt. Tegelijkertijd is hij ook nogal eigenwijs en misschien soms zelfs een tikkeltje koppig. Zo ook is deze tweestrijd terug te vinden in het vervolgalbum op het hooggeprezen Jonge Plant, wat door menig apostel gezien wordt als de heilige geschriften van hun opperprofeet. Ik zou hier enkele zinnen kunnen zetten over ‘die moeilijke tweede’, maar Willy kan dat simpelweg geen ene moer schelen. Neen, Willy schrijft gewoon nummers om ze vervolgens samen de wereld in te sturen als een Greatest Hits-pakket, net als dat debuut dus.

Dat Laat Ze Maar Branden volstaat met onvergetelijke deuntjes, hit na hit na hit, is geen wonder. Wel zocht onze profeet andere muzikale oorden op. Dit tiental schreef hij dan ook verweven met een aantal lockdowns en daarmee dus ook tonnen tijd om te prutsen. Zo leunt “Anderson Pamela” dicht aan bij trance, haalt “Autostrade” zijn inspiratie nogal ondubbelzinnig bij Kraftwerk en gaan we helemaal strak staan van de mix tussen happy hardcore en piratenmetal op “Geef de Aarde Terug Aan de Natuur”.

Tekstueel verzuipt Willy dan weer onder de Weltschmerz en een totaal gebrek aan geloof in het menselijk bestaan. Zijn wereldbeeld is somber en iedereen moet zijn kritiek ondergaan. Dit is natuurlijk geen verrassing, gezien de meeste nummers rondom verschillende lockdowns, het einde van een relatie en enkele mentale inzinkingen zijn geschreven. Het album is dan ook de eerste begrafenis in de Kerk van Willy, waarbij hij zelf vredevol wegzweeft in het Williversum terwijl onze aardbol in de fik staat. ‘Omdat ik de mensen niet vertrouw / Mijn wereld beter ken dan jou’, klinkt het op “Autostrade”. Ook hijzelf mag er aan geloven. ‘Mensen zoals ik / Meestal niet goed snik / Steken al hun bruggen zomaar in de fik’, horen we over een bijzonder vrolijke beat op “Mensen Zoals Ik”.

Ook politiek laat de keizer der Vlaams levenslied zich horen, en dat is vooral een beetje anti-pro-Vlaams. In de intro horen we een quote uit de rechtse hoek, en ook op “Vlaamse Stoverij” wordt rechtstreeks uitgehaald naar Schild en Vrienden: ‘Rasechte Vlaamse stoverij / Schotel van de dag: angst en haatzaaierij’. De nietigheid van de mens wordt aan de kaak gesteld op “Geef de Aarde Terug Aan de Natuur”, een klacht aan de obsessie met mensenlevens. “DOE TOCH NORMAAL MAN” legt de vinger op een nogal pijnlijke wonde, namelijk die van de vrouwelijke angst ’s avonds over straat te lopen en voortdurend nagefloten te worden. De straat is van iedereen! Daarnaast is natuurlijk ook liefde een thema, namelijk in het jazzy “Geef Me een Vaccin Tegen de Liefde” en in “Mijn Beste Vriendin”, een ode aan de persoon in wie hij wel nog gelooft.

Er lijkt minder ironie te hangen aan dit boeltje levenslied. Ook de seks is er een klein beetje van af; zelfs “Anderson Pamela” is minder hitsig dan je zou vermoeden. Nu ja, dat is helemaal niet erg, omdat Meneer Snor wel gewoon heel erg goede nummers schrijft, telkens weer met rake teksten. Laat Ze Maar Branden is misschien dan wel minder coherent dan zijn vorige, maar daarvoor krijgen we een gevoeligere kant van Willy die verdergaat dan zelfbeklag. Het album is een epische begrafenis van alle klachten en kluchten uit deze godverdomde wereld. Exact dat is waar ons vaderlandse, moedertalige popidool geweldig goed in is.

Wil je je ook onderdompelen in de Kerk van Willy? Expo’s en releaseshows vinden plaats in Cactus Muziekcentrum (14 mei), Ancienne Belgique (24 mei), Charlatan (27 mei) en in Trix (3 juni).

Facebook / Instagram

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify!

Related posts
LiveRecensies

Backyard Festival 2023: Muzikale hittegolf

September wordt in de muziekwereld traditioneel gezien als de overgangsmaand tussen het buiten- en het binnenprogramma. De poppodiums openen weer hun deuren,…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Willy Organ - "Ijzer Pompen"

Bijna een jaar lang liet ’s lands meest frisse charmezanger ons smachten naar nieuw materiaal, maar kijk, daar komt Willy Organ weer…
2022FeaturesInstagramUitgelicht

De 30 beste Belgische singles van 2022

Al wie Dansende Beren volgt, weet dat we dagelijks een hele reeks aan artikels over singles publiceren. Meestal dienen deze nummers als…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.